Kina: Vučićeva poruka Evropi

Ako nas neće u EU, važno je samo da ne koče naš razvoj i da ne uslovljavaju Srbiju s kim će da sarađuje, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 24.04.2019 | 20:14
Kina: Vučićeva poruka Evropi
On je to izjavio povodom nekih stavova da EU nije potrebno dalje proširenje, uključujući Srbiju.

"Mi želimo da pripadamo društvu slobodnih evropskih zemalja", rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

Kako je rekao, sarađujući sa EU, želeći da ispunjavamo svoje obaveze i otvaramo nova poglavlja i da neka stara zatvaramo, Srbija će raditi i sarađivati sa svim drugim zemljama.

"Mi smo ovde, u Kini, široko otvorili vrata Srbiji. Nećemo ih zatvarati i nećemo ih držati samo odškrinutim nego ćemo u puni zamah da ih otvorimo, da što više sarađujemo sa svima - Kinezima, Turcima, Rusima, Egipćanima. Svima mogućima. I naravno sa EU, to se podrazumeva", kaže Vučić i dodaje:

"Samo nemojte da nam govorite - nemojte sa ovima, ali mi vas nećemo."

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara kako vidi poruku Manfreda Vebera, jednog od kandidata za predsjednika EK, da Uniji u ovom trenutku nije potrebno proširenje.

Kako dodaje, biće dobro čuti od kancelarke Merkel i predsjednika Makrona - hoće li nas ili neće.

"E, sad, kad vas neko ne želi... možete da jurite neko vreme, ali posle izvesnog vremena to gubi smisao", kaže on.

Srbija se, naglasio je, svakako nalazi na evropskom putu, radimo sve kako bi zemlja bila pristojna, ekonomski snažnija i demokratski uređena, ali ćemo sarađivati sa svima.

On je ukazao da, za razliku od mnogih zemalja, kod nas nema hapšenja onih koji drugačije misle, maltretiranja, batinanja, kao i da oni koji drugačije misle mogu da rade mnoge stvari, od kojih neke čak nisu u skladu sa zakonom.

"Time pokazujemo svoje slobodarsko i demokratsko opredeljenje i želimo da pripadamo društvu slobodnih evropskih zemalja. Ako nas neko neće, važno je da nam ne zaustavlja razvoj. I to je od suštinskog značaja", istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je istakao da nije uspio da pronađe Veberovu izjavu, koja je i njega zainteresovala, te da je našao samo dio koji se tiče njegovog odnosa prema Turskoj.

"Video sam sukob između njega i Ciprasa i žestoku reakciju grčkog premijera, jer je Veber podržao Novu demokratiju", napomenuo je Vučić.

Dodao je da se nada dobrim porukama iz Berlina.

"Verujem u bolje poruke. A ono što ja znam jeste da će Srbija ubrzano ekononmski da se razvija i da to niko ne može da zaustavi", zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mile

24.04.2019 20:29

Al ondacemo i izvoziti i Kinu nece EU nase svinjske papke jesti sve dati Kinezima braci nasoj...

ODGOVORITE
Name

kiki

24.04.2019 20:51

Odmah sve nase imigrante pozvati da se vrate sa mrskog zapada u rodnu grudu,a zatim im omogućiti da idu raditi u kinu. E bas mi je taj euro mrzak

ODGOVORITE
Name

Realno.

24.04.2019 21:09

EU ima isuvise problema ipitanje je dali ce opstati Vucic to dobro zna ali ti isti evropljani probaju da koce drugima koji zele da rade sa svima. Nasim susjedima je ista poruka . Sami moramo mnogo vise da saradjujemo bez mentora sa zapada kako bi podigli nasu ekonomiju.

ODGOVORITE
Name

A haaa

24.04.2019 21:11

Pa sto onda podrzavate dodika koji svoje neistomisljenike maltretira,sikanira ugrozava egzistenciju i da ne nabrajam,batina po ulici goloruki narod koji pravdu trazi na ulici jer korimpirane institucije rade za kriminalnu vlast.ljudi se iseljavaju masovno jer se ne osjecaju sigurno,drzava propala sve unisteni samo tajkunske firme rade.lazna demokratija Zalosno je sto smo mi srbi, isto vas narod a gledate i uzivate gledajuci kako nas unistavaju ti koje vi podrzavate. Sramno ali i o tome ce istorija pisati.budite sigurni.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

24.04.2019 22:11

U pravu ste.Tacno ce pisati istorija na balkanu bio jedan Srpski narod koji nije imao srece koga su unistile Vucic i Dodik

Name

LawAndOrder

24.04.2019 23:43

Kakav narod takva vlast. Mada bih ja rekao da je vlast bolja nego narod. Ovo kažem jer je onaj korumpirani policajac, opštinar, doktor ... u stvari ‘narod’ ne vlast. Narod više i bolje da radi a vlast da je iskorijeni nepotisam i coruption.

Name

Bez grama pameti

25.04.2019 09:35

Prvo pogledajte kakvi ste vi. Vucic je genije za te vase politicare

Name

Budala kao i ti

25.04.2019 03:05

Nesvrstani.Ali fali Tito.

ODGOVORITE