Ko će voditi Dom naroda BiH?

U rukovodstvu novog saziva Doma naroda BiH, kako sada stvari stoje, sjediće Nikola Špirić, jedan od potpredsjednika SNSD-a, Dragan Čović, lider HDZ BiH, i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, saznaju "Nezavisne".

Bosna i Hercegovina 25.02.2019 | 10:50
Ko će voditi Dom naroda BiH?
Prema riječima našeg izvora, još nije odlučeno ko će biti  šef Kluba Srba u Domu naroda i tu funkciju trebalo bi da obavlja ili dosadašnji prvi čovjek tog kluba Sredoje Nović ili Dušanka Majkić, koja ima veliko iskustvo kao parlamentarac jer je u nekoliko saziva bila poslanik u Predstavničkom domu BiH.

Nikola Špirić, delegat iz SNSD-a, juče nije mogao reći ko će biti kandidovan za rukovodstvo, a ko za šefa srpskog kluba. Kako je rekao za "Nezavisne",  neumjesno je da o tome govori s obzirom na to da o tome treba da odluči partija.

Na čelo hrvatskog kluba, kako saznajemo, trebalo bi da zasjedne aktuelni predsjednik Doma naroda BiH Bariša Čolak (HDZ BiH), koji je juče rekao "Nezavisnim" da je neozbiljno da govori u vezi s tom temom dok ne bude razgovarao s partijskim kolegama.

Klub Bošnjaka trebalo bi, kako saznajemo, da vodi Asim Sarajlić (SDA), ukoliko neku od funkcija SDA u ime partnerstva ne prepusti Fahrudinu Radončiću (SBB).

Kako nam je potvrdio Ognjen Tadić, član starog Kolegija Doma naroda BiH, Kolegij ovog doma biće u srijedu.

"Tada ćemo odlučiti o datumu konstituirajuće sjednice", rekao je Tadić za "Nezavisne" i dodao da će u srijedu vidjeti šta planira i Bariša Čolak.

Čolak je "Nezavisnim" rekao da će konstituirajuća sjednica biti sazvana po poslovniku i da nema razloga da to ne bude čim prije s obzirom na to da, kako je istakao, imamo svih 15 delegata.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici potvrdiće rezultate posrednih izbora za Dom naroda BiH. Nakon što dan kasnije odluka bude objavljena u "Službenom glasniku BiH" steći će se uslovi da se naredne sedmice održi konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda BiH.

Podsjećamo, u novom Domu narodu biće predstavnici sedam stranaka, pa će tako osim Špirića, Novića i Majkićeve srpski delegati biti i Lazar Prodanović (SNSD) i Mladen Bosić (SDS), hrvatski pored Čovića i Čolaka biće još dvoje iz HDZ-a, Lidija Bradara i Marina Pendeš, te Zlatko Miletić (DF), dok će bošnjački uz Izetbegovića, Sarajlića i Radončića biti  Amir Fazlić (SDA) i Denis Bećirović (SDP).

(Nezavisne)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Kirilenko

25.02.2019 09:57

Tako je brate daj sve iste likove. Dok god narod cuti i trpi samo uzivajte ha ha

ODGOVORITE
Name

dott

25.02.2019 10:06

Bilo ko samo nedajte Špiriću.

ODGOVORITE
Name

Luka

25.02.2019 10:06

U ovoj zemlji BIH zvanično nema spasa sa ovim političarima koji je vode već godinama i koji su je izjedali i razarali svako na svoj način. Narode dokle ćeš trpiti i dozvoliti poniženje?

ODGOVORITE
Name

Jaffa

25.02.2019 10:14

Glasati iznova za stare kadrove, a?

ODGOVORITE
Name

Stariiiiii

25.02.2019 12:57

Gledamo ih 30 godina, znamo šta misle, pogotovo šta hoće. Dodijali su i Bogu i narodu, taman da su ljepotani, grozota...

Name

narod

25.02.2019 10:44

OVE LOPOVSKE FACE SE VIŠE NEMOGU GLEDATI! DVADESET GODINA LOPOVLUKA PA ZAR VAM NIJE VIŠE DOSTA,JADAN JE OVAJ NAROD!

ODGOVORITE
Name

moašin

26.02.2019 08:20

Šutite kada dodje covjek sa idejom i kaze da ce urediti zdravstvno, obrazovanje socijalnu pomoc muk na predizbornoj kampanji ali zato dodje rudonja i kaze bitno je da zastava RS stoji negdje u cosku onda padate u ekstazu i onda se cudom cudite. Dobro je ovo kakve smo ovce.

Name

Jao

25.02.2019 13:02

Ovima nikada dosta ni para ni vlasti. Bez pljacke njihov zivot, njima nije zivot. Pa kako ih vise nije sramota?

ODGOVORITE
Name

boba

25.02.2019 20:59

Kamo lijepe sreće da ste i vi otišli u Njemačku...pa da se odmorimo od vas

ODGOVORITE
Name

Cane

26.02.2019 06:17

vidju glavesina...ni cenifu meni ne bi mogli cistiti,osim zatvorsku...ovo su neljudi bez morala,obraza i casti...prava gamad. Kad se natovare na narodne jasle , ma to se nemere okefat ni misimorom .

ODGOVORITE
Name

brecalo

26.02.2019 17:32

Opet iste face Opet isti lopovi Opet iste laze od doticni Boze imali uzmih sebi da ih mi negledamo i neslusamo

ODGOVORITE