ŠPA: Duplo golo na Mestalji i u Baskiji, gdje stade Barsa!

Rulji sprečio radost Slepih miševa! Razočaravajući remi (0:0) za pulene Marselina Torala.  Bez pobednika na meču Valensije i Real Sosijedada.  Fudbaleri Valensije i Real Sosijedada odigrali su bez golova u 23. kolu La Lige.  Barselona razočarala, Bilbao pomogao Realu i Atletiku.  Fudbaleri Barselone odigrali su i treću uzastopnu utakmicu nerešeno u svim takmičenjima. Prvak Španije je igrao 0:0 na "San Mamesu" u Bilbaou.  Barsa krizira, Ter Štegen je živu izvukao iz Baskije! Katalonci da slave remi bez golova. . .

Fudbal 11.02.2019 | 09:00
ŠPA: Duplo golo na Mestalji i u Baskiji, gdje stade Barsa!
Oba sastava nalaze se u dobrim formama pa tako i ne čudi što je duel na kraju završen bez pobednika.

Gosti iz Baskije nemaju poraz u 2019. godini, dok je Valensija poslednji put doživela neuspeh petog januara.

Domaći fudbaleri bili su dosta konkretniji od protivnika, uputili su deset šuteva ka golu, od čega je četiri išlo u okvir, dok su gosti imali veći posed lopte (59:41), ali i manje prilika. 

Valensija je osma na tabeli sa 31 bodom, a isto toliko ima i Sosijedad koji je deveti. 

U narednom kolu Valensija čeka Viljareal, dok će Sosijedad ugostiti Leganes.

Nije imala sreće Valensija da upiše novu prvenstvenu pobedu pred svojom publikom u meču u kojem je dominirala protiv Real Sosijedada i ostala kratkih rukava (0:0).

Doduše, isprečio joj se večeras i sjajni golman gostiju Heronimo Rulji koji je otvoreno iziritirao domaće navijače bravurama na golu.

Poslednja, ujedno i najvažnija odbrana usledila je u trećem minutu nadoknade, nakon sjajnog udarca domaćeg beka Pičinija sa ivice šesnaesterca, ali je kolumbijski golman bio maestralan. Kao i tokom svi 90 minuta.

Pored te situacije, domaći su imali još dve sjajne šanse da dođu do gola, prvu je propustio Kondogbija u 17. minutu kada mu je sjajno odbranio Rulji, a drugu Rodrigo na pas Čeriševa sredinom drugog dela kada je lopta otišla tik pored gola. 

Real Sosijedad je na drugoj strani retko pretio ka golu domaćina, oni su imali plan da izdrže i ne prime gol koji su na kraju sproveli u delo, pa su zadovoljni napustili Mestalju. Obe ekipe nalaze se na deobi osmog mesta sa po 31 bodom.

Sevilji bolje ide sa desetoricom! Uspeli su da izvuku bod sa igračem manje, ali će zapravo žaliti zbog razočaravajuće partije do poslednjih pet minuta...

Sevilja je tokom ove sezone tri puta držala lidersku poziciju, ali zbog sve lošijih rezultata - i osvojenih samo 14 bodova u poslednjih deset mečeva - "drma" im se i Liga šampiona.

Četvrti poraz u 2019. godini u La Ligi zamalo im je naneo Eibar koji je na njihovom "Sančez Pishuanu" imao vođstvo do 88. minuta, čak i igrača više na terenu, ali su Andalužani izgleda bolje funkcionisali pod pritiskom.

Uz pomoć Visama Ben-Jedera i Pabla Sarabije uspeli su da dođu do boda koji se zbog načina na koji se meč čini velikim, a zapravo je razočaravajući... Četvrtoplasiranoj Sevilji (37) sada "na vrata" kuca Hetafe koji ima svega dva boda manje, Betisi Alaves su na četiri koraka daleko, a nisu daleko ni Valensija, Sosijedad i Eibar.

Do kraja sezone ostalo je 15 kola i može mnogo toga da se desi...

SEVILJA - EIBAR 2:2 (0:1)

Baskijskom klubu je ovo tek peta sezona u najvišem rangu španskog fudbala i evidentan je njihov napredak iz godine u godinu (18, 14, 10. i 9. mesto), a u aktuelnoj 2018/19 mogli bi da naprave iskorak i da zaigraju u Evropi.

Golovima Fabijana Oreljane iz 22. i Čarlsa iz 63. minuta su "oborili" Sevilju na leđa, ali su se Andalužani iščupali - možda i zahvaljujući opuštanju rivala.

Ipak, ni bod nije mnogo za Sevilju iz ove utakmice tako da se opasno "kockaju" sa mestom u Ligi šampiona koje je u jednom trenutku delovalo kao zagarantovano, tako da bi i ovoga puta mogli da "skliznu" u njihovo omiljeno - Ligu Evrope.

To je Sevilja! Do boda s igračem manje za samo četiri minuta. Čudesan preokret u Andaluziji i veliki maler za Eibar.

Katastrofalan poraz od Barselone u Kupu kralja pre nedelju i po dana (6:1) ostavio je očigledno psihičke posledice na igrače Sevilje.

Preživeli su večeras i uspeli da išpčupaju bod u 92. minutu utakmice sa Eibarom u Andaluziji (2:2), ali šef stručnog štaba Pablo Marčin mora pod hitno da trgne ekipu iz letargije kako četvrto mesto u Primeri ne bi bilo ugroženo do kraja sezone.

Čudesno su igrači sa Ramon Sančez Pishuana oživeli večeras. Izgledalo je da je sve gotovo nakon što su Oreljana u prvom i Čarls posle glavometa u drugom poluvremenu pogodili mrežu domaćeg tima za velikih 2:0 u korist Eibara. 

Najgore od svega je što Sevilja ništa naročito nije igrala, bila jako nepovezana i tek u 84. pokrenula pravu lavinu.

Pokrenula ju je na nesvakidašnji način, nakon što joj je isključen vezista Ever Banega, a taj detalj kao da je izazvao inat u domaćim fudbalerima. Visam Ben Jeder je sjajno uspeo da umakne gostujućim defanzivcima u 88. minutu i vrati nadu u čudo domaćoj publici, a Eibar nije imao odgovor na veliku ofanzivu domaćina koja je usledila posle tog gola.

Nakon nekoliko uraganskih napada Pablo Sarabija je u drugom minutu nadoknade poravnao na 2:2 nakon što mu je asistirao Kvinsi Promes, a možda je i golman gostiju mogao bolje da interveniše i spreči izjednačenje. Čak šest minuta nadoknade igralo se na ovom meču, a Sevilja je umalo stigla i do pobede da nije u četvrtom izblokiran dobar pokušaj Sarabije.

Ipak, ako se zna da su u finiš domaći ušli sa dva gola zaostatka i igračem manje, bod im je posle svega sigurno kao premija. Eibar će žaliti zbog ovoga...

Barselona razočarala, Bilbao pomogao Realu i Atletiku! Fudbaleri Barselone odigrali su i treću uzastopnu utakmicu nerešeno u svim takmičenjima. Prvak Španije je igrao 0:0 na "San Mamesu" u Bilbaou.

Posle Remija sa Valensijom (2:2) i Realom (1:1) u prvenstvu i u Kupu kralja, Mesi i drugovi su još jednom ispustili priliku da slave, ali ovog puta moraju biti zadovoljni.

Bila je to jedna od slabijih partija "blaugrane" od početka sezone, a Atletik je imao bolje šanse i samo zahvaljujući raspoloženom Mark-Andreu ter Štegenu ostalo je 0:0.

Atletik Bilbao je u prvom poluvremenu imao bolje prilike. Juri Berčiče je u 12. minutu pokušao da ugrozi Ter Štegena udarcem sa ivice kaznenog prostora, ali je za malo bio neprecizan. 

Pet minuta kasnije i Markel Susaeta je bio u izglednoj prilici, šutirao je pod prečku, ali je golman Barselone fantastično reagovao i sprečio najgore. 

Dani Garsija u 25. je izašao pred golmana Barselone, ali je on lako zaustavio njegov udarac, da bi potom jedinu pravu priliku za goste u 37. minutu propustio Lionel Mesi. 

Bila je to solo akcija Argentinca, koji je potom uputio udarac sa ivice kaznenog prostora, šutirao je u donji desni ugao, ali se Jago Ererin istakao odličnom odbranom. 

Mesi je i u 54. minutu iz slobodnog udarca pokušao da postigne gol, ali je lopta posle njegovog udarca završila nekoliko centimetara iznad prečke. 

U samom finišu, u 82. minutu, možda najbolja šansa za Atletiko, Iker Muniain je prošao po desnoj strani i proigrao Injakija Vilijamsa koji je šutirao sa sedam metara, ali je Ter Štegen čudesno odbranio. 

Injaki je četiri minuta kasnije opet bio u dobroj poziciji, ali je slabo šutirao, pa je i poslednja prilika propala.

Ter Štegen "čupao" Barselonu: Real nije daleko! Šampion Španije ostao nesavladan u Bilbau isključivo zahvaljujući sjajnom Nijemcu.

Treći remi Barselone u nizu!

Ekipa Ernesta Valverdea prošlog vikenda je odigrala neriješeno protiv Valensije (2:2), potom se vratila iz minusa protiv Reala u Kupu (1:1), a ove nedjelje je imala sreće da osvoji bod!

Tačnije, imala je sreću i fenomenalnog Mark Andre Ter Štegena pred stativama, da sjajnim reakcijama spreči poraz i da "skida" šuteve Baskijaca. Prije svega, Injakija Vilijamsa!

Atletik Bilbao - Barselona 0:0

Tačno godinu dana i 62 utakmice od svoje posljednje "nule" (Barsa - Hetafe 0:0 11. februar), Katalonci nisu našli način da preuzmu inicijativu na San Mamesu i da nađu rupu u odbrani disciplinovanog rivala.

Lionel Mesi je igrao od početka do kraja, ali sa saigračima nije imao rješenje, pa je Barsa nakon ovog kola i dalje prva, ali sa smanjenom prednošću u odnosu na Real. Sada, nakon subotnjeg madridskog derbija, ta razlika sada iznosi šest bodova.

Da Ter Štegen nije bio u sjajnom ritmu, Madriđani bi poslije večerašnjeg Barseloninog meča prišli na "minus 5", ali je Nijemac uvijek bio na mjestu da zaustavlja udarce. Posebno se istakao u 83. minutu, kada je rukometnom odbranom zaustavio odličan Vilijamsov pokušaj.

Čistim refleksom!

Bila je ovo najbolja partija Bilbaa ove sezone i u tom pogledu njima značajnija od osvojenog boda, koji će ih izjednačiti sa Levanteom na 13. poziciji tabele.

Barselona je definitivno u maloj krizi rezultata u Primeri pošto je i drugu utakmicu u nizu ostala bez pobede. Naravno, Kataloncima nikada nije lako kada gostuju na čuvenom San Mamesu protiv Atletika iz Bilbaoa, a koliko su imali sreće u prvom poluvremenu, pravo je čudo kako su izbegli da izgube ovaj meč.

Remi bez golova sigurno odgovara i jednima i drugima, mada će domaćini žaliti za propuštenim šansama u prvih pola sata. Pitanje je gde bi Barsleona stigla da nije včeras imala na golu raspoloženog Marka Andrea Ter Štegena koji je sa nekoliko maestralnih intervencija sprečio Bilbao da dođe do prednosti.

Prosto je pregazio Barsu uragan sa San Mamesa u uvodnom delu meča, a posle dobrog pokušaja Jurija Berčičea sa distance u 12. minutu nemački golman se istakao sjajnom paradom posle udarca Markela Susaete kada je prvi put na meču demonstrirao klasu u 17. Probali su u uvodnih pola sata da Barsonog golmana matiraju i Dani Garsija i Jeraj Alvarez, ali se čuvar mreže gostiju nije dao. 

Barselona je prvi put na ovom meču zapretila tek u 37. minutu, ali je dobar pokušaj Mesija iz slobodnog udarca golman Bilbaoa Ereran skrenuo u korner. Do odlaska na odmor i Raul Garsija je na drugoj strani pokušao da matira Ter Štegena, ali uzalud, Nemac je odbijao lopte kao zid, a publika uzdisala zbog propuštenih prilika.

Nije Barselona večeras bila na prepoznatljivom nivou. Možda su se i umorili malo pošto su sredinom nedelje igrali i klasiko u Kupu sa Realom, ali je evidentno da u igri nije bilo svežine niti inspiracije kod glavnog asa Lionela Mesija. Borio se Argentinac, pokušavao u drugom poluvremenu, ali osim Luisa Suareza, ostalima u gostujućem timu kao da se nije igralo večeras.

Samo još jedan pokušaj iz "slobodnjaka" u 54. bilo je sve što smo videli od rovitog čarobnjaka koji nije imao snage večeras da opet pogura Barsu ka novoj pobedi. Kada zaustavite Mesija, faktički ste odradili čitav posao i to su baskijski fudbaleri večeras besprekorno odradili.

Posebno se istakla poslednja linija Atletika koja je odigrala fantastičan meč, a žaliće Baski zbog velikih promašaja Injakija Vilijamsa u samoj završnici. Čak tri puta je pokušao tamnoputi napadač iz odličnih pozicija od 80. do 86. minuta i svaki put ga je maestralni Ter Štegen osujetio kada je ovaj gađao u gol.

Ni iskusni Raul Garsija nije imao sreće da donese trijumf svom timu koji je opasno navalio na gol Barselone u samom finišu, pa Bilbao mora da se zadovolji bodom, iako je odigrao možda i najbolju utakmicu ove sezone.

Zadovoljiće se i Barsa, iako joj je posle dva vezana remija veliki rival Real iz Madrida prišao na šest bodova zaostatka. To će učiniti zanimljivom i šampionsku trku u Primeri u završnih 15 kola što nam obećava neizvestan finiš prvenstva.

To smo i priželjkivali, zar ne? 

REZULTATI 23. KOLA PRIMERE:

Leganes - Betis 3:0 (2:0)
/En Nesiri 22, 36, 66/

Valensija - Sosijedad 0:0

Sevilja - Eibar 2:2 (0:1)
/Ben Jeder 88, Sarabija 90+2 - Oreljana 22, Čarls 63/

Bilbao - Barselona 0:0

odigrano u subotu

Hetafe - Selta 3:1 (1:1)
/Mata 39p, 81, Molina 62 - Arauho 2/

Atletiko Madrid - Real Madrid 1:3 (1:2)
/Grizman 25 - Kazemiro 16, Ramos 42p, Bejl 74/

Espanjol - Rajo Valjekano 2:1 (0:1)
/Iglesijas 71p, Darder 90+5 - Ba 33/

Đirona - Ueska 0:2 (0:2)
/Avila 35, 40/

u ponedeljak

Alaves - Levante (21.00)

odigrano u petak:

Valjadolid - Viljareal 0:0

TABELA: Barselona 51, Real 45, Atletiko Madrid 44, Sevilja 37, Hetafe 35, Alaves (-1) 32, Betis 32, Valensija 31, Sosijedad 31, Eibar 30, Leganes 29, Espanjol 28, Levante (-1) 27, Atletik B. 27, Valjadolid 26, Selta 24, Đirona 24, Rajo Valjekano 24, Viljareal 20, Ueska 18.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar