Rusija otvorena za dijalog sa SAD

Rusija je otvorena za dijalog sa SAD, ali samo ako je i Vašington spreman na razgovor, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.  

Svijet 21.02.2019 | 18:19
Rusija otvorena za dijalog sa SAD
– Mi smo otvoreni za dijalog u istoj mjeri u kojoj su to spremne i SAD – rekao je Lavrov, dodajući da je Rusija u više navrata ponudila Vašingtonu saradnju u različitim oblastima.

On je u obraćanju članovima Asocijacije evropskih kompanija rekao da se ponuda za saradnju, između ostalog, odnosi na formiranje poslovnog savjeta pod pokroviteljstvom predsjednika dvije zemlje, uz učešće pet ili šest šefova ruskih i američkih vodećih kompanija.

Lavrov je rekao da bi takav savjet bio važan faktor koji bi pomogao u stabilizaciji poslovnih odnosa dvije zemlje, prenio je TASS. 

– Uz podršku predsjednika i pod istim principima mi smo ponudili i formiranje savjeta političkih eksperata kome bi bio povjeren zadatak razvoja odnosa dvije zemlje – rekao je Lavrov.

On je naglasio da je Rusija ponudila dijalog u oblasti strateške stabilnosti, uključujući pitanje Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF), Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), kao i problem svemira, odnosno načine da se izbjegne naoružavanje u kosmosu.

Lavrov je naglasio da Moskva do sada nije dobila nijedan konstruktivan odgovor na te ponude.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar