Prvi neboderi na svijetu koji su izgrađeni pre 500 godina na litici

Kuenka je glavni grad istoimene španske pokrajne koja se nalazi 170 kilometara istočno od Madrida, a sagradili su je Mavari u 8. veku.

Putovanja 22.02.2019 | 12:40
Prvi neboderi na svijetu koji su izgrađeni pre 500 godina na litici
Delimično je uništena tokom Napoleonovih ratova početkom 19. veka. 

Srednjovekovni grad pod kojih žubori tirkizna reka Huesar izgleda kao da vas je neko vratio u prošlost, a njegove kule su najbolje opisane i u romanu Migela de Servantesa Don Kihot.

Čitav grad se nalazi na samom rubu litice i sa svojih pet prozora nudi nezaboravan pogled na okolnu prirodu koja se prostire kao na dlanu. Viseće kuće Kuenke iz 15. veka savršen su primer tradicionalne stambene gradnje na liticama. 

Kako nije bilo puno prostora za širenje, stanovnici Kuenke su gradili gde su stigli, a to je znači samo jedno – uvis! Podizali su uske i visoke zgrade kako bi što više ljudi imalo svoje mesto za život. U pitanju su neboderi koji se smatraju najstarijim na svetu. 

Zgrade su impresivne kada ih gledate iz daljine, ali kada stojite tačno ispred njih i gledate uvis gotovo su neverovatne kada pomislite koji je to bio arhitektonski podvig pre više od 500 godina.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar