Vlast pravi razlike među učenicima

Svršenim učenicima devetog razreda osnovnih škola u srbačkoj opštini koji upišu neku od škola u Centru srednjih škola „Petar Kočić“ u Srpcu biće subvencionirana autobuska karta za 50 odsto od pune cijene. Tako je odlučila lokalna uprava, na zadovoljstvo roditelja budućih srednjoškolaca.

Republika Srpska 06.05.2019 | 21:13
Vlast pravi razlike među učenicima
„Ova odluka će važiti za cijelu školsku godinu, a cilj je da se roditeljima olakšaju troškovi prelaska djece sa osnovnog na srednje obrazovanje“, kaže načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević. On se nada da će u narednim godinama ova vrsta pomoći biti i veća.

Međutim, ovakvom odlukom opštinske uprave nisu zadovoljni roditelji djece koja će se upisati u srednju školu u Gradišci i Banjaluci, samo zato što takvih zanimanja nema u srbačkom školskom centru.

„Lijepo je što opština na ovaj način pomaže, ali nije dobro što se prave razlike među djecom, jer tu povlasticu neće imati učenici koji će putovati u Gradišku ili Banjaluku, mada će se i oni nakon školovanja vratiti u Srbac“, kaže Branka Krupljanin.

Slično misli i Milka Savić – Suvajac, koja postavlja pitanje zašto se i ostaloj djeci, đacima-putnicima koji pohađaju drugi, treći i četvrti razred ne omogući subvencija za prevoz.

„U čemu je razlika, svi putuju i izloženi su troškovima“, konstatuje Rade Vujić.

Iz opozicionog boka srbačkog parlamenta kažu da će ovo pitanje postaviti na jednoj od narednih sjednica Skupštine opštine.

Subvencionisanje đačkog prevoza, kažu u opštinskoj upravi Srpca, jedna je od podsticajnih mjera u obrazovanju i ističu da su sredstva za nagrade istaknutim učenicima sa tri povećane na četiri hiljade maraka, a pored redovnih studenata, stipendijama su obuhvaćeni i učenici generacija i svi „vukovci“ .

(BN/S.K.)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dh

06.05.2019 22:19

OD PRLJAVE I KRIMINALNE VLASTI NISTA NIJE BOLJE NI OCEKIVAT

ODGOVORITE
Name

Xxx

07.05.2019 07:58

Glasajte opet .Sve sto smo zeljeli dobili smo

ODGOVORITE
Name

mouse

07.05.2019 12:19

Nedo Bog vise Drage i njegovog zvona..Gori su bili od elementarne nepogode.

Name

Romanija

07.05.2019 09:31

To je u redu, podržavam odluku opštine Srbac.

ODGOVORITE