Militanti prijete i "Evroviziji"

Militanti u Gazi zaprijetili su da će izvršiti raketni napad tokom takmičenja za "Pjesmu Evrovizije" ukoliko Izrael odbije da postigne sporazum sa Palestincima u vezi sa uklanjanjem blokade oko Gaze, javio je izraelski "Kanal 20".

Svijet 16.04.2019 | 14:30
Militanti prijete i "Evroviziji"
Video-snimak, koji se pojavio u palestinskim medijima ovog mjeseca, navodno nagovještava da će stanovnici Gaze napasti Izrael ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Na početku snimka prikazane su slike "Evrovizije", a na arapskom i hebrejskom jeziku napisano je "Pozvani ste na veliki događaj".

"Ali nemojte slaviti i plesati dok dva miliona ljudi u Gazi pate. Ako želite da slavite, uklonite blokadu i postignite sporazum. Nemojte odgađati", navodi se u drugom dijelu snimka, uz zlosutnu promjenu muzike i tona.

Nakon toga, kamera se udaljava do satelitskog pogleda na zgrade "Evrovizije" koje će hipotetički biti napadnute, čuju se sirene i zvuk eksplozije, uz riječi na ekranu "Sprovedite sporazum kako biste mogli da slavite", prenio je "Sputnjik".

Još nije poznato ko je objavio ili napravio ovaj snimak.

"Pjesma Evrovizije" održaće se ove godine u Tel Avivu od 14. do 18. maja, a Palestinci 15. maja obilježavaju "Dan katastrofe" u znak sjećanja na raseljavanje palestinskog stanovništva 1948. godine, nakon proglašenja nezavisnosti Izraela.

Obilježavanje ovog praznika uveo je Jaser Arafat 1998. godine i od tada ga Palestinci širom svijeta obilježavaju marševima, govorima i protestima.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jel

16.04.2019 17:01

to IRAN krece na Izrael ??? Pocinju igre, ....

ODGOVORITE