Turska želi uticaj na Balkanu

Turska je iz faze lokalne države prešla u fazu regionalne sile koja želi značajniji uticaj na Balkanu, istaknuto je u emisiji “Globalno” BN televizije. Od zemlje koja teži evropskim integracijama napravila je zaokret ka tržištima Azije, centralne Azije i Afrike.

Republika Srpska 17.04.2019 | 22:24
Turska želi uticaj na Balkanu
- Pluralnost je sama po sebi dobra, tamo gdje je jednoumlje - tu ne valja, tu se gomilaju negativne energije. Erdoganova partija jeste nikla iz proislamske orijentacije profesora Erbakana i njegovog cjelokupnog pokreta, ali je ona sada podaleko od tog izvora, kaže Muamer Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja.

Prema njegovim riječima, s druge strane, ne možete biti stranka koja dobija natpolovičnu većinu, bar kako je bilo do ovih izbora, a da budete usko ideološki određeni, već morate omekšati svoje ideološko opredjeljenje da biste primili mase.

-Dominacija vojnog faktora u Turskoj bila je potpuno neuptina za vrijeme trajanja Hladnog rata. Turska je jedan od najznačajnijih stubova NATO-a, zemlja koja se nalazi među prvih devet osnivača NATO-a i u tom smislu značaj turske NATO vojske, zajedno sa kemalističkim faktorom, neupitan je sve do početaka Erdoganove vlasti, kaže novinar Dragan Bisenić.

Dodaje da nakon neuspjelog pokušaja državnog udara - značaj vojnog faktora i kemalističkih struja je ostao, ali ne više u tom obimu i na kraju - taj proces se razvija u jednom kontraverznom pravcu između turskog pripadanja NATO-u i pokušaja Turske da se emancipuje od tog članstva.

"Dva su kritična momenta bila za Erdogana", kaže Zukorlić i dodaje da je sudski zahtjev za ukidanje njegove partije, i tu je prošao usko grlo, a drugi je puč koji po posljedicama izgleda kao da je njegov nosilac bila FETO organizacija, ali nije, jer nijedna organizacija nema snagu za tako nešto.

Zukorlić smatra da je puč organizovala turska vojska.

„Turska u ovom trenutku ima napete odnose sa SAD i NATO-om i povodom odluke da kupi ruski protivavionski sistem S-400, za koji u SAD i NATO tvrde da je nespojiv sa američkim lovcem F-15 i da će on da pročita sve što ima, cjelokupnu elektroniku koja postoji u F-15 i tako će to stići u ruske ruke“, kaže Bisenić.

 On naglašava da je turski i ruski odnos, prije svega, ekonomski odnos, energetski faktor.

"Erdogan želi da iskoristi to što je propao projekat 'Južnog toka' i što želi da Turska bude taj energetski hab za Evropu sutra ili, u krajnjoj liniji, da dobija jeftinije energente, kako bi svoju privredu mogla da hrani na taj način“, kaže Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

-Turska u posljednjoj deceniji prelazi iz faze lokalne države u regionalnu silu. Ona je  značajan partner svakoj balkanskoj zemlji i želi značajniji uticaj na Balkanu, istakli su sagovornici u emisiji Globalno.

„Zašto nemamo tako bučan obračun sa generalima u turskoj vojsci? Erdogan je tu lukavo postupio.  Nije htio da ruši tu svetinju koja se zove turska vojska“, ističe Zukorlić.

„Erdogan je neko ko ima sposobnost prilagođavanja ideoloških stavova potrebama Turske. On nije tvrdokorni islamista, ni nacionalista. On pokušava da ono što postoji kao ideologija za Tursku iskoristi kao najbolje“, kaže Rajić .

- Sve do dolaska Erdogana na vlast, Turska je imala ambicije da postane članica EU. A onda, u tom procesu uslovljavanja, došlo je do zaokreta, kaže Dragan Bisenić. On se okrenuo tržištima u kojima je Turska kulturno bila dominantna, Centralnoj Aziji, Aziji, Africi.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Direkt

17.04.2019 21:36

Turska vec decenijama ima uticaj na ovim prostorima, a prije toga imala je jos snazniji uticaj i to vijekovima. U najnovije doba, Turska ima uticaj ovdje vec skoro pa deceniju i ne samo ovdje, vec je rijec i o jednoj od najjacih zemalja na svijetu.

ODGOVORITE
Name

Re

18.04.2019 11:07

Ocel se sad bunit nošnje i komsic ko kad je reko istinu ambasador Srbije da je Drvar bio i ostao Srpski grad

Name

izraelac

17.04.2019 21:42

Turska će se raspasti na 3 dijela. evropski, nazadni i kurdski dio... gasovod samo prolazi kroz tursku oni nemaju ništa sa energentima. novi standard energije su obnovljivi izvori a oni sa tim nemaju ništa. kao što su regionalna sila zahvaljujući USA oružju il Ruskom oružju. znači oni nemaju nikakav uticaj na evropu sem na Islamske zemlje. al Saudijska Arabija takođe je faktor regiona mnogo veći. tako da sve konstrukcije iznijete u emisiji odraz su ljubavi a ne logike prema Turcima... Erdogan je umalo uništio turizam u naprednom dijelu Turske... on može samo da upropasti odnose sa zemljama.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

18.04.2019 08:01

Druze sto se tice turizma nemoze im niko posoliti moji rodjaci idu vec 5 godina kazu nigde nema kao u turskoj bili su u Grckoj ali su slabi za nase mrske turke.

Name

Iskreno

18.04.2019 08:31

Sto se tice evropskog dijela, oni su ekstra domacini i trgovci. Sve pohvale.