"Srbiji slijedi težak period"

Srbiji sledi izuzetno težak period, od nas će se tražiti priznanje pune nezavisnosti i teritorijalne celovitosti Kosova, rekao je Aleksandar Vučić.

Srbija 16.04.2019 | 18:28
"Srbiji slijedi težak period"
Predsednik SNS i Srbije je to rekao na sednici Glavnog i Izvršnog odbora stranke u proširenom sastavu.

Kako je rekao, razgovaraće sa kineskim i ruskim predsednikom u Pekingu, a potom ide u Berlin, gde ga očekuju veoma teški sastanci sa liderima Francuske i Nemačke.

 "Tamo nas ne čeka ništa dobro, odmah da znate i ne očekujem ništa dobro. Jedino očekujem početak zahteva za novi format, gde bi cilj trebalo da bude priznanje nezavisnosti a da Srbija ne dobije ništa ....", rekao je Vučić.

Tražiće da uđemo u razgovore a da Albanci ne ukinu takse.

"Po cenu - ne po cenu koju treba da plati Srbija, nego ja - neću prihvatiti da nastavimo ma kakav razgovor bez ukidanja taksi, ma kakvi pritisci bili", poručio je Vučić.

Govoreći o zahtevima i pritiscima da Srbija da prizna nezavisnost Kosova Vučić kaže da ne preteruje.

"I još da budemo srećni ako ne uvedu poseban tribual za Srbe i ne osude nas za sve seksualne zločine počinjene na Balkanu. Ništa nisam preterao, čak sam ublažio", rekao je Vučić.

U skladu sa tim, kaže, pritisci će biti veliki.

"Podržavaće i unutrašnje elemente kako bi se smanjivala snaga srpske države i kako bi se do tog cilja što lakše došlo", rekao je Vučić.

Kako kaže, pritisci će biti nikad veći.

Podsetio je da nema šta Albanci nisu uradili protiv Srba i Srbije - nisu ispunili Briselski sporazum, ni ključnu tačku o formiranju ZSO, uveli su takse suprotno svim međuanrodnim zakonima, doneli platformu protiv razgovora kojom Srbija mora da bude ponižena, razorena i da prizna Kosovo, uveli vojsku suprotnno čak svom ustavu i stavu genarelnog sekretara NATO, dozvoljeno im je to, šest meseci čekamo da povuku takse, da ih zamoli međunarodna zajednica, da se smiluje i zamoli svoje čedo da ih ukine.

"Ništa se nije dogodilo, naprotiv. Poslednjih nedelja oni dolaze u Beograd i pozivaju me na različite sastanke na kojima insistiraju da mi nešto uradimo da 'odobrovoljimo ' Albance pa da oni ukinu takse. I vi stanete, ne verujete, a onda počinju lažne priče o katastru i diplomama, kojima su opet varali Srbiju bez obzira na naše loše pregovaranje", kaže on.

Kada kažete - nemoguće je bez ukidanaj taksi - oni kažu - recite vi da nećete vise raditi na blokiranju priznavanja nezavisnosti.

"Hajde da se dogovorimo, da oni ne rade na kampanji priznavanja, pa nećemo ni mi - a ne ne, ne može tako, normalno je da oni traže priznavanje..", predočio je način na koji stranci iznose svoje stavove u razgovorima sa njima.

Ističe i da je kad je govorio da imamo šansu da se izborimo za kompromis i kada je proglašavan za izdajnika i bacana anatema, - to je mzozda bila i poslednja šansa.

"Danas nam kompromis više i ne treba. Danas smatraju da da su postigli dogovor u međunarodnoj zajednici. Jedino što će nas da pitaju jeste da li je kukuruz žut ili žući...", ironično je primetio.

"Govorim istinu kao što sam i tada govorio, iako je mnogima bila bolna. Izgleda da niko sem mene nije želeo neko rešenje, svima je odgovaralo da do rešenja ne dođe", kaže on.

Upitao je i kako je moguće da u albanskim medijima na Kosovu postoji samo jedna meta i jedna tema.

"Pa, ako sam izdajnik, zašto me napadaju svaki dan, što toliko vole proteste u Beogradu i navijaju za njih toliko? Ili im smeta Vučić jer jer znao šta su špski interesi i sada je važno samo srušti Vučića?", kaže on.

Ako do 6. maja ne budu ukinute takse na srpsku robu, biće održana posebna sednica Glavnog odbora SNS, na kojoj ćemo izaći sa merama protiv Prištine, poručio je Vučić.

Tada će biti šest meseci od kako je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije, podsetio je on u obraćanju članovima Glavnog i Izvršnog odbora u proširenom sastavu.

"A, odmah da kažem svima koji su naučili da žovu telefonom i da prete, ako Srbi samo podignu ruke u gard, a šest meseci nas tuku i ostaviše nas u modricama, nemojte da me zovete. Nisam dostupan", rekao je Vučić.

Srbija ima pravo na svoje dostojanstvo, ponos i obraz, zaključio je Vučić.

Sednica Glavnog i Izvršnog odbora stranke održana je posle zasedanja Predsedništva SNS, na kojem su, kako je preneo, razgovarali o tri ključne teme - pripreme za veliki narodni skup 19. aprila "Stop nasilju i budućnost Srbije", situacija na KiM i aktuelna politička situacija i, potencijalno, raspisivanje izbora.

Vučića su inače učesnici sednice dočekali višeminutni aplauz, ovacije i dobošari, i to u "dva talasa", pošto ih je on molio da prekinu i sednu, a drugi je usledio na povik iz sale "živeo Vučić", a usledilo je skandiranje "Aco, Srbine".

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Fed

16.04.2019 18:33

Je li mu neko rekao da Srbija nema nikakve ingerencije na Kosovu tj Kosovo je nezavisna drzava ti je priznao ili ne

ODGOVORITE
Name

re-Fed

16.04.2019 20:14

Nikada nije bilo niti će ikada biti dok i jedno Srbsko srce kuca.KOSOVO JE SRBSKI JERUSALIM.

Name

Otimacina propala

17.04.2019 08:50

Ma kakva nezaviana drzava, malo se zanijeli, nista od toga i nikada nece biti. Albanci neka idu odakle su i dosli ili neka zive po pravilima gdje su dosli, kao sto je u cijelom svijetu.

Name

6

16.04.2019 19:31

Kada nije bio...odkada znam tezak je

ODGOVORITE
Name

A

16.04.2019 20:13

Idiote,sta si novo rekao,da nepismeni covjek,to zna,samo se ti nastavljaju druziti sa najlošijim covjekom za Srbe, Izdajnik Dodik,izgubice ti i Beograd,jesi sta rekao sto ide papi,djavolu,nisi, iseljavanje,bijela kuga,itd,idiote jedan

Name

re A

16.04.2019 22:40

Jest jest. Bas je tako. E jesu te fino vaspitali babo i mati

Name

B.J.S

16.04.2019 20:18

Da si se vise bavio srbijom nego sa komsijama kako da im uzmes dio zemlje mozda bi ti Bolje bilo....

ODGOVORITE
Name

Udruzena zlocinacka organizacija

16.04.2019 21:15

Zapad je izvrsio agresiju na Srbiju i oni stite sebe. Nevole oni nikog ali ocito da nemaju snage da priznaju svoja nedijela. Nije to samo u Srbiji . Iza NATO ostaju samo zlocini i nista vise.

ODGOVORITE
Name

Evo ga

16.04.2019 21:42

Isti dodik I kraj ....

ODGOVORITE
Name

Zora

19.04.2019 23:28

Zasto sjedis na mjestu predsjednika ako ne mozes podnijeti pritiske? Nisu te biraci izabrali da dajes Kosovo, samo svoje vlasnistvo mozes dati, srpsko NE!

ODGOVORITE