Bobi iskoristio šansu, Stivenson mu razbio nos!

Posle sedam mečeva bez ijednog minuta Boban Marjanović je konačno zaigrao za Los Anđeles Kliperse i odmah iskoristio ukazanu šansu.  Vratio se Lebron i umalo tripl-dabl! Lejkersi slomili Kliperse u produžetku, Bobi konačno! Našao se neko ko će da pobedi “Ol star” Voriorse, Baksi ubedljivi u Torontu! Srpski centar konačno imao značajniju ulogu! Embid srušio nepobedive, Janis jači od Kavaja u jednoj od većih bitaka za Istok! Filadelfija 76ersi okončali su niz Golden Stejt Voriorsa od 11 pobeda trijumfom 113:104 u Ouklendu.

Košarka 01.02.2019 | 14:00
Bobi iskoristio šansu, Stivenson mu razbio nos!
Marjanović je dobio 13 minuta na parketu u porazu Klipersa od gradskog rivala Los Anđeles Lejkersa 123:120 i postigao 11 poena (3/4 iz igre) uz 5 skokova i 1 asistenciju.

Lejkersi su nadigrali Kliperse posle produžetka na povratku Lebrona Džejmsa koji je dominirao sa 24 poena, 14 skokova i 9 asistencija.



Džejmsu je tako nedostajalo samo jedno proigravanje za tripl-dabl nakon pauze koja je trajala duže od mesec dana i 17 propuštenih utakmica, a Lejkersi su zamalo ispustili 14 poena prednosti.

Pri egalu 118:118 Džejms je doneo vođstvo Lejkersima, nakon čega je Lens Stivenson poentirao usput udarivši laktom u nos Marjanovića kojem je ipak sviran faul.



Pogodio je i dodatno slobodno i tako "overio" pobedu "jezeraša". Upravo je Stivenson najbolje pratiio Džejmsa sa 20 poena, 19 je dodao Brendon Ingram, dok je Ražon Rondo ubacio 14 uz 13 skokova i 7 asistencija.

Najefikasniji u ekipi Klipersa bio je Lu Vilijams sa 24 poena i 6 asistencija, 17 je dodao Patrik Beverli uz 8 skokova, a Tobajas Heris je ubacio 15 uz po 8 skokova i proigravanja.



Svanulo je i Los Anđeles Lejkersima - vratio se Lebron Džejms! I to posle čak šesnaest utakmica u kojima se oporavljao od povrede prepone, što je najduži period izostanka u karijeri jednog najboljih košarkaša svih vremena...

Vratio se Lebron - vratile su se pobede! Doduše, tek posle dodatnih pet minuta igre, ali protiv gradskog rivala Klipersa - 123:120. 

Do produžetka se došlo posle velike trojke Tobijasa Harisa na 36 sekundi do kraja poslednje četvrtine. U periodu do zvuka sirene igrači oba tima uspela su da upropaste po dva napada, pa se otišlo u dodatnih pet minuta. A tamo – opet drama.



Potpunu kontrolu napadačke igre u redovima Klipersa imao je na momente raspoloženi Lu Vilijams. Bez sumnje najbolji šesti igrač pogodio dva bitna šuta u završna dva minuta, kojim su Klipersi stigli do izjednačenja (118:118). Tada se činilo da bi Klipersi možda i mogli do trijumfa, ali onda se sve rešilo u pola minuta igre. Prvo je Lebron pogodio težak šut iz okreta, nedugo zatim je Ejveri Bredli prodao loptu Džavalu Mekgiju, posle čega je Lens Stivenson iz dvokoraka pogodio za 122:118, uz navodni faul Bobana Marjanovića.

Ova situacija izazvala je veliku polemiku u američkim medijima, pošto se na snimku jasno vidi da Stivenson laktom udara Marjanovića po licu. Umesto faula u napadu, dobio je i dodatno slodobno bacanje posle gledanja snimka, a na semaforu je bilo još 45 sekundi. Klipersi su u sledećem napadu promašili dva hica za tri poena – prvo Bredli, koji je onda skupio i ofanzivni skok, potom i Vilijams. U ključnom momentu utakmice, kada je Stivenson dobio tehničku, Vilijams nije iskoristio ni dodatno slobodno bacanje, da bi tačku na meč stavio Patrik Beverli na Marjanovićevu asistenciju.

Lebron je u svojoj prvoj utakmici posle više od mesec dana skupio 24 poena (9/22 iz igre, 1/6 za tri), te 14 skokova i devet asistencija, a samo u produžetku četiri poena i po dve uhvaćene i podeljene lopte. Kod „gostiju“ Stivenson je imao 20, a Brendon Ingram 19 poena. Ražon Rondo je skupio 14 poena i 13 skokova, uz sedam asistencija. Hrvatski centar Ivica Zubac odigrao je nešto manje od osamnaest minuta i imao je sedam poena, tri skoka i jedno završno dodavanje.

U redovima Klipersa konačno je zaigrao Boban Marjanović! Posle šest utakmica „hlađenja“ srpski centar je skupio 13 minuta na terenum, a s tim i 11 poena (3/4 iz igre), plus pet skokova i asistenciju. Uz najefikasnijeg Vilijamsa (24) po 15 poena imali su Montrezl Herel i Tobijas Haris. Miloš Teodosić je meč gledao u civilu.

Filadelfija je iznenadila branioca titule kao gost i slavila sa 113:104, uprkos tome što je Stef Kari utakmicu završio s 41 poenom (14/27 iz igre, 10/18 za tri)! 

Velike uloge u pobedi Seventisiksersa imali su Ben Simons sa 26 poena, osam skokova i šest asistencija, uz tri ukradene lopte, kao i Džoel Embid sa 26 poena i čak 20 uhvaćenih lopti, ali i sedam izgubljenih! Verovali ili ne, ovo je prvi poraz Supertima Golden Stejta otkako je i Demarkus Kazins debitovao, a zaustavljena je serija od čak jedanaest pobeda. 



Još jedan bitan podatak - Džimi Batler je prvo poluvreme završio BEZ poena, da bi na kraju imao sedam koševa, devet skokova i šest asistencija, uz samo 3/12 iz igre i 0/5 za tri poena. Gledajući određene statistički parametre, niko ne bi dao pobedu Filadelfiji, ali Ben Simons je imao drugih planova, zato je povukao jako, do pobede. Dok su se Embid i Batler mučili u prvom delu utakmice, Simons je bio oslonac Filadelfijine igre, a takođe je imao jednu od presudnih uloga kada su gosti i definitivno slomili pritisak Golden Stejta i usmerili se auto-putem do važne recke. 

Kod Golden Stejta napadački su kiksnuli Demarkus Kazins (7p, 6sk, 6as) i Drejmond Grin (4p, 8sk, 10as). Kevin Durant je imao 25 poena (11/24 iz igre), dok Klej Tompson uopšte nije ni igrao.



Derbi Istoka pripao je Milvokiju! Baksi su kao gosti ubedljivo savladali Toronto sa 105:92, uz 19 poena Janisa Adetokunba i jedan poen manje od Krisa Midltona. Kod Reptorsa najefikasniji bio je Paskal Sjakam sa 28 poena. Kavaj Lenard je imao 16, a Kajl Lauri samo 10 poena. Isti broj koševa skupili su i Fred Vanvlit i Norman Pauel. Serž Ibaka je ubeležio 12 poena i 10 skokova.



Sikserse je predvodio Džoel Embid sa 26 poena i 20 skokova koji je tako pokvario debi Demarkusa Kazinsa na domaćem parketu.

U stopu ga je pratio Ben Simons sa takođe 26 poena, 8 skokova i 6 asistencija, dok je Džej Džej Redik dodao 15.

Goste nije koštalo loše šutersko veče Džimija Batlera koji je postigao samo 7 poena (3/12 iz igre) uz 9 skokova i 6 asistencija. 

Voriorsima nije pomogao 41 poen Stefa Karija koji je opet pogodio 10 trojki. Najbolje ga je pratio Kevin Durent sa 25 poena, dok je Kazins ubacio 7 uz po 6 skokova i asistencija.



U derbiju večeri Milvoki je savladao Toronto 105:92 u okršaju dva najbolja tima Istoka i potvrdio prvo mesto na tabeli.

Bakse je predvodio Janis Adetokumbo sa 19 poena, 9 skokova, 5 asistencija i 4 ukradene lopte.

Sjajno su ga pratili Kris Midlton sa 18 poena i 6 skokova, Di Džej Vilson sa 16 poena, 14 je dodao Erik Bledso, a po 11 Bruk Lopez i Malkom Brongdon.

Najefikasniji u timu Reptorsa bio je Paskal Sijakam sa 28 poena, 16 je postigao Kavaj Lenard, dok je Serž Ibaka ubacio 12 uz 10 skokova.

Podbacio je Kajl Lauri sa tek 10 poena (4/11), koliko su postigli još Nik Pauel i Fred Vanvlit.



Dalas je bez pomoći Luke Dončića poražen u Detroitu 93:89, a nezaustavljiv je bio centarski tandem Pistonsa.

Po 24 poena postigli su Blejk Grifin i Andre Dramond koji je imao i 20 skokova, dok je Grufin uhvatio 10 lopti i podelio 6 asistencija.

Meverikse je predvodio Harison Barns sa 27 poena i 7 skokova, dok je Dirk Novicki dodao tek 7 nakon rekorda sezone u Medison Skver Gardenu prethodne večeri (14).

Nema sumnje da su Mevsi bili dekoncentrisani zbog vesti o velikom trejdu u kojem su dobili povređenog Kristapsa Porzingisa, a izgubili trojicu startera Deandrea Džordana, Denisa Smita i Veslija Metjuza.



Orlando je savladao Indijanu 107:100 u meču u kojem je Nikola Vučević dabl-dablom proslavio izbor na Ol-star.

Crnogorski centar je postigao 17 poena uz 10 skokova i imao još 5 asistencija. Najefikasniji je bio Terens Ros sa 30 poena.

Odličan je bio i Di Džej Avgustin sa 20 poena, dok je Džonatan Ajzak zabeležio po 13 poena i skokova.

Pejserse je predvodio Majls Tarner sa 27 poena i 7 skokova, 21 je dodao Bojan Bogdanović, dok je Tadeus Jang ubacio 16 uz 10 skokova.



NBA – REZULTATI

Detroit – Dalas 93:89
/Grifin 24 – Barns 27/

Orlando – Indijana 107:100
/Ros 30 – Tarner 27/

Toronto – Milvoki 92:105
/Sjakam 28 – Adetokunbo 18/

San Antonio – Bruklin 117:114
/Vajt 26 – Rasel 25/

Golden Stejt – Filadelfija 104:113
/Kari 41 – Simons, Embid 26/

LA Klipers – LA Lejkers 120:123
/Vilijams 24 – Džejms 24/

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar