Za jedne puč, za druge pobuna

Jedino što je izvesno to je da na ulicama glavnog grada Venecuele Karakasa juče vladala haotična situacija, nakon što je samoproglašeni lider Huan Guaido pozvao na puč.

Svijet 01.05.2019 | 07:16
Za jedne puč, za druge pobuna
Dok jedan dio medija to naziva pokušajem vojnog udara, drugi govore o pobuni.

Samoproglašeni predsjednik je saopštio putem Twittera da "nema nazad" i da "Maduro mora pasti", dok je Maduro istakao da je vojno rukovodstvo vjerno vlastima.

Kako Rojters navodi, neki svjedoci su izjavili da desetine uglavnom mladih naoružanih muškaraca u vojnim uniformama prate Guaida i da su razmijenili vatru sa vojnicima Madura.

Agencija međutim, prenosi da ne izgleda kao da je opozicija pokušala da silom preuzme vlast.

Gvaido je sve ovo nazvao konačnom fazom svrgavanja Madura uz poruku "prekinućemo njegovu uzurpaciju" i uz ocjenu da su nacionalne oružane snage donele pravu odluku te da računa i na podršku naroda Venecuele.

Na drugoj strani, Maduro i njegovi ministri izjavljuju da je vojska lojalna šefu države, da štiti ustav i građane i da je u današnjim neredima učestvovao na strani Guaida samo jedan mali dio vojnika.



Ministar spoljnih poslova Venecuele Horhe Areasa demantovao je navode da je u toku pokušaj vojnog puča i optužio Guaida da radi po nalogu Vašingtona.

Nikolas Maduro oglaso se porukom da su svi vojni zapovednici odani vladi i da su ga u razgovoru uvjerili da su potpuno lojalni ustavu i domovini.

A ministar odbrane Vladimir Padrini poručio je da su svi koji su stali na stranu Gvaida, kukavice i izdajnici.

Ruska novinska agencija Tas s potvrdila je da je predsjednik Putin imao konsultacije sa svojim savetom za nacionalnu bezbjednost o situaciji u Venecueli.

Američki predsjednik Donald Tramp kazao je na Twitteru da pažljivo prati situaciju u Venecueli i da podržava narod i njihovu slobodu.

Gvaido je lider opoziciji koji je na čelu parlamenta i proglasio se privremenim predsjednikom, dok je posljednjh nedjelja mnogo putovao po zemlji u pokušaju da izvrši pritisak na Madura da odstupi sa funkcije predsjednika.

CNN: Ranjen vojni pukovnik, Gvaido van Karakasa?

Vojni pukovnik upucan je juče tokom sukoba sa demonstrantima, izjavio je ministar odbrane Vladimir Padrino.

On je to napisao na Twitteru, navodeći da je do ranjavanja došlo tokom sukoba na jednom putu, prenosi CNN.

"U ovom trenutku ulazi u operacionu salu. Smatram da su vođe opozicije odgovorne", napisao je Padrino.

Kako prenosi američka televizija, vođa opozicije Huan Guaido i jedan od njegovih ključnih ljudi Leopold Lopez, koji je jutros pušten iz zatvora, su na putu, a njegov portparol je naveo da idu zapadno od Karakasa ne precizirajući tačno gdje.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dzoo

01.05.2019 05:24

Da se razumemo nevolim mesanja drugi bilo to drzavna ili neka druga pitanja.Ali ovi na vlasti sa kamijondzijom na celu pokrali su sve Cavez ih instalirao pre smrti, pohapsili sve protivnike zatvorili sve tv ,radio stanice sve sto nije htelo podrzati ove na vlasti i onda izbori normalno gradjani nemaju izbora. Amerika udarila sankcije i sad mesecna plata 6 dolara alo ko podrzaje ove budale naravno Rusi i ovi nasi bilmezi iz BL i Beograda. To je nas rang,

ODGOVORITE
Name

Realno

01.05.2019 05:53

Radi se o puču orkestriranom iz US protiv demokratski izabrane pro socijalističke vlade Venecuele.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

01.05.2019 08:01

Koja Amerika crni sine budale zive jos u nekom socijalizmu.Kina se morala odreci svojih nacela i dozvolila Amerima i nama mrskom zapadu da preplave i preporode Kinesku ekonomiju ali Kinewzi lopovi kao svugde gde su ovakvi na vlasti Radnik radi za 150 dolara