Golić najavila nastavak podrške

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je danas u Loparama nastavak podrške Vlade za izgradnju turističkog kompleksa na planini Majevici i druge projekte koji doprinose novom zapošljavanju.

Republika Srpska 26.03.2019 | 19:12
Golić najavila nastavak podrške
"Ovo je projekat od lokalnog, regionalnog i republičkog značaja koji Vlada podržava i do sada su na njegovoj realizaciji već mnogo uradili Republička geodetska uprava i Pravobranilaštvo", rekla je Golićeva novinarima.

Nakon sastanka Golićeve i ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dragice Kovač sa načelnikom opštine Lopare Radom Savićem istaknuto je da su poslovi iz nadležnosti Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove završeni sa 95 procenata, što je pretpostavka za početak realizacije projekta izgradnje turističkog i rekreacionog centra "Busija" na Majevici.

Kovačeva je izrazila zadovoljstvo zbog inicijative za izgradnju turističkog kompleksa na Majevici, navodeći da je turizam grana privrede koja će omogućiti razvoj i manjih opština kao što su Lopare.

Ona je istakla da izgradnja turističkog kompleksa u Loparama znači i zapošljavanje stanovništva, navodeći da je to od velikog značaja za cijelu Republiku Srpsku.

"Razvoj turizma doprinosi i ukupnom razvoju ruralnih sredina jer stanovništvo dobija priliku za prodaju domaće proizvodnje i za njeno brendiranje, na čemu se ovdje već radi sa domaćom rakijom, a isto se može učiniti i sa majevičkim mesom, sirom i drugim domaćim proizvodima", navela je Kovačeva.



Načelnik opštine Lopare Rado Savić zahvalio je ministrima na podršci projektu izgradnje turističkog rekreacionog i izletničkog centra "Busija" na Majevici, navodeći da je riječ o domaćem investitoru i višemilionskom ulaganju.

Prema njegovim riječima, ovim će projektom biti obuhvaćene brojne opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH sa od oko milion stanovnika.

"Učinićemo sve da što brže dođe do realizacije ovog zahtjevnog projekta koji prevazilazi lokalne karovske i finansijke mogućnosti, zbog čega je neophodna podrška Vlade Republike Srpske koju i imamo, da nam skrate put od pribavljanja prostorno–planske dokumentacije i dozvola do početka radova", rekao je Savić.

On je kao primjer naveo da će samo put do budućeg turističkog kompeksa koštati pet miliona KM.

"Obaveze opštine Lopare su uglavnom administrativne i da iskreno i predano radimo na ovom projektu i da zajednički omogućimo razvoj turizma na Majevici", zaključio je Savić.

Investitor Svetozar Ostojić rekao je novinarima da je projekat izgradnje turističkog rekreacionog i izletničkog centra "Busija" ozbiljan i ambiciozan projekat koji će se realizovati na površini od oko 50 hektara, te da prve goste očekuje već naredne godine.

"Država može pomoći investitorima na mnogo načina, što i čini", naveo je Ostojić i dodao da je izuzetno zadovoljan nakon današnjeg sastanka i dogovora o pripremnim radovima koji su intenzivirani.

On je rekao da će turistički kompleks na Busiji imati ski-stazu i sportska igrališta, jezera, biciklističke i pješačke staze, hotele i etno-pijacu za prodaju domaćih proizvoda, kao i brojne dodatne sadržaje.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Loparcanka

26.03.2019 18:40

EA KO JE TAJ VISEMILIONSKI ULAGAC...??????Koga ce zaposliti...to buducnost za mlade..ma manite se muljana...

ODGOVORITE
Name

КСС

26.03.2019 19:56

Покушавају СНСДовци на свим фронтовима придобити СДС,Радо чувај се

Name

Olja

26.03.2019 20:43

Hajde da gledamo to s vedrije strane i da se nadamo da ce uspjeti. Ne bi trebalo svaku ideju, svaki pokusaj u startu negirati. Samo znam, ako se nista ne pokusava i nista ne rizikuje, nece nista ni biti uradjeno. Od nekoliko pokusaja, nesto mora da krene. Ja im zelim srecu, a vi, ostali komentatori, kako hocete.

ODGOVORITE
Name

Olja

26.03.2019 21:41

Hajde da gledamo to s vedrije strane i da se nadamo da ce uspjeti. Ne bi trebalo svaku ideju, svaki pokusaj u startu negirati. Samo znam, ako se nista ne pokusava i nista ne rizikuje, nece nista ni biti uradjeno. Od nekoliko pokusaja, nesto mora da krene. Ja im zelim srecu, a vi, ostali komentatori, kako hocete.

ODGOVORITE
Name

Slavko

27.03.2019 08:58

GOSPOĐO I TI ĆEŠ POSTATI DIO GRAĐEVINSKE MAFIJE SA SJEDIŠTEM U B LUCI TU JE LEGLO KRIMINALA KORUPCIJE I NARKO MAFIJE SA OSNIVAČIMA TIH ZLOGLASNIH KARTELA IZ VRHA VLASTI MILORADA DODIKA

ODGOVORITE
Name

Loparac

27.03.2019 14:00

Ovaj projekt je vrijedan, ali može da ima dva velika nedostka. Prvi je put, koji košta oko 3,5 mil KM, drugi je sam Ćeko koji može da počne da gradi bez plana, kao Etno selo Stanišić..

ODGOVORITE