On je spriječio 3. svjetski rat?

Nije teško pretpostaviti kako bi na brojne provokacije Zapada reagovala impulsivnija ličnost, piše list i ocjenjuje da upravo zahvaljujući ruskom predsjedniku SAD i NATO još nisu započeli treći svjetski rat.

Svijet 08.03.2019 | 20:35
On je spriječio 3. svjetski rat?
Zapad aktivno predstavlja Vladimira Putina kao neprijatelja, umjesto da se raduje tome što prvo mjesto u Kremlju zauzima tako uravnotežen i razuman strateg, piše austrijski list "Kontra magazin".

Nije teško pretpostaviti kako bi na brojne provokacije Zapada reagovala impulsivnija ličnost, piše list i ocjenjuje da upravo zahvaljujući ruskom predsjedniku SAD i NATO još nisu započeli treći svjetski rat.

Autor teksta Marko Mejer navodi da se u političkim krugovima i medijima koriste sva sredstva kako bi se diskreditovala dejstva Vladimira Putina, umjesto da se raduju tome što u Kremlju sjedi upravo Putin, a ne neka impulsivna ličnost koja bi oštro reagovala na stalne provokacije Vašingtona i NATO-a.

Zapadni establišment za to ne mari, zbog toga što Putin, za razliku od svog prethodnika Borisa Jeljcina, sprečava zapadnu finansijsku oligarhiju da osvoji Rusiju, navodi autor.

Kada bi funkciju predsjednika Rusije obavljao razdražljiviji čovek, pitanje je kako bi on reagovao na državni prevrat u Ukrajini, ostvaren uz aktivnu podršku Zapada i usmjeren na integraciju te zemlje u NATO, kako bi se u njoj razmjestile rakete na svega nekoliko stotina kilometara od Moskve.

Autor predlaže da se odgovor na to pitanje potraži tako što će se zamisliti situacija u kojoj Rusija ili Kina podržavaju smjenu režima u Meksiku, nakon čega na vlast dolaze proruske ili prokineske snage i otvaraju mogućnost da se na teritoriji te zemlje razmjeste ruske ili kineske rakete, direktno na granici sa SAD. Majer smatra da sve to veoma podsjeća na Karipsku krizu iz šezdesetih godina prošlog vijeka.

On ističe da svi treba da se raduju zbog toga što je predsjednik Rusije razuman strateg koji bez obzira na zapadnu agresiju dosljedno pokušava da održi dijalog i ne pada na provokacije.

Autor, međutim, upozorava da će se "Putinova era" jednog dana završiti, podsjećajući da, prema Ustavu Rusije, njegov predsjednički mandat ističe 2024. godine.

"Nakon toga Vladimir Putin može da ode u zasluženu penziju, a šta onda?", pita se autor teksta, ocjenjujući da za sada nema nijednog potencijalnog nasljednika ruskog predsjednika.

Prema Mejerovom mišljenju, "strateg Putin" je dužan da predstavi svog naslednika koji će biti sposoban da rukovodi ruskom superdržavom poslije njegovog odlaska.

"Ostaje samo da se nadamo da će Vladimir Putin naći odgovarajućeg kandidata, koji će dobiti odgovarajuću podršku među Rusima i uspjeti dostojno da se nosi s nasljeđem aktuelnog ruskog predsjednika", zaključuje Mejer.

(Sputnjik)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

VETERAN

08.03.2019 21:43

tajbise rat prije završio nego štobi poceo

ODGOVORITE
Name

Kakve Gluposti

08.03.2019 21:54

Treci svjetski rat bi bio ujedno i poslednji rat.,, Uzalud vam trud sviraci,,.

ODGOVORITE
Name

Objektivan tekst

08.03.2019 22:12

Odavno nisam citao ovako objektivan tekst. Zapad je svjestan kuda sve ovo ide ali kao i obicno sledi Americku politiku.Mislim da ce i tome doci kraj jer ce javno mnjenje vrsi pritisak na politicare da se distanciriraju od ovakve politike.

ODGOVORITE
Name

AR

08.03.2019 22:58

Tacno A zamislimo samo da neko tako provocira nasega milokrada On bi sutra odma istjero ono strasivo vozilo I onda bi NATO I amerika vidjeli skim imaju posla

Name

Dora.

09.03.2019 00:04

Putin je pravi Čovjek sa velikim Srcem i razumom, Mrze ga samo Kukavice iz ljubomore, Htjelibi biti intelegentni kao On aliim im to uspijeva paga zato mrze, Nije im On ništa kriv ni dužan.

Name

Sve izbija na povrsinu

09.03.2019 12:13

Putnina mnogo vise uvazavaju na zapadu nego sto mi mislimo. Obicni ljudi danas imaju prilaz mnogim informacijama Koje ne idu kroz stampu tako da Propaganda koja je nekada bila glavni izvor vise ne pali.

Name

Austrija

09.03.2019 08:24

ZIVIO TATA PUTIN

ODGOVORITE
Name

Neđo.9.3.2019

09.03.2019 18:40

To legendo,tebi treba dati Nobelovu nagradu,a ne Zajevu što menja ime države.

ODGOVORITE