Doping racija na Svjetskom prvenstvu!

Uhapšeno petoro sportista! Austrijske i nemačke vlasti sprovele su na Svetskom prvenstvu u nordijskom skijanju u Zefeldu koordinisanu akciju protiv međunarodne mreže dopingovanja.  Uhapšen sa iglom u veni, "pale" i nektarine! Kriminalna grupa iz Erfurta se sumnjiči da je godinama pomagala sportistima u krvnom dopingu, na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Ostali sportovi 28.02.2019 | 10:15
Doping racija na Svjetskom prvenstvu!
Izvršen je pretres 16 kuća i uhapšeno devet osoba, a medju njima se nalaze i dva austrijska reprezentativca i jedan nemački sportski lekar.

Ukupno je uhapšeno petoro sportista, među kojima su i kazahstanski i dva estonska reprezentativca.

Kada je reč o austrijskim skijašima radi se o Domoniku Baldaufu i Maksu Haukeu. Pretresi i hapšenja sporvedena su po nalogu tužilaštva u Minhenu i Insbruku, saopštila je austrijska kriminalistička sližba.

Usled međunarodne istrage zbog korišćena nedozvoljenih sredstava i metoda u cilju dopinga, policija je otkrila kriminalnu organizaciju koju je vodio 40.godišnji lekar u Nemačkoj.

Kriminalna grupacija je osumnjičena da sprovodi već godinama doping krvi. Skijaški savez Austrije (OeSV) već jednom je bio u središti velikog doping skandala 2006. na Olimpijskim igrama u Torinu.

Hapšenja na Svetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama!

Austrijska federalna policija uhapsila je danas devet osoba, od kojih petoro sporitsta, u sklopu racija u Austriji i Nemačkoj tokom tekućeg Svetskog nordijskog skijaškog prvenstva.

Policija je saopštila da je meta ovih akcija "otkrivanje ključnih osoba u doping mreži koja funkcioniše širom sveta".

Najviše pretraga obavljeno je u austrijskom Zefeldu, gde je u toku Svetsko prvenstvo.

Dvoje austrijskih i estonskih reprezentativaca i jedan takmičar iz Kazahstana uhapšeni su i biće ispitani u nastavku istrage.

"Jedan sportista je uhvaćen na delu. On je uhvaćen sa transfuzijom krvi u ruci", navela je policija.

"Kriminalna grupa iz Erfurta se sumnjiči da je godinama pomagala sportistima u krvnom dopingu, na državnim i međunarodnim takmičenjima, kako bi poboljšali njihove nastupe i rezultate i na taj način dobili nelegalne prihode", piše u saopštenju.

Svetska antidoping agencija navela je da je pomogla u istrazi u Austriji, kao i da su "racije bile deo šire policijske operacije usmerene na kriminalce iz brojnih evropskih zemalja".

U zajedničkoj akciji austrijskih i nemačkih vlasti "stradale" su čak i nektarine, u kojima su pronađena ubrizgana nedozvoljena sredstva, a to je kasnije vodilo i do hapšenja jednog "sportskog lekara" i jednog "saučesnika" u dopremanju "pojačanog" voća.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar