LŠ: ''Zmajevi'' na ''Vučicu'' u Rimu!

Zmajevi u Večnom gradu, Vučica želi da naplati stare dugove! Euzebio di Frančesko i Seržo Konseisao igrali u četiri rimska derbija kao igrači, ali je sada došao trenutak da odemere snage i kao treneri.

Fudbal 12.02.2019 | 16:30
LŠ: ''Zmajevi'' na ''Vučicu'' u Rimu!
Jedan možda ne tako atraktivan, ali svakako vrlo interesantan i uzbudljiv par osmine finala Lige šampiona. Roma i Porto prvi meč igraju u Rimu (utorak, 21.00) gde će svakako u blagoj prednosti biti domaći tim, ali je u ovom trenutku teško predvideti ko bi mogao da se nađe u četvrtfinalu.

Adut Zmajeva je to što u dosadašnja četiri međusobna meča sa ovim protivnikom nisu doživeli poraz. Prvi put su eliminisali Romu u Evropi u sezoni 1981/1982, i to u drugom kolu Kupu pobednika kupova, ukupnim rezultatom 2:0, dok su u sezoni 2016/2017. ostavili Vučicu bez učešća u Ligi šampiona (ukupno 4:1). Rimljani o tom revanšu na Olimpiku (0:3) pričaju sa velikom gorčinom u ustima, pošto su pored ubedljivog poraza meč završili i sa devetoricom igrača na terenu, besni na poljskog arbitra SimonaMarčinjaka.

Roma oscilira čitave sezone, pre nepune dve nedelje doživela je debakl od Fjorentine u Kupu Italije (1:7), ali je prošlog vikenda ipak unela mirnoću u svoje redove slavljem u Veroni (3:0). Porto je delovao kao da ga ništa ne može zaustaviti na putu do šampionske titule, ali je utisak pokvario sa dva vezana remija u svega pet dana, pa mu je Benfika prišla na samo bod zaostatka.

Vučica je prošlu sezonu uspela da uzdigne upravo zahvaljujući fantastičnim igrama u Ligi šampiona, pa se u Večnom gradu nadaju da bi nešto slično moglo da se dogodi i ove sezone. Rimljani su opterećeni prvenstvom, ali neće propustiti priliku da ponovo naprave nešto veliko u elitnom takmičenju, ukoliko im se za tako nešto bude ukazala prilika.

"Ova utakmica je naša prilika da odigramo u velikom stilu i povratimo entuzijazam. Moramo da budemo snažni u odbrani, važno je da ne primimo pogodak, ali ne smemo da dozvolimo da ta želja ugrozi naš identitet i način na koji želimo da igramo. Seržo Konseisao radi odličan posao, Porto je kompaktan i organizovan tim, biće to zahtevan meč, bez obzira što je protivnik opterećen povredama", rekao je trener Rome Euzebio di Frančesko.

Zmajevi su potpuno osakaćeni u napadu. Pored već duže odsutnog Abubakara, ovaj meč zbog povrede propušta i Musa Marega, dok će zbog kartona van stroja biti Hesus Korona. Svet to će značajno otupeti oštricu ekipe Serža Konseisaa. Sa druge strane, Euzebio di Frančesko je već navikao na činjenicu da na gotovo svakom meču nema pola tima na raspolaganju. Ovoga puta van stroja su Olsen, Peroti, Karsdorp,Žesus, Šik i Under.

Dvojica trenera se dobro pamte iz vremena kada su nosila dres dva velika rimska kluba i učestvovala u osvajanju poslednjih šampionskih titula Rome i Lacija. Konseisao je prvobitno nosio dres Lacija od 1998. do 2000. godine i tada pored "skudeta" osvojio i Kup pobednika kupova, odnosno Kup Italije. U drugom mandatu se ponovo domogao trofeja u Kupu Italije (2003/2004). Di Frančesko je sa Vučicom osvojio "skudeto" 2001. godine. Dvojica trenera su kao igrači odmerili snage u četiri međusobna rimska derbija, u kojima je dva puta slavila Roma, a jednom Lacio. Jedini remi završen je rezultatom 3:3 i tada je jedan od strelaca za Vučicu bio upravo Di Frančesko.

Zbog trenutnog pada Portove forme blagu prednost dajemo Romi, ali ne verujemu u neki preterano efikasan meč. Ipak, sve će biti jasnije na samom terenu.

"U pitanju je 180 minuta igre, moramo da se takmičimo i budemo pametni. Moramo da budemo dosledni kao tim, moramo biti najbolji. Naš cilj je da prođemo u četvrtfinale. Dolazak na ovaj stadion vraća uspomene na trofeje koje sam osvojio u Laciju. Rim je uvek u meni budio emocije, ali fokus je sada na ovom meču", rekao je Konseisao.

Ako je slutiti po onome što je u Večnom gradu kada su se poslednji put sastajala ova dva kluba doživeoSimon Marčinjak, na ozbiljnim iskušenjima bi trebalo da bude i holandski sudija Dani Makeli. Ipak, njemu i njegovim pomoćnicima će od velike pomoći biti i VAR tehnologija, koja je konačno ušla u elitno takmičenje.

ROMA - PORTO (21.00, TV Arena sport 2)

Stadion: Olimpiko
Kapacitet: 72.698
Sudija: Dani Makeli

ROMA (4-3-3): Mirante - Florenci, Manolas, Facio, Kolarov - Kristante, De Rosi, Pelegrini - Zaniolo, Džeko, El Šaravi.

PORTO (4-3-3): Kasiljas - Eder, Felipe, Pepe, Teljes - Tores, Pereira, Erera - Otavio, Tikinjo, Braimi.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar