Batagon: Vlasnici neće pred kameru

Misterija oko firme "Batagon" koja je preuzela potraživanja Republike Srpske u Fabrici glinice u stečaju u Zvorniku i dalje postoji, jer Vlada Republike Srpske i vlasnici te kompanije, registrovane u Švajcarkoj, daju šture podatke u javnosti. Višemjesečni pokušaj BN TV da stupi u kontakt sa vlasnikom ili menadžmentom Batagona urodio je plodom ovih dana kada smo na postavljena pitanja dobili pisane odgovore, u ime kompanije Batagon, i da, kako su naveli, nažalost nisu u prilici dati odgovre pred tv kamerom.

Republika Srpska 11.04.2019 | 11:21
Batagon: Vlasnici neće pred kameru
Firma “Batagon International”, registrovana u Švajcarskoj, preuzele je potraživanja Republike Srpske od Fabrike glinice (FG) “Birač”. U pitanju je iznos od 43 miliona KM koje od zvorničke Fabrike glinice u stečaju potražuje Poreska uprava, fondovi penziono-invalidskog osiguranja, zdravstva, Elektro-Bijeljina...

Sve to je urađeno daleko od očiju javnosti i to pred sami izbor sadašnje vlade RS, koju predvodi Radovan Višković (SNSD), zbog čega se u javnosti stvorila slika da se radi o još jednoj velikoj prevari u režiji ljudi bliskih Miloradu Dodiku, bez koga, naravno, sve ovo ne bi ni išlo.



Batagon ovim neće uzeti samo potraživanja Republike Srpske u Fabrici glinice u stečaju, nego i značajno mjesto u Odboru povjerilaca pa će tako preuzetii kontrolu nad poslovanjem "Alumine", koja je kćerka te firme, a ujedno i "zlatna koka" koja donosi profit.

Za mnoge ekonomske stručnjake i poznavaoce ovdašnjih prilika u pitanju je "vrlo opasna igra" koja će omogućiti pojedincima da se na jedan, kako su nazvali te aktivnosti, špekulativan način dočepaju bogatstva Republike Srpske, koje će krčmiti za svoj džep.

Uzaludni su bili pokušaji svih koji su od vlade i premijera Viškovića tražili da javno saopšte zbog čega je sve urađeno tajno i šta je vladu opredijelo da potraživanja proda baš firmi Batagon o kojoj se do tada skoro ništa nije znalo.

Nije pošlo za rukom ni poslanicima koji su tražili da se o detaljima pregovora i sklopljenih ugovora o preuzimanju potraživanja sa firmom Batagon upozna i Narodna skupština Republike Srpske.

Višemjesečni pokušaj BN TV da stupi u kontakt sa vlasnikom ili menadžmentom Batagona urodio je plodom ovih dana kada smo na postavljena pitanja dobili pisane odgovore ispred kompanije Batagon i obrazloženje da "nažalost nisu u prilici dostaviti odgovore u video ili fono verziji".

Pitanja i odgovori



- Čiji je kapital u "Batagonu" (vlastiti ili partnerski itd), jer do sada nismo imali prilike da se upoznamo sa tom činjenicom, a često je pominjana u javnosti u kontekstu da "Batagon" nema novac da ispuni dogovoreno?

- Kompanija Batagon International AG sa sjedištem u Švajcarskoj je vlasnik nekoliko kompanija u Bosni i Hercegovini te zemljama regiona. Informacije o vlasničkoj strukturi i
strukturi kapitala naše kompanije su dostavljene svim relevantnim institucijama, kako državnim tako i finansijskim, koje su, u skladu sa zakonom i omogućile naše poslovanje
na tržištu Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske te regiona.

- Da li će "Batagon" ispoštovati rokove koje je Vlada Republike Srpske propisala kada je riječ o uplati sredstava za preuzimanje potraživanja Republike Srpske od Fabrike glinice “Birač” Zvornik i da li će biti ispoštovani svi od 16 zaključaka koje je Vlada Republike Srpske donijela vezano za ovaj predmet?

Batagon International AG se potpisanim Memorandumom sa Vladom Republike Srpske, a na ime otkupa potraživanja prema AD Birač u stečaju, obavezao na ispunjenje obaveza na način koji ni jedna od do tada zainteresovana strana nije pristala. Prihvaćeni su uslovi u kojima je u potpunosti osigurana Vlada Republike Srpske, dok je Batagon preuzeo i obavezu širih ulaganja, koja će biti velika razvojna komponenta za regiju Birača i Republike Srpske. Želimo naglastiti da je Batagon International AG kompanija koja ispunjava sve svoje preuzete obaveze i dokaz tome je uspješna poslovna saradnja sa preko 10.000 kompanija na tržištima Evrope, Afrike i Azije.

- Kako u "Batagonu" i, prije svega, gospodin Matić (Dalibor) komentarišu izjave pojedinih poslanika u NS RS i medijske navode da je riječ o sumnjivom poslu, dovodeći u pitanje stručnost "Batagona" za poslove u FG "Birač", s obzirom na to da "Batagon", kako se navodi, nema iskustvo u toj djelatnosti?

Kao što smo naveli u prethodnim medijskim izjavama, nadamo se da će predstavnici Vlade Republike Srpske oštro stati na put svim daljim špekulacijama na račun naše kompanije. Ovakvi, neosnovani i maliciozni napadi ugrožavaju ozbiljne investicione projekte i urušavaju povjerenje prema investitorima. Naš tim, naše veliko međunarodno iskustvo te mnogobrojni dokazano uspješni projekti su potvrda naše poslovnosti i stručnosti. Želimo poručiti široj javnosti ali i svim osobama koje su direktno povezane sa investicionim projekatima koje pprovodi Batagon
International Ad na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH da mogu biti sigurni u našu kompetentnost, poslovne namjere i težnju ka ostvarenju ambicioznih planova razvoja.



BN TV

Komentari / 57

Ostavite komentar
Name

EPP

11.04.2019 09:25

Efikasno pranje para..

ODGOVORITE
Name

Exodus

11.04.2019 10:11

Jos jedna metoda vlasti kojom tjera srbe sa ovih prostora: ukiini sve sto je vrijedno u RS, tj. ukini nadu za zivotu RS.

Name

KO JE KUPIO

11.04.2019 10:11

DAKLE KO JE KUPIO ALUMINU PREKO BATAGONA. AJMO ISTINU NA VIDJELO.

Name

Papak doo

11.04.2019 10:31

Ma izadjite pred kamere "momci", nema stida, tja tek pocinjete. Pogledajte Vaseg nalogodavca Dodika - ni on se ne stidi, a mnogo veci kriminal ima iza sebe. Hajte momci, tja jednom se zivi!

Name

inspektor

11.04.2019 11:06

samo na Dodika udarati, sve je to njegovo nedjelo.

Name

daleko im bila lijepa njihova

11.04.2019 12:08

Bože ko li je vlasnik hahaaaaaaaaa sin i ćaća svak bi reko da su braća

Name

Šumar RS

11.04.2019 13:45

Vlasnik-ci Batagona su stalno na TV-u, ali narod ne vidi drvo od šume... Prekasno je!

Name

Crvene gace

11.04.2019 14:05

Vlashik kluba Crvene gacice iz Cuga najveci ulagac u RS.E braco draga....

Name

Re

13.04.2019 18:31

Kriminal decenije iza koga najpouzdanije se može reći da stoji M.D & Company.

Name

Manjinski akcionar glinice

11.04.2019 09:30

Dali vlada ili novi vlasnik glinice planiraju isplatiti akcij ili dividendu manjinski akcionara

ODGOVORITE
Name

svako dobro

11.04.2019 10:23

aHa ,proćete kao i ostali manjinski akcionari u RS.Fond Altima sa Kajemanski ostrva a sa upravom u Londonu ,koji je privatizovo Banjalučku pivaru ,sve gubitke poslovanja namirio na štetu preostalih akcionara.Eto i taj fond je bio nepoznat ,odnosno nije imao iskustva sa ulaganjem u pivarskoj branši,i nije djelovalo da je to neka perspektivna prodaja kapitala.Istina ,ta prodaja nije ni katastrofalna,jer ta kuća još opstaje i drži neki određen broj radnika,al kako će da završi brend Nektar ..................

Name

Владимир

13.04.2019 12:08

Не

Name

Бн

11.04.2019 09:32

Сасвим разумљиво зашто не жели пред камеру, јер скројевић Далибор не зна саставити просто проширену реченицу!

ODGOVORITE
Name

PITANJE-ODGOVOR

11.04.2019 11:32

Kako je uspio onda pokupovati sve te firme; FAS, Dahlia, Fidelinka, Alumina, Pavlovic Banka, hotel Bistrica...a zasto bi pred kamere, kod nas " kamere " diriguju dnevnom i ukupnom politikom, koriste se prema potrebi i neke TV kuce danas te pljuju, sutra si heroj....sve zavisi koliko platis

Name

ZZ

11.04.2019 11:58

vidi biznismena kukala mu majka. obični smrad

Name

UU

11.04.2019 11:59

Samo pljackaj ovu sirotinju. SVIJETLO NA KRAJU TUNELA

Name

re

11.04.2019 13:28

Kod nas balavci vozaju bijesna vozila i osnivaju firme (vjerovatno od "plate"), a neko radi čitav radni vijek pa ne može obezbjediti ni deseti dio toga. I sve po slovu zakona. Što bi Fazlinovic rekao How yes no.

Name

Kole

11.04.2019 09:33

Kojih je to 10000 kompaniha sa kojima saradjuju? Drugo, dajte reference, samo 5 referenci projekata koje ste zavrsili u EU ili Americi??

ODGOVORITE
Name

Hm

11.04.2019 15:14

Mozda i posluju, pa bi se i iznwnadili, odavno se pljacka. Gdje se sve vrti vrijeme ce pokazati. Samim time da objelodane klupko bi se pocelo odmotavati.

Name

O_o

11.04.2019 09:41

Овде луд збуњеног! Питање: Чије су паре и ко је власник? Одговор: Батагон је озбиљна фирма. Питање: Да ли ће бити испоштовани сви услови Владе РС? Одговор: Батагон је озбиљна фирма. Питање: Да ли је Батагон стручан за ту врсту посла? Одговор: Батагон је озбиљна фирма.

ODGOVORITE
Name

Realitic

11.04.2019 09:44

Jaka firma a gazda vozi kombi....

ODGOVORITE
Name

dijaspora_A

11.04.2019 13:52

Tako se samo u BejHa procjenjuje snaga. Na zapadu su najopasniji oni koji vozaju bicikle.

Name

Rajko

11.04.2019 09:47

Kako ce pred kameru kad dolazi u Pavlovic banku u blindiranom autu u pratnji policje!

ODGOVORITE
Name

МИШО

11.04.2019 10:00

''Ма људи моји, да ли је то могуће...?! Зар смо толики глупаци, ''тупаци'', заправо без грама мозга да повјерујемо у ту причу!! Овај ''Батагон'' је, по њиховим ријечима, мултинационална компанија која има два-три запослена радника од којих директору није дозвољен, не улазак у управу фирме, него у државу гдје је њено сједиште (Швајцарска). Овдје је све јасно к'о дан - НА ДЈЕЛУ ЈЕ ВЕЛИКИ, БЕЗОЧНИ, ДРСКИ... КРИМИНАЛ, односно ПРАЊЕ НОВЦА! Ово сви видимо осим наших политичара јер су они дебело увезани у овај криминал.... Тешко нама!

ODGOVORITE
Name

Re

11.04.2019 10:53

Jesmo. I tupaci i glupaci

Name

Za misu

11.04.2019 13:50

Miso, pranje para podrazumjeva da neko unosi novac iz nelegalnih tokova u legalne tokove. Ovi nece unijeti nista, niti ce sta placati. Sami ce postati upravnici alumine bez ulozene marke.

Name

Mafijaska vlast

11.04.2019 20:40

Naravno i da ima nece uloziti, nego ce mufte tek tako prisvojiti a gradjani ce jos isfinansirati sto treba.

Name

Selfi

11.04.2019 10:05

Je li ovo taj čuveni biznismen, milioner, zvornička nada za buduća pokolenja? Unutrašnjost mu auta neki krš, kao da se bavi limarijom, ili građevinskim sitnim poslovima? Lik neću komentarisati, slika je puno puta i više od riječi.

ODGOVORITE
Name

Osmaci

11.04.2019 11:02

Re: Selfi Uradi Dalibore selfi da makar znaju kako izgledas,da objave bar tu informaciju tacno.O drugim informacijama kojim raspolazu ne bih komentarisao,samo cu reci da objavljuju teske izmisljotine!

Name

GRAĐANIN

11.04.2019 10:09

Samo mi je žao što to nije Ruska kompanija,iza njih ostaje sve čisto.Ljudi sve isjekoše ako ovako nastave ovo će biti željezara.Pozdrav iz Rafinerije Brod.

ODGOVORITE
Name

Moler

11.04.2019 10:46

U rafineriji panika,nestalo četki i farbe,molim da se jave donatori.

Name

crna rupa

11.04.2019 10:10

To Vam je poslovna grupa "Batagonci Klingonci" registrovana na Marsu 2455 godine za promet zvjezdanom prasinom i crnim rupama .

ODGOVORITE
Name

Komentar

11.04.2019 10:13

Kralj prevara iz Laktasa opet jase....

ODGOVORITE
Name

Zades!

11.04.2019 11:59

Jasi, jasi.. svi smo nasi!

Name

zvornik

11.04.2019 10:15

Pitajte LAZA DJURDJEVICA stecajnog UPRAVNIKA Birca .On je umijesan u sve mutne radnje.Pitajte ga ko uzima pare od prodaje glinice od predstavnika iz Slovenije.Ali Kad -tad ce odgovarati za kriminalne radnje

ODGOVORITE
Name

SAMO BATAGON

11.04.2019 10:31

Naravno najjbolja kompanija,sa velikim uspehom idemo dalje u nove projekte i u velika Ulaganja,Sledeca Rafinerija Nafte Brod

ODGOVORITE
Name

Idemo u propast

11.04.2019 10:46

Iz Rafinerije sve izvuceno ,grca u dugovima ,samo joj jos fale "Litvanci"ili "Batagonci" pa da zavrsimo sa jos jednim bivsim gigantom.Ceka se "pravi ponudjac".

Name

Germany

11.04.2019 11:08

ZLO koje se nadvilo nad postenom,ne Izdajnici,srpskim narodom je Patrijarh, Vucic,i zlo nad zlom,je Dodik,pola milijuna Srba je iselilo otkad je on došao na vlast,a nas milion,koliko nas je ostalo,sposobni,vrlo malo,on o iseljavanju nikad ne govori, zasto, zato sto je prvo hrvatski korijena,i placen je da unisti Pravoslavlje,

Name

Trt

11.04.2019 10:52

E baš ste nam sve objasnili. sad vam vjerujem. I još da iskoristim priliku da se izvinim jer sam mislio da vi perete prljav novac.

ODGOVORITE
Name

Savo

11.04.2019 10:52

Slika govori vise od hiljadu rijeci.Prava prevarantska i kriminalna njuska!

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

11.04.2019 10:53

DUGOGODISNJE ISKUSTVO?--2016-----------------------STA SE DESILO SA FABRIKOM AKUMULATORA SOMBOR--PROPALI-------AKO JE U REDU(A NIJE)NEKA SE SAMO POKAZE UPLATA IZ NEKE SVICARSKE BANKE----------------------------------------------------------MI SUTIMO-CUTANJE JE ZNAK ODOBRAVANJA------ZIVJELI

ODGOVORITE
Name

B.J.S

11.04.2019 11:09

Tako jaka firma a nema svoju Web stranicu,ipak je to malo cudno...

ODGOVORITE
Name

SRPSKI SOKO

11.04.2019 11:26

SETITE SE Framland,,Rafinerija Brod,,Birac,,Ljubija,,Termoelektrane,,Zeleznice RS itd..itd.. nije Vam valjao SDS i privatizacija po prof.Milunovicu sad ce KMERI I KOMPANIJA DA NAM UZMU MERU Ronhil je uz Covica napravio SKUP HDZa(snSda) U MOSTARU..MOZDA SE kINEZI SMILUJU..RUSKI MALI A BOGAMI I VELIKI SU OTPALI...

ODGOVORITE
Name

VeliborZvornik

11.04.2019 11:39

,,Naš tim, naše veliko međunarodno iskustvo te mnogobrojni dokazano uspješni projekti "...A koji su to proekti???

ODGOVORITE
Name

Konekcija

11.04.2019 11:49

Dragan Covic i MD su vlasnici Batagona. Mostarski aluminijum i Zvornicka glinica ...

ODGOVORITE
Name

Detlef

11.04.2019 13:53

Od kada je papak Covic prestao sa kritikom "krenulo mu bolje", ha, ha.. Kakav trulez od drustva, strasno!

Name

Stafan

11.04.2019 11:51

Jedan od vlasnika Batagona je RAJKO DUKIĆ koji je i postavio svog podređenog za predsednika vlade.

ODGOVORITE
Name

Re

11.04.2019 12:55

Nije,kad bi moglo dzaba i da on mlati,bio bi,a ovako bio se utrpao prosle godine u UO glinice pa kada je vidio da se sprdaju sa njim pobjegao kao kuja.On jos samo moze da maltretira one mucenike u boksitu i maloumnike po Milicimsa.Pitanje je kako ce dalje poslovati jer nema rude!On je proslost samo mu nisu jos saopstili!Od Viskovica nema hljeba!

Name

Zana

11.04.2019 12:34

Ja se samo pitam sta ce biti kad ova banda ne bude imala vise sta da prodaje i kada im ne budu vise odobravani medjunarodni krediti. Da li ce pobjeci iz zemje ili ce se medusobno potamaniti?Bit ce da je ovo prvo najvjerovatniji potez, jer su svi oni sebe obezbjedili u inostranstvu, a nama kako bude.

ODGOVORITE
Name

jahorina

11.04.2019 14:20

posaljite upit na CocaCola ili Intesa Banku pa pitajte ko stoji iz kapitala?? kako arapi i rusi kupuji klubove u Londonu, vjerovatno isto tako neko iz Svajcarske moze da odkupi potrazivanja. Kapitalizam smo htjeli, sve je na prodaju pod uslovom da je legalno, a koliko ja vidim ovde niko ne govori sta je nelegalno.. osim komentara vidi mu njuske

ODGOVORITE
Name

re

12.04.2019 00:29

Pa čitav proces privatizacije u Rs je legalan.Vidi se to na osnovu stanja privrede RS.Vidi se i na osnovu finansiski pokazatelja i snage Alumine da je sve oko i u vezi dosadašnje privatizacije Alumine, Boksita beše potpuno legalno.Pa se da zaključiti da će i ovaj postupak otkupa potraživanja biti legalan i učinkovit .Litvanci su tu privatizaciju obavili preko pdp,a i sds je bio veoma učinkovit ,dobro je nastavio snsd , pogotovo poslednja dva saziva i eto .

Name

objektivno sagledano

11.04.2019 15:10

Nenormalno i strasno.

ODGOVORITE
Name

M

11.04.2019 17:34

Matic Daibor za kojim je bila poternica raspisana koji je bio u zatvoru i koji se samo kriminalom bavi u Svajcarskoj.U Osmacima je pre par mjeseci srusio kucu koja je bila ogromna i sad trenutno pravi novu ,zasto to i ko jos rusi novo da bih pravio ponovo.Ali lopovluku je naucio od tate koji je za vreme rata samo pljackao i krao.

ODGOVORITE
Name

Oblak

11.04.2019 18:54

Batagon je melem u odnosu na ,, Matrix,, doo Sarajevo firmu koja za bagatelu kupuje potrazivanja mikrokreditnih organizacija , banaka Itd a onda na sve načine najbrutalnije utjeruju dugove sa kamatama . Pojedinci su razmišljali da prodaju svoje organe da ih skinu sa grbače i spase sviju porodiciu . Ovi utjerivači dugova su dobili dozvolu od naših vlastodržaca da teroristu ovaj narod i da ih psihofizički uništavaju !!!

ODGOVORITE
Name

He He

11.04.2019 19:15

Ovaj sa slike moze biti samo neki harmonikas, i to je previse za njegov intelektualni izgled.

ODGOVORITE
Name

Razotkriti kriminalce

11.04.2019 19:21

Narod i opozicija trebaju se obratiti americkoj ambasadi za pomoc u sprecavanju ove pljacke. Amerikanci (CIA) sve zna a ove domace hostaplere sto su iznijeli ukradene pare i sada bih da ih operu i nastave pljacku RS isporuciti Amerikancima da im sude za pranje novca.

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

11.04.2019 20:29

Zato postoje predstavnista u inostranstvu kojim se domundjavaju kako da pljackaju narodnu imovinu i da otimaju tesko stecenu radnicku muku

ODGOVORITE