Projekat Prištine doživio poraz

Poslije 11 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jasno je da je projekat Prištine doživeo potpuni poraz, jer bez dogovora sa Beogradom nema rješenja tog pitanja i to je najveći doprinos srpske politike koji smo dali u proteklom periodu, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Srbija 17.02.2019 | 14:51
Projekat Prištine doživio poraz
Dačić je istakao da ne zna šta Priština danas slavi i upitao šta su oni uradili za 11 godina.

"Jesu li postali članovi UN, OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija, Saveta Evrope, Uneska, Interpola? Koliko im vremena treba za tako nešto? Taj projekat je osuđen na neuspeh, zato je rešenje samo u dijalog", naglasio je Dačić.

On je, na promociji 13 država koje su povukle priznanje Kosova "Srbija se čuva diplomatijom", ukazao da je važno što je tema Kosova i Metohije vraćena na dnevni red važnih svetskih foruma i da je danas situcija takva da se bez kompromisa ne može doći do trajnog rješenja.

"Velika zasluga pripada i zemljama koje su povukle priznanje, jer mnogo je teže razgovarati sa zemljama koje su već donele odluku o prizanju", rekao je Dačić.

Podsjetio je da su za vrijeme vlasti "koja sada protestuje", Borisa Tadića i Vuka Jeremića, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je, od kada je on minsitar spoljnih poslova, devet zemalja priznalo, a 13 povuklo priznanje.

"Ali, to nije dovoljno i mi ćemo sa politikom povlačenja priznanja nastaviti", poručio je Dačić, koji je i predsednik SPS.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pravda

17.02.2019 14:32

Svi su svesni da je Kosovo deo Srbije i da ce tako ostati kad tad ciji su Visoki Decani cija je Bogorodica Ljeviska cija je Gracanica cija je Pecka patrijarsija ciji su Đurdjevi stupovi to je dokaz da je Kosovo srpsko. Da li je Pec bio prestoni grad Dusana silnog. Kosovo je deo Srbije i tako ce ostati.

ODGOVORITE
Name

Dupli arsini

17.02.2019 14:38

Svijet je poceo da uvidja sve prljave igre Zapada. Nekada su se kleli u demokratiju ljudsaka prava i ko zna sve sta.Danas se samo u novac zaklinju a drugo su sve zaboravili. Problem separatizma je prisutan u velikom broju drzava i tu mora da vrijedi pravo za sve isto . Medutim to Zapad nikako da svati.

ODGOVORITE
Name

realno

18.02.2019 00:58

Nije poraz ako su 117 drzava priznale Kosovo i to drzave EU i SAD, ne banana-drzave. Poraz je, kad su neke nepoznate banana drzave povukle priznanje pa se diviti s tim kao veliki uspeh. To je poraz!

ODGOVORITE