Milošević i Vazura vode prelazni rok u Partizanu!

Na radaru više od 40 igrača! Prethodna tri puta kad nisu imali sportskog direktora crno-beli izborili plasman u UEFA takmičenje, ceo tim povratnika sa pozajmica.

Fudbal 06.05.2019 | 23:15
Milošević i Vazura vode prelazni rok u Partizanu!
Jedna po jedna nestaju nedoumice u i oko Partizana. Još ih dosta ima, međutim, dve su skinute sa dnevnog reda. Prva je saznanje da je pobedom nad Napretkom suštinski izboren plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope – četiri boda više od Mladosti dva kola pre kraja – a drugi ideja da se u susret prelaznom roku, koji mnogi vide kao ključni za budućnost kluba, ne angažuje sportski direktor.

Kako sad stvari stoje, na transfer politiku odlučujuće će uticati dva čoveka. Savo Milošević kao trener i Miloš Vazura u svojstvu generalnog direktora. Prvi da prenese zahteve struke, a drugi da kao čovek kod koga je kasa, kao što je bio slučaj dosad, proceni može li neki igrač da dođe ili napusti stadion na Topčiderskom brdu, odnosno da li za to ima finansijskih sredstava.

Ovakav model nije novost u Humskoj 1. Bilo je slučajeva da trener tesno sarađuje sa upravom i pre pet godina, u vreme prvog mandata Marka Nikolića, kad klub nije imao sportskog direktora pošto je AlbertuNađu istekao ugovor, pa je šef stručnog štaba sve poslove dogovarao direktno sa tadašnjim predsednikom Draganom Đurićem. U identičnoj poziciji našao se i Zoran Milinković leta 2015. kad je, između ostalog, i na njegov mig odrađen prelazni rok. U oba slučaja Partizan je završavao u grupnoj fazi Lige Evrope, zbog čega se sadašnji čelnici nadaju da bi isti scenario i treći put mogao da im donese sreću. Zanimljivo, poslednji grandiozan evropski uspeh, plasman u Ligu šampiona 2010, ostvaren je bez sportskog direktora, ali je tu funkciju, pod plaštom koordinatora za sportska pitanja obavljao baš pomenuti Nađ  i ispalo je odlično po crno-bele.

Sad je situacija daleko teža nego pre devet leta. Otišao je Ivica Iliev, a za sobom ostavio rusvaj i postoji saglasje u Partizanu da je malo jedan prelazni rok da bi se račivijalo ko iz postojećeg kadra zaslužuje da nosi dres kluba u narednoj sezoni, a kome dati novu šansu. Kao i šta raditi sa igračima koje je Ilievdovodio, a ničim na terenu nisu pokazali da su dorasli klubu ustremljenom ka peharima. Čak je bilo ideja da se posle njegove ostavke u fotelju prebaci legendarni Saša Ilić, što je kapiten i odbio. Provejavalo je i mišljenje da bi nekadašnji prvi čovek sportskog sektora, kasnije trener, Ivan Tomić, mogao opet u fotelju, međutim, njemu se ne vraća u fudbal. Pogotovo ne ovakav srpski.

Niko drugi, realno, nije dolazio u obzir i zato su u Humskoj 1 procenili da je Savo Milošević najbolje rešenje u zadatim okolnostima. Da iskustvo iz FSS-a prenese na klupski nivo. Uostalom, sam šef struke je još na promociji kazao da će period do kraja prvenstva iskoristiti da što bolje upozna ekipu, kako bi na leto mogao da proceni ko jeste, a ko ne, za Partizan po njegovom ukusu. Uloga neke vrste tim-menadžera u startu nameće dodatnu obavezu, ali ljudi iz okruženja bivšeg golgetera kažu da ima sjajno oko za prepoznavanje talenata i da bi mu možda uloga skauta ili direktora više pristajala od trenerske, pa se nadaju u klubu da može da napravi takvu selekciju koja će već od letnjih meseci doneti pomak, pre svega na međunarodnoj sceni.

Ono što upada u oči jeste da će Miloševć i Vazura biti suočeni sa ogromnim igračkim kadrom. Više od fudbalera trenutno je ugovorima vezano za Partizan i jasno je da mnogi tu neće biti za narednu sezonu. Od 27 fudbalera koji svakodnevno treniraju na terenima Sportskog centra „Zemunelo“ saradnja ističe kapitenu Saši Iliću i štoperu Bojanu Ostojiću, dok se Danilu Pantiću završava pozajmica iz Čelsija, ali klub nema 3.000.000 evra da plati za njegov otkup, mada će pokušati da ga zadrži bar do kraja kvalifikacija. Valja znati da u decembru ističe misija iskusnom desnom beku Miroslavu Vulićeviću, kad i da se tad okončava pozajmica Dejana Georgijevića iz mađarskog Ferencvaroša.

Drugu grupu fudbalera za koje se pretpostavlja da odlaze čine momci projektovani za prodaju poput mladih štopera, Strahinje Pavlovića i Svetozara Markovića, na kojima Partizan planira da zaradi ozbiljan novac (između 8.000.000 i 10.000.000 evra) i uloži ga u rekonstrukciju tima. Tu su fudbaleri čija reputacija i karijera navodi na zaključak da bi klub na njima mogao da uzme neki evro, poput ZoranaTošića, Nemanje R. Miletića i Saše Zdjelara, dok priliv novca očekuje i od prvog strelca ekipe RikardaGomeša.

Naposletku, čak jedanaestorici igrača ističe pozajmica, te će pre svih Milošević morati da odluči šta da radi sa njima. Reč je o Ognjenu Ožegoviću (Arsenal, Tula), Sejdubi Sumi (Makabi, Haifa), Gabrijelu Enakeu(Dunarea), Nemanji Stevanoviću, Veljku Birmančeviću (Čukarički), Juriju Vakulku (Arsenal, Kijev), Marku Jovičiću (Hibernijans, Malta), Luki Cucinu (Spartak), Jovanu Kokiru, Strahinji Jovanović, Jovanu Trniću(Teleoptik)... Stranci gotovo izvesno nemaju budućnost u Partizanu, jer em mnogo koštaju, em ništa nisu pokazali ni ovde ni u inostranstvu, dok bi sa mladima mogla da bude zdravija priča. Ako se Partizan osloni na mlade, a tu šansu je propustio prošlog leta posle eliminacije od Bešiktaša, kao i zimus kad je bilo takvih najava, ali...

Uostalom, pod profesionalnim ugovorima su Nikola Nović (2000), Slobodan Stanojlović (2001), NikolaŠtulić (2001) i Stefan Radmanovac (2001)... Nadaju se makar šansi na pripremama. Možda i još neki dečaci iz Teleoptika, na preporuku trenera Žarka Lazetića.

A ko će da dođe? Preciznije, ko može da dođe, zavisi od procene Sava Miloševića i toga koliko je Partizan finansijski spreman da se ispruži... Sve pod uslovom da ostane sadašnja uprava. Skupština mora das se održi do kraja juna, a bivši predsednik Tomislav Karadžić javno je obelodanio da ga zanima povratak. Možda on ima druge ideje.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar