Akcija "Pečat": Uhapšeno 9 lica

U okviru operativne akcije kodnog naziva “Pečat”, SIPA lišila slobode 9 lica.

Bosna i Hercegovina 07.02.2019 | 14:43
Akcija "Pečat": Uhapšeno 9 lica
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta, od ranih jutarnjih sati provode operativnu akciju kodnog naziva „PEČAT“ u okviru koje je slobode lišeno devet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. KZ FBiH, u vezi sa krivičnim djelom „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. KZ FBiH, stav (2) a u vezi sa članom 31. KZ FBiH ''Saučesništvo''.

Prilikom realizacije operativne akcije izvršeni su pretresi na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banja Luke,i Brčko distrikta BiH, i do sada je privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon izvšene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, uz čiju su koordinaciju gore navedene aktivnosti izvedene, navedeno je iz SIPA-e. 

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Drot

07.02.2019 13:47

Kako kaže onaj drot u vicu "Moja diploma nije lažna, ja sam je pošteno platio.... Jedino ako me onaj zajebo'..."

ODGOVORITE
Name

Razum

07.02.2019 14:32

to drzavni problem broj 1.svi znaju da vec godinama se kupuju diplome sad toboze hapse.a skoro ce godina dana ubice davida slobodno se krecu a kretat ce se dok su zivi.to nikoga ne interesuje

Name

jako

07.02.2019 14:24

nemoj da se umorite od te vase radne akcije,ko zna koliko vas iz te sipe ima takve diplome.Bolje ne otvarajte pandorinu kutiju.

ODGOVORITE
Name

Student

07.02.2019 14:24

Svako zna u svojoj sredini ko je ko, mali je ovo prostor za manipulaciju. Uostalom pogledajte pismenost tih fakultetlija i sve vam je jasno.

ODGOVORITE
Name

Ja

07.02.2019 16:23

Barem 30 % policijskih sluzbenika SIPE ima diplome privatnih fakulteta nelegalno stecenih. A 50% istih tih policijskih sluzbenika nije pismeno. SIPA treba krenuti od Zamjenika direktora pa nanize da provjeri Diplome.

ODGOVORITE
Name

Genije

07.02.2019 20:29

Taksiste natjerala država da kupe diplome iz širokog brijega. Tako i medicinske sestre . Zloo, završi medicinsku školu za 2 mijeseca i počne raditi u laboratoriji . Ama kud ovo vodi , samo pare može sve. A zvornik je izbacio više medecinski sestara za godinu dana (lažne diplome ) nego zvornicka medicinska škola za sve godine rada

ODGOVORITE
Name

cris

07.02.2019 20:38

zanimljiva mi ova imena ovih akcija,mogu misliti kad sjednu na sastanak njih 5 i dva sata se dogovaraju o imenu akcije da bude što zvučnije.čuj PEČAT.

ODGOVORITE