Velika špijunska afera zbog SOA

- Slovenački premijer Marjan Šarec sazvao za danas po podne hitnu sednicu slovenačkog saveta za nacionalnu bezbednost zbog delovanja hrvatske SOA u Sloveniji.

Region 09.04.2019 | 14:43
Velika špijunska afera zbog SOA
Hrvatski ambasador je tim povodom pozvan na razgovor u slovenačko ministarstvo inostranih poslova, a slovenačka ambasadorka povučena na kosultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA.

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obaveštajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku funkcionerku Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, priča je u ponedeljak dodatno eskalirala tvrdnjom POP-TV da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sednicu slovenačkog saveta za nacionalnu bezbednost, što je Šarec uvažio, prenela je Hina.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa "špijunskom aferom" na razgovor u slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pozvan hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grgić, a na konsultacije u Ljubljanu povučena slovenačka ambasadorka u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer "zabrinut zbog pokušaja uticaja hrvatskih predstavnika na izveštavanje televizije POP-TV o delovanju hrvatske obaveštajne službe", te da je reč o "ozbiljnim navodima" koji zahtevaju "odgovarajuća pojašnjenja". Takvi su pritisci na medije "nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokratije", navode u Šarčevom kabinetu.

Pomenuta televizijska stanica je u ponedeljak objavila snimak kojim, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik za Hrvatsku, pokušao da spreči objavljivanje njihove priče o upletenosti hrvatskih obaveštajaca u tajno snimanje slovenačkih funkcionera i sudija u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi da prizna.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ja

09.04.2019 16:05

Hoce li se sad tuzilastvo Slovenije pokrenuti istragu protiv premijera,posto je objelodanio uticaj SOA Hrvatske.

ODGOVORITE
Name

Neđo.10.4.2019

10.04.2019 09:06

Slovenija je pogrešila da nije to regulisala Piranski zaliv sa Hrvaskom dok nije Hrvaska ušla u EU.Za sada nema ništa od Piranskeg zaliva.Toliko će otići daleko daću hrvati uzeti i Piranski zaliv,ili moraju Slovenci ratovati.Preće biti daću hrvati uzeti zaliv,nego štoću slovenci ratovari.

ODGOVORITE