FRA: Lil deklasirao PSŽ!

Fudbaleri Lila pobedili su PSŽ sa 5:1 na svom stadionu i tako im naneli drugi ligaški poraz ove sezone.  Opet ništa od proslave: PSŽ "zgažen" u Lilu! Parižani prvi put od 2000. godine primili pet golova u prvenstvenoj utakmici.  Poniženi i posramljeni - rasturanje PSŽ-a koje će se pamtiti! Lilovi klinci brojali do pet, ponovo odloženo šampionsko slavlje. . .

Fudbal 15.04.2019 | 10:00
FRA: Lil deklasirao PSŽ!
Sjajna partija fudbalera Lila, pre svega u drugom poluvremenu u kom su postigli 4 od ukupno 5 postignutih golova, a zanimljivo je da je svih 6 golova na meču postiglo 6 različitih igrača.

Tomas Menije je u sedmom minutu postigao autogol, pa je Lil došao do prednosti, a španki bek Huan Bernat nakon samo četiri minuta donosi izjednačenje. Od heroja do tragičara je išao Bernat, pošto je u 36. minutu zbog faula kao poslednji igrač odbrane zaradio crveni karton i ostavio PSŽ sa deset igrača.

Rezultatom 1:1 se prvo poluvreme i završio, a onda je već početkom drugog usledio "blickrig". U 51. minutu preko Pepea, Lil stiže do 2:1, već u 65. minutu je bilo 3:1 za Lil, pošto se u strelce upisao i Bamba. Nakon samo šest minuta videli smo i četvrti gol Lila, koji je postigao Gabriel, a defanzivac Žoze Fonte u 84. minutu utakmice postavlja konačnih 5:1.

PSŽ je svakako prvoplasirani, sa 81 osvojenim bodom, dok je ekipa Lila na drugom mestu sa 64.

Sent Etjen je ponovo preskočio ljutog rivala, ekipu Olimpika iz Marseja, nakon što su savladali Bordo kod kuće sa 3:0. Kazri, Benaser i Debiši bili su strelci u ovoj više nego sigurnoj pobedi "zelenih", dok su fudbaleri Rena i Nice odigrali meč bez golova.

Ni drugi vikend zaredom Pari sen Žermen nije uspeo da definitivno obezbedi novu titulu prvaka Francuske!

Pre nedelju dana se na "Parku prinčeva" isprečio Strazbur, odigravši sa liderom 2:2, a ove večeri je tim Tomasa Tuhela pretrpeo debakl na gostovanju drugoplasiranom Lilu - 5:1 (2:1)!

"Svecima" je bio dovoljan i remi, jer bi šest kola pre kraja prvenstva imali 20 bodova više, ali sada je stanje na tabeli: PSŽ 81 bod (uz meč manje), Lil 64.

Iluzorno je i pomisliti da će Mbape i drugovi nastaviti da kiksiraju i da bi titulu mogli da dovedu pod znak pitanja, ali sigurno je da ovakva blamaža neće prijati ni navijačima, ni biznismenima iz Katara, koji svake godine ubrizgavaju u klub na stotine miliona evra.

Katastrofalan poraz PSŽ duguje činjenici da je u 36. minutu, pri rezultatu 1:1, ostao bez isključenog Huana Bernata, koji je kao poslednji igrač odbrane povukao rivala za dres i oborio ga u trku prema golu.

Pre toga je Lil poveo autogolom Tomasa Menijea u 7. minutu, a izjednačio je upravo Bernat, četiri minuta kasnije.

Novo vođstvo tada već brojčano nadmoćnom domaćinu doneo je u 51. minutu Nikolas Pepe, napadač iz Obale Slonovače, inače potencijalna zvezda letnjeg prelaznog roka.

Potom su Alfonsa Areolu "izbušili" Žonatan Bamba (65), Brazilac Gabriel (71) i na kraju portugalski veteran Žoze Fonte (84).

Treću šansu da osigura titulu PSŽ će imati u sredu, kada igra zaostali meč protiv Nanta, opet u gostima.

Ostaće upisano da je "petardu" od Lila primila sledeća ekipa: Areola - Alveš, Dagba, Tijago Silva (Kerer), Kimpembe - Menije (Dijabi), Paredes, Verati, Bernat - Draksler (Kurzava), Mbape.

Ako je neko sumnjao neka od večeras bude siguran - Lil je drugi tim Francuske! Svaka čast Lionu za dosta uspešnu evropsku odiseju, za pobede nad Mančester Sitijem, ali tabela ne laže. Lavovi su ispod Lila i tu će vrlo verovatno i ostati. Na mestu koje direktno vodi u Ligu šampiona. Posle spektakularne noći na stadionu Pjer Moro sve osim takvog raspleta moglo bi se smatrati pravim malim čudom. Jer večeras je Lil na sitne delove rastavio neprikosnoveni Pari Sen Žermen (5:1) i još jednom odložio šampionsku žurku Svetaca. Trebalo je da se slavi noćas u Parizu, a nezaboravnu zabavu priredili su ustvari Lilovi klinci, nanevši jedan od najtežih poraza Pari Sen Žermenu u novoj, "petro-dolar" eri.     

Naravno, treba biti pošten pa reći da je Lil do ovog veličanstvenog trijumfa došao u dobroj meri zahvaljujući ranom crvenom kartonu Huana Bernata, međutim taaj podatak već sutra odlazi u zaborav, a rezultat sasvim sigurno ostaje zaopisan. 

Blistavu igru pružili su najmlađi i najbolji igrači Lila. Pre svih Nikola Pepe, koji je potvrdio epitet jednog od najvećih talenata Lige 1. Njegov beg u 38. minutu zaustavio je Bernat povlačenjem za ruku, kada je zaradio direktan crveni karton. Rezultat je tada već bio 1:1. Toma Menije autogolom doneo je prednost domaćinu, a upravo Bernat poravnao posle divnih poteza Kilijana Mbapea. 

Nije ovo, ipak, bila noć mlađanog Mbapea... U nastavku Lil je zaigrao ubilački fudbal i totalno uništio moćni PSŽ. Tomas Tuhel pomislio je da i sa igračem više može da nasrće, da napada, što mu se žestoko osvetilo. 

Lil je u rasturanje PSŽ-a krenuo posle tropotezne akcije koja je Pepea izbacila u situaciju "jedan na jedan". Igrao se 51. minut. Onda je "palicu" preuzeo Žonatan Bamba - divno je lopte delio 20-godišnji Ikone - da bi Žoze Fonte stavio tačku - 5:1! Za debakl Parižana koji će se dugo, dugo pamtiti. Ovakav poraz, zapravo pet primljenih komada, klub iz Pariza nije doživeo punih 19 godina. Još od 2000, kada mu je mrežu ovako napunio Sedan...   

LIGA 1 - 32. KOLO

Petak

Dižon -  Amijen 0:0

Nant – Lion 2:1 (1:1)
/Kulibali 11, Limbombe  – Terije 41/

Subota

Marselj - Nim 2:1 (0:0)
/Žermen 72, Luiz Gustavo 73 - Savanije 82. penal/ 

Kaen - Anže 0:1 (0:0)
/Ren-Adelaid 61/

Monako - Rems 0:0

Strazbur - Gengan 3:3 (1:1)
/Ažork 39, 73, Prcić 69 - Tiram 37, Do 63, Sorbon 87/

Nedelja

Monpelje - Tuluz 2:1 (0:0)
/Škrij 53, Kamara 77 - Sidibe 61/

Ren - Nica 0:0

Sent Etjen - Bordo 3:0 (0:0)
/Kazri 55. penal, Debuši 74, 90/

Lil - Pari Sen Žermen 5:1 (1:1)
/Menije 7ag, Pepe 51, Bamba 66, Gabrijel 72, Fonte 84 - Bernat 11/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar