Meč lopta "zmajeva" za EURO 2020.

"Svaka utakmica nam je važna, a ova možda i najvažnija. U Finskoj smo odigrali tek prvo poluvrijeme u kojem smo osvojili dva boda", rekao je selektor bh. tima Bilal Šuman.

Ostali sportovi 13.04.2019 | 15:30
Meč lopta "zmajeva" za EURO 2020.
Rukometnu reprezentaciju BiH u nedjelju u tuzlanskom "Mejdanu" očekuje izuzetno važna utakmica grupe 5 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine u Austriji, Norveškoj i Danskoj.

Rival je isti, kao i prije dva dana u Vanti, Finska, kada je bh. tim slavio rezultatom 30:26. U bh. taboru su svjesni da bi još jednim trijumfom protiv Finaca skoro ostvarili plasman na EURO 2020, pa nedjeljni ogled iščekuju s nestrpljenjem.

"Svaka utakmica nam je važna, a ova možda i najvažnija. U Finskoj smo odigrali tek prvo poluvrijeme u kojem smo osvojili dva boda. I u nedjelju smo favoriti i moramo dati sve od sebe, da završimo ovaj dio kvalifikacija sa dvije pobjede", rekao je Bilal Šuman, selektor bh. rukometaša i dodao:

"Prva utakmica je bila izuzetno teška, više psihički nego fizički. Namučili su nas, ali drago mi je da smo ostvarili pobjedu. Finci će sigurno ponovo dati sve od sebe da nas ugroze, te da trče bez obzira vodili ili gubili, jer oni jednostavno tako igraju. Nažalost, za sutrašnju utakmicu upitan je Tomislav Nuić, a umjesto njega vjerovatno će priliku dobiti Enes Keškić."

Nikola Prce, jedan od najiskusnijih igrača bh. tima, u Finskoj u svom stotom nastupu u dresu s državnim grbom bio je briljantan. Postigao je deset golova, te uz Marka Panića i golmana Benjamina Burića odveo BiH do velike pobjede.

"Cijelu utakmicu u Finskoj imali smo pod kontrolom. Nekoliko puta su nam se opasno približili, ali moram da naglasim da je utakmica išla u jednom smjeru. U nedjelju očekujem pobjedu i nove bodove i da konačno odemo na to Evropsko prvenstvo", optimista je, kao i uvijek, Prce.

Kapiten bh. rukometaša Mirsad Terzić, kao i pred prvi duel s Finskom, poziva na oprez i ističe da se samo maksimalno ozbiljnim pristupom još jednom može doći do važnih bodova u borbi za EURO.

"U Finskoj je bilo prvo poluvrijeme, koje smo ozbiljno shvatili i osvojili bodove. U Tuzli, takođe, očekujem pobjedu i nove bodove, s kojim bi bili korak bliže Evropskom prvenstvu", istakao je Terzić.

Utakmica četvrtog kola grupe 5 kvalifikacija za EP između BiH i Finske igraće se u nedjelju u "Mejdanu" s početkom u 17 sati. U drugom ogledu grupe u Minsku će se sastati Bjelorusija i Češka.

TABELA GRUPE 5: Češka 4, Bjelorusija 4, BiH 4, Finska 0.

Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane. Direktan plasman ostvarili su aktuelni šampion Španija te domaćini Norveška, Švedska i Austrija.

Biće to prvo EP na kojem će učestvovati 24 reprezentacije, a igraće se od 9. do 26. januara 2020. godine.

Izvor: mondo.ba/Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar