Korupcija može ugroziti istrage

Izvještaj takođe kaže da korupcija, koja je u zemlji duboko ukorijenjena, može ugroziti efikasne istrage i krivična gonjenja. Takođe se kaže da ni vlasti nemaju volje da doprinesu u borbi protiv trgovine narkotika.

Bosna i Hercegovina 30.03.2019 | 08:37
Korupcija može ugroziti istrage
Američki State Department objavio je u petak godišnji izvještaj o međunardnoj trgovini drogama, pranju novca i finansijskom kriminalu, a za BiH izvještaj ne donosi velike promjene, osim napretka na polju borbe protiv pranja novca.

I dalje je BiH tranzitna zemlja u međunardnoj trgovini narkoticima i ruti koja se proteže od jugozapadne Azije pa do zapadne Evrope. Jadranska obala je takođe glavni ulaz za južnoamerički kokain namijenjen Evropi.

Međunarodne kriminalne grupe dominiraju trgovinom drogom na Balkanu i uglavnom su orijentisane na marihuanu, heroin i kokain.

„Bosanske kriminalne grupe često djeluju izvan Balkana, iako vođe takvih grupa organizacija borave u zemlji”, kaže se u izvještaju koji prenosi Glas Amerike.

Institucije za sprovođenje zakona i dalje su ograničene kada je riječ o sprječavanju trgovine drogom. Dodatno situaciju otežava njihova fragmentirana struktura rivalstvo, a što ometa saradnju i zajedničke istrage.

Izvještaj takođe kaže da korupcija, koja je u zemlji duboko ukorijenjena, može ugroziti efikasne istrage i krivična gonjenja. Takođe se kaže da ni vlasti nemaju volje da doprinesu u borbi protiv trgovine narkotika.

Izvještaj podsjeća na postojanje više policijskih agencija od državnog do kantonalnog nivoa vlasti, ali se kaže da je njihova sposobnost da rade složene istrage i dalje ograničena.

BiH sarađuje sa Sjedinjenim Državama na poboljšanju istražnih kapaciteta kako bi se suzbila trgovina drogama, kao i da se saradnja odvija i sa drugim partnerima, navodi se u izvještaju.

(Vijesti)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

veliko postenje

30.03.2019 09:17

kakva borba protiv korupcije kada ova vlast je dosla dotog mere daje ona izazvala korupciju i pranje novca i prodaju droge tesko ovoj drzavi kada vlastodrzci naredjuju sudu i ustavnom sudu stace presuditi kakvu odluku donet ova krzavaje puna korupcijejersu lopovi i kriminalci na vlasti tesko ovoj jadnoj drzavi sa ovakvom vlasti kada jedan izmet degovic moze naredit ustavnom sudu stace presuditza neki praznik a on naredi dase slani dan kadaje srbski narod preglasani slavi praznik drzave iz kojeje referendumom otiso takatije vera muslimaNa jednom ustasa uvek ustasa toje njihovo cvece i verne slige

ODGOVORITE
Name

Kpd Foča

30.03.2019 09:58

Pa imate papire u sipi,imate papire u tuzilastvu.Sve sa dokazima o umjesanosti moga direktora Sinise Goljanija u korupciju,od odeljenja "c" pa do svega ostalog i nikome nista.Svi ste vi isti,fala Bogu pa odoh ove godine u penziju da vas moje oci vise ne vide!!!

ODGOVORITE
Name

Mami

30.03.2019 11:27

Evo prođe godina, a ne čuh da je zaplenjen negde eto tako LSD pa makar i jeftin!

ODGOVORITE
Name

NOVOMATIC

30.03.2019 12:33

Novomaticove praonice novca Novo RS doo I RSA gaming doo vec deset godina peru novac narko kartela iz Južne Amerike i Južne Afrike preko Republike Srpske I u saradnji sa Miloradom Dodikom I njegovom kriminalnom kastom, a institucija Republike Srpske su podredene zastiti pranja novca.

ODGOVORITE
Name

re

30.03.2019 12:53

A sad te praonice novca NOVO RS doo i RSA GAMING doo treba da preuzmu LUTRIJU Republike Srpske..... glavni perač novca ispred institucija,odnosno Dodik, je JOVO RADUKIĆ današnji Revizor Republike Srpske......