Maduro: Stiže pomoć iz Rusije

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro najavio je dolazak 300 tona humanitarne pomoći iz Rusije, ponovo istaknuvši da se protivi ulasku u zemlju američke hrane i lijekova, što traži opozicija.

Svijet 19.02.2019 | 07:51
Maduro: Stiže pomoć iz Rusije
"U srijedu će iz Rusije stići 300 tona humanitarne pomoći", rekao je Maduro u izjavi koju je prenijela televizija i dodao da je riječ o "veoma skupim lijekovima".

Socijalistički predsjednik je ponovo nazvao "političkom predstavom" i "mamcem za budale" slanje američke pomoći na zahtjev opozicionog vođe Juana Guaidoa, predsjednika parlamenta kojeg je pedesetak zemalja priznalo za privremenog predsjednika.

"Ovu smo dostojanstveno platili", rekao je Maduro dodajući da roba dolazi iz Rusije, Kine, Turske i drugih zemalja te UN-a.

"Imamo tehničku pomoć svih UN-ovih agencija", rekao je Maduro. 

Venecuelanski predsjednik je dodao da će ovih dana objaviti informaciju o dolasku lijekova i sirovina za proizvodnju lijekova. Tu pomoć šalje više zemalja a dobivena je uz "posredovanje UN-a".

U Venecueli je u ponedjeljak počela sedmica koju će obilježiti velika napetost jer je Juan Guaido rekao da će američka humanitarna pomoć doći u zemlju po svaku cijenu, uprkos Madurovom odlučnom protivljenju.

Madurova socijalistička vlada smatra tu pomoć uvodom u američku vojnu intervenciju.

Zemlju je zahvatila najgora politička i ekonomska kriza u njenoj historiji koju prate hiperinflacija i nestašica osnovnih proizvoda.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neđo.19.2.2019

19.02.2019 13:25

Ameri bi uvezli u,Veneculu par šlepera hrane ,a ostalo naoružanje dase čimpre zarati,da imaju korist.Kome ameri pomažu taj brzo nestane,Ameri hoću naftu da koriste kao u,Iraku,Libiji.Kome oni pomažu više nećese otarasiti parazita američki.Daleko im kuća,seme im se satrlo američko.....

ODGOVORITE