Kako se stiže do sreće

Generalna skupština UN je rezolucijom, od 12. jula 2012. godine, proglasila 20. mart za Međunarodni dan sreće. Tako se on danas proslavlja sedmi put širom planete. O sreći su razmišljali i pisali mnogi poznati ljudi, a u potrazi za njom je skoro ceo svet.

Zanimljivosti 20.03.2019 | 13:38
Kako se stiže do sreće
Jedan trenutak sreće vredi kao 1.000 godina slave, govorio je čuveni Volter. Ivana Brlić Mažuranić je pisala da kad si srećan i Sunce za tobom žuri. Zato i nije čudno što je sreća vrlo visoko kotirana na lestvici želja mnogih ljudi.

Upravo ona i unutrašnje zadovoljstvo nas čine poletnijim, produktivnijim, kreativnijim i efikasnijim. Psiholozi su zaključili da ona ne podrazumeva trenutnu ekstazu već ispunjenost i zadovoljstvo koje se oseća duže vreme.

„Izvori sreće su, u najvećoj meri, dobri i trajni odnosi sa nama bliskim ljudima. Takođe, negde orijentacija ka cilju i put ka tom cilju. Sam doživljaj da ste u procesu koji vodi ka nečemu što cenite čini da se ljudi osećaju zadovoljim“, kaže psihološkinja Nevena Čalovska.

Zanimljivo istraživanje stručnjaka sa njujorškog Univerziteta Kolumbija pokazalo je da su Danci najsrećniji narod na svetu. Iako se u Danskoj radi vredno i odgovorno, radno vreme je razdvojeno od slobodnog, koje je rezervisano za lične planove i uživanja. Životni standard je visok, socijalne sistem uređen, a demokratski ima dugu tradiciju.

„Postoji jedna konstrukcija koju mi zovemo formula sreće i ona se sastoji od komponenti. Jedna je nasleđe, znači ono sa čime se rađamo – temperament, sklonost da budemo optimisti ili pesimisti. Drugo su okolnosti u kojima se nalazimo i jedan veliki deo su naše mogućnosti i u tim mogućnostima se krije ili se nalazi naša šansa da budemo srećniji – da budemo aktivni u odnosu na to koji su naši ciljevi, da umemo da budemo zahvalni i da prepoznamo ono što imamo, da ne budemo suviše zarobljeni prošlim lošim iskustvima i da umemo da poštujemo ono što imamo i da umemo to da aktiviramo“, objasnila je Nevena Čalovska.  

Ko misli da je srećan, on je zaista srećan, rekao je poznati pesnik Jovan Dučić. Ako uzmemo ovu misao kao istinu, ostaje nam da verujemo da je sreća, kao stanje zadovoljstva, spokoja i ispunjenosti, zaista u nama i da je možemo otkriti, razviti i dostići predanim ličnim razvojem i načinom života.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar