Slučaj Borjan pred ministrom

Saša Borjan, kandidat PDP na nedavnim prijevremenim izborima za gradonačelnika Trebinja, u skladu s propisima je premješten s mjesta ljekara u Hitnoj pomoći na poziciju koordinatora Službe za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga.  

Republika Srpska 05.03.2019 | 07:30
Slučaj Borjan pred ministrom
To je suština odgovora ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alena Šeranića na pitanje poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS Ljubiše Krunića.

– U Trebinju je napravljen politički progon nad dr Sašom Borjan, koji je radio devet godina u Hitnoj pomoći, na način da je premješten na radno mjesto koordinator i šef je samo jednom radniku. Ovo je urađeno samo zato što je protivkandidat, kandidatu SNSD. Na njegovo mjesto je došao drugi ljekar. Da li ćete, gospodine ministre reagovati i preduzeti neke mjere, da zaštitite svog kolegu i time spriječite političke progone – pitao je Krunić.

Šeranić je obrazložio da je Borjan ugovorom o radu na neodređeno vrijeme iz 2014. i aneksom iz aprila 2017. godine raspoređen na radno mjesto doktor medicine u Službi za hitnu medicinsku pomoć i hitni sanitetski prevoz, u okviru Službe za medicinske poslove u Domu zdravlja Trebinje.

– Imajući u vidu potrebe procesa rada i organizacije rada u Službi  za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga, poslodavac je shodno članu 7. stav 2. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva donio Rješenje 24. decembra 2018, kojim se Saša Borjan privremeno raspoređuje na radno mjesto koordinatora u toj službi – napisao je Šeranić u odgovoru. 

Takođe, dodao je on, posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti zdravstva propisano je da se zaposleni u toku rada može rasporediti na svako radno mjesto u mjestu rada koje odgovara stepenu i vrsti njegove stručne spreme, znanju i sposobnostima, ako postoji potreba procesa rada i organizacije rada kod poslodavca.

– S obzirom na činjenicu da je zbog procesa rada i organizacije rada kod poslodavca postojala objektivna potreba za privremenim raspoređivanjem imenovanog radnika na radnom mjestu, koje prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Trebinje odgovara stepenu i vrsti stručne spreme, znanju i sposobnostima, ali u okviru druge organizacione jedinice, poslodavac je donio Rješenje o privremenom raspoređivanju radnika Saše Borjana na radno mjesto koordinator Službe za uvođenje, praćenje i poboljšanje kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga – odgovor je ministra.

Podsjećamo, premještaj Borjana desio se kada je on objavio kandidaturu za gradonačelnika Trebinja. Izbore je izgubio od Mirka Ćurića iz SNSD.

 Srpskainfo

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

ccc

05.03.2019 06:34

Kolektivni ugovori ce nas doci ropstva i bijede, sve je namjesteno, sindikalci su njihovi ljudi u 99% slucajeva, direktori ih kupe za male pare i rade sa njima sta hoce. Tako je i u ERS pola sindikata vodja se prodalo tako je i u zdravstvu zeljeznicama.

ODGOVORITE
Name

TORRO

05.03.2019 09:26

DA, TAČNO SU CITIRANI PROPISI O PREMEŠTAJU RADNIKA, ALI U OVOM SLUČAJU POSLODAVAC NIJE NAVEO NI JEDAN RAZLOG KOJI OPRAVDAVA ODLUKU O PREMEŠTAJU RADNIKA, NEGO JE POSLODAVAC ZLOUPOTREBIO I POGREŠNO ISKORISTIO SVOJE DISKRECIONO PRAVO, ALI JE ČINJENICA DA JE ODLUKA BEZ OSNOVA.... BOJANE IDI NA SUD !!!

Name

baka

05.03.2019 06:56

ej moj doktore da si imo kontrolu na birackim mjestima kao u teslicu sad bi bijo gradonacelnik kao i milicevic

ODGOVORITE
Name

građanin rs

05.03.2019 06:57

Da ste kontrolisali izbore kao ovi u Tesliću, Borjan bi pobjedio, a ovako trpi.

ODGOVORITE
Name

МИЊА

05.03.2019 07:23

Типична одмазда режима са не истомишљеницима. И ово није у нивоу његове квалификације него доста ниже а наравно и плата доста нижа него што је имао док је радио као доктор служби хитне помоћи. И министре не измишљај топлу воду очито је да си се ставио у одбрану режима а не оштећеног доктора Борјана. Сад једно питање! А зашто баш др Борјан да буде премјештен а не неко ко припада режиму?????????

ODGOVORITE
Name

Zvornicanin

05.03.2019 07:38

Doktore glavu gore usoro ce oni sami sebe zubima poklat kako su krenuli

Name

Ре

05.03.2019 09:45

Никад докторе нећу разумјети, па бар ви можете бирати гдје да радите , ако није куповна диплома што каже мој комшија , секунде неби чекао.

Name

ZA PE

05.03.2019 16:44

PA ONI TO HOĆE DA OTJERAJU NEISTOMIŠLJENIKE,ZATO VAM I JESTE TAKAV KOLEKTIVNI DA SE NARODU SMUČI I DA BJEŽI ODAVDE.ZASTO BI MI ISLI IZ NASE DRZAVE ZBOG ŠLJAMA KOJE DODIK DRŽI NA VLASTI,PAŠĆE I ONI!

Name

MM

05.03.2019 09:25

RECE MINISTAR I ZIV OSTADE.

ODGOVORITE
Name

Ja Ministar

05.03.2019 09:59

Ne bih bio ovdje gdje sam da ne slušam partiju i VODJU svih sektasa. Izvini Borjane i tebi je to jasno,nemam ni ja slobodu.

ODGOVORITE
Name

roditelj

05.03.2019 10:02

STO TI MOMAK NE UCIS JEZIK I NAPOLJE KAO I VECINA TVOJIH KOLEGA STO SU OTISLI I STO CE OTICI...POLITIKA JE KURVA..A STO BI TI U OVOJ DRZAVI PROPALOJ ISAO U POLITIKU SEM STO VIDIS DA SE TAKO BOGATI I NAPREDUJE..PISU SE TITULE ISPRED TO DR...IDI COVJECE ODAVDE...

ODGOVORITE
Name

ZA RODITELJE

05.03.2019 16:46

PA AKO ODE SAV ČESTIT NAROD U ŠTA ĆE SE PRETVOTITI OVA DRŽAVA?

Name

narod

05.03.2019 16:40

ĐUBRAD JEDNA DOĆI ĆE I VAMA KRAJ.NEKO ĆE SE I NA VAMA IŽIVLJAVATI! NE BRINI SAŠA IZDRŽAĆEŠ TI I TO,A DOĆI ĆE DAN DA IM VRATIŠ MILO ZA DRAGO!!!

ODGOVORITE