Organska hrana nije uvijek organska

U Holandiji su stotine proizvoda u prodaji kao organski, iako to uopšte nisu, pokazalo je istraživanje koje su sproveli novinari holandske televizije RTL vesti.

Zdravlje 08.05.2019 | 11:31
Organska hrana nije uvijek organska
Da bi proizvod mogao nositi oznaku „organski proizvod“, proizvođači se moraju pridržavati niza pravila koja se odnose na dobrobit životinja, upotrebu lekova na farmama, kao i očuvanje životnog okruženja.

Više od dve stotine holandskih organskih poljoprivrednih proizvođača ne zadovoljava propisane standarde.

Analiza više od 1.500 izveštaja koje je nakon inspekcije sačinila nezavisna organizacija „Skal“, koja se bavi kontrolom organske proizvodnje u Holandiji, pokazala je da se svaki deseti proizvođač organske hrane u Holandiji ne pridržava propisanih pravila.

Kada se prekršaj utvrdi, proizvođač biva novčano kažnjen, nakon čega može da nastavi proizvodnju i prodaju organskih proizvoda, iako način i uslovi proizvodnje nisu izmenjeni.

„To zapravo znači da se na tržište plasiraju proizvodi koji nose oznaku 'organski proizvod', iako ne zadovoljavaju standarde koje je propisala Evropska unija. Ovo odstupanje od standarda propisanih za organske proizvode nema posledice po zdravlje potrošača, ali svakako ima posledice po novčanik kupca, kao i po imidž organskih proizvoda“, objašnjava stručnjak za ishranu, Hertjan Shafsma za RTL vesti.

Zbog propisanih zahteva vezanih za zdravlje i bezbednost organskih proizvoda, kupci u supermarketima moraju da izdvoje više novca za organske nego za neorganske proizvode.

Za sada je javnosti nepoznato o kojim proizvođačima i proizvodima koji ove zahteve ne ispunjavaju je reč. 

U izveštajima koje je na zahtev novinara RTL-a organizacija „Skal“ dostavila, sva imena su zatamnjena.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar