Otkaz nije smak svijeta

Dati otkaz danas se smatra vrstom hrabrosti. Naročito ako osim posla koji ste obavljali i niste baš vičnim nekim drugim. Upravo u takvoj situaciji našla se jedan Beograđanka. Ovo je priča o njoj, ali i ideji za pokretanje sopstvenog biznisa.

Zanimljivosti 28.04.2019 | 13:08
Otkaz nije smak svijeta
Kada je posle petnaest godina rada na projektovanju nameštaja i enterijera Dragana Stojadinović odlučila da spakuje torbu i napusti stalni posao, nije mogla ni da zamisli da će joj upravo izrada torbi biti novo zanimanje.

„Želela sam da radim nešto da predstavljam Srbiju, odnosno srpsku tradiciju, srpsku kulturnu baštinu. I prvo kad sam počela da šijem. Pali su mi na pamet odevni predmetni, međutim smatram da je to suviše lično. Torba je nešto što se uklapa uz svaki stil i verujem da bi se svidelo turistima. Pogotovo što radim moderni dizajn, koji može da se uklopi dobro uz savremeni način odevanja i stil života“, objašnjava Dragana Stojadinović.

Njen stil života podrazumeva redovna planinarenja i posete manastirima. Baš u njima pronalazi inspiraciju za dizajniranje torbi, preslikavajući ornamente na različite materijale.

„Trenutno radim torbe od tekstila u kombinaciji sa kožom, zatim zastupljen je pliš u kombinaciji sa drvenim ručkama koje mi pravi stolar prema mom crtežu“, otkriva nam ova dizajnerka.

Smisao za detalj, izbor boja, umešnost u crtanju-sve to podrazumevao je prethodni posao, a isto to joj je i danas potrebno. Ono za čim ne žali je dokazivanje u muškom društvu, koje je trajalo od prvog dana.

Kada je u decembru 2017. dala otkaz Dragana nije mirovala, već se prijavila na konkurs za samozapošljavanje Nacionalne službe. Sredstva koja je dobila bila su dovoljna da je inspirišu ali nedovoljna da pokrene posao. I zato da bi ova mašina proradila morala je da uloži sopstvenu ušteđevinu.

Pre toga se upisala na kurs šivenja, jer je nakon otkaza shvatila da bi se upustila u novi posao i te kako mora da uči.

„Ljudi kad počnu da žive za tu ideju, onda nailaze na ljude koji to prepoznaju, prepoznaju taj sjaj u očima. I tako sam naišla na jednog od najboljih tašnera u gradu. Prvo nisam mogla da ga dobijem na telefon mesecima, na kraju kad sam ga upoznala, on je i te kako bio raspoložen da meni pokaže dosta toga o tom zanatu“, kaže Dragana.

Savladala je zanat, a onda se pojavio novi zadatak – uloga preduzetnica u Srbiji. a evo kako se Dragana snalazi u njoj.

„Preduzetništvo u zemlji Srbiji nije nimalo jednostavno. Ti duplo više radiš, možda u početku ne zarađuješ ili duplo manje zarađuješ. Ali, jednostavno, imaš neki cilj viši i živiš za tu svoju ideju. Svaki dan razmišljaš o tome i poslednja misao uveče ti bude posao, i prva misao ujutru i osetiš u stomaku. Ja ovaj posao osim zarade vidim i kao misiju da promovišem srpsku kulturnu baštinu. Sa druge strane i misiju da ohrabrim žene koje se nalaze u sličnoj situaciji“, ukazuje nam preduzetnica.

Nju hrabri što su žene spremne da ponesu njene torbe, a kako nam kaže planira da napravi i malo rakošniju kolekciju, jer prilagođavanje trendovima vidi kao recept za uspeh.

RTS
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mish

28.04.2019 15:51

Svaka čast. Divne tasne. Odlična energija koja je urodila plodom.

ODGOVORITE