''Tarant je bio povučen i tih''

Školski drug Brentona Taranta, Australijanca koji je na Novom Zelandu ubio 49 ljudi, rekao je da ga je potpuno iznenadilo kada je čuo da je upravo on kriv za masakr.

Svijet 16.03.2019 | 16:24
''Tarant je bio povučen i tih''
Luk Mekskiming, koji je s Tarantom četiri godine pohađao srednju školu u Graftonu, malom gradu u Novom Južnom Velsu, dao je izjavu za Index.hr.

Luk se odselio iz Graftona nakon završetka srednje škole. Kaže kako je Grafton maleni grad u kojem je teško naći pristojan posao.

Odselio se u zapadnu Australiju kako bi dobio pripravništvo u jednoj firmi. Trenutno živi i radi u Pertu.

– Nisam razgovarao s Brentonom još od kraja škole. Ne znam zapravo previše šta se događalo s njegovim životom od završetka škole 2009. Izgubio je oca nedugo nakon kraja škole – rekao je on.

Tarantov otac bio je profesionalni atletičar, a 2010. je umro od raka. Imao je 49 godina. Njegova majka još uvijek živi u Australiji.

– Četiri sam godine išao u školu s njim i ovo me iznenadilo. Bio je tih, povučen tip s lošijim ocjenama. Nije ga bilo previše briga za nastavu – dodaje Luk. 

U manifestu koji je Tarant objavio, sebe je opisao kao “tipičnog bijelca rođenog u australijskoj radničkoj klasi s niskim primanjima”, dodajući kako ga obrazovanje nije puno zanimalo. U manifestu je migrante koji nemaju bijelu boju kože zvao uljezima i osvajačima.

Luk je rekao da se Tarant nije ponašao rasistički u školi.

– Ne sjećam se da je ikad imao rasističke ispade. Nemam pojma što mu se dogodilo ni što je bio okidač za jučerašnja ubistva – kaže Tarantov bivši školski kolega.

On kaže da je Brenton bio uglavnom prijateljski raspoložen.

– Bio je prijateljski raspoložen i s njim se moglo razgovarati, ali to je bila srednja škola, svi su mogli pričati sa svima bez problema. Brenton je imao prijatelje, ali u to vrijeme se nije družio s popularnom grupom – rekao je on.

(Index.hr)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Eto Vidis

16.03.2019 20:19

Po ovome 90% naroda u BIH bi trebali biti teroristi, ali eto nisu.

ODGOVORITE