Koliko je zagađen vazduh u Banjaluci

Znaju li građani Banjaluke kakav vazduh svakodnevno udišu?

Republika Srpska 29.01.2019 | 21:00
Koliko je zagađen vazduh u Banjaluci
Dok nadležni za mjerenje kvaliteta vazduha kažu da nema većih prekoračenja, podaci koji stižu iz drugih izvora pokazuju da je vazduh u Banjaluci zagađeniji nego u Sarajevu. Potražili smo i odgovor na pitanje šta to najviše utiče na kvalitet vazduha.

Otkako je nastavljeno sa mjerenjem kvaliteta vazduha u Banjaluci, nije zabilježen veći rast indeksa štetnosti po život stanovništva u najvećem gradu u Srpskoj. Tako bar kažu nadležni po ovom pitanju, a isto pokazuju i tri bazne stanice. Mjerenje kvaliteta vazduha u Banjaluci od jula prošle godine provodi Institut za građevinarstvo.

Gradonačelnik Banjaluke tvrdi da je vazduh koji udišemo u skladu su sa normama graničnih vrijednosti.

„Ovih dana ste imali priliku da dobijete i jednu zbirnu informaciju, po kojoj je kvalitet vazduha u Banjaluci bolji nego u nekoliko prethodnih sezona. Naši podaci su za većinu parametara, osim jedne kategorije čestica, u odnosu na 2015/16, znatno bolji“, kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Tako misle i u RHMZ, ali treba napomenuti da Zavod podatke iznosi na osnovu informacija dobijenih iz Gradske uprave, u čijem vlasništvu su tri bazne stanice u Boriku, Centru i na Paprikovcu. Ipak, od ovih podataka građani nemaju koristi, jer ih dobijaju zbirno, na kraju mjeseca.

„Kada dobijemo podatak o stvarnom mjesečnom stanju, kakvo je bilo u januaru, tek ćemo 31. januara znati koje su granične vrijednosti bile prekoračene, na primjer, 5. januara, što znači da nije na adekvatan način uspostavljeno blagovremeno obavještavanje građana o trenutnoj situaciji. Tako, ako je alarmantno stanje bilo 6. januara, mi ne možemo da reagujemo blagovremeno, jer ćemo rezultate dobiti tek nakon mjesec dana“, kaže Duška Kudra iz Centra za životnu sredinu u Banjaluci.

Od sredine januara ove godine, u okviru međunarodnog projekta, postavljen je još jedan senzor za mjerenje kvaliteta vazduha, koji, za razliku od baznih stanica, mjeri samo indeks čvrstih čestica, odnosno onih čestica koje izazivaju teška oboljenja kod građana. Otkada je uređaj u funkciji, obrađeno je više lokacija u Banjaluci, a trenutno se nalazi u ulici Sime Matavulja.

Rezultati, koji su svakodnevno dostupni na sajtu „Purple air“, pokazuju suprotno od onoga što tvrde nadležni u gradu.

Tako je danas u 15:00 časova indeks kvaliteta vazduha, prema podacima ovog sajta, bio 204, dok je istovremeno u Sarajevu, koje je nedavno bilo među najzagađenijim gradovima svijeta, indeks bio 140.

Najkritičnije je bilo 18. januara, kada je ovaj sajt objavio zabrinjavajuće podatke. Naime, u toku tog dana, indeks zagađenosti u Banjaluci iznosio je 463. Sve vrijednosti iznad indeksa 300 su vrlo opasne za ljudsko zdravlje.

Gradonačelnik Banjaluke nije upoznat sa postavljanjem novog senzora koji mjeri zagađenost vazduha u gradu. Izričit je da je kvalitet veoma dobar, a da su tome najviše doprinijeli nova „Eko toplana“ i činjenica da Banjalučani sve manje kao ogrev koriste ugalj.

U Centru za životnu sredinu kažu da najveći problem predstavljaju, upravo, individualna ložišta, izduvni gasovi u saobraćaju i nova „Eko toplana“.

„Ne možemo govoriti o pouzdanosti kvaliteta vazduha, jer sama Toplana nema mjernu stanicu preko koje možemo da vidimo granične vrijednosti, ne samo dnevne, nego čak ni mjesečne“, objašnjava Kudra.

Javna je tajna da građani Banjaluke muku muče sa smogom u gradu. Smog se sastoji od čestica veličine 2.5 -10 mikrometara, koje se skraćeno obilježavaju kao PM2.5 i PM10. Dio odgovornosti, sigurno, ide i „Eko toplanama“, na čiju adresu su prošle godine stizale brojne žalbe građana zbog gareži koja je iz dimnjaka padala po gradu.

U izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2013. godine, stoji da se izlaganjem česticama PM2.5 životni vijek skraćuje za 8,6 mjeseci. Prema izvještaju UNICEF-a iz 2016. godine, zagađenje vazduha je direktno povezano s oboljenjem upale pluća i drugih bolesti disajnog sistema, čime su naročito pogođena djeca uzrasta do pet godina.

(BN televizija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Fritz

29.01.2019 20:11

S obzirom sta izlazi iz dimnjaka Ekotoplane malo je i zagadjen..

ODGOVORITE
Name

Eto

29.01.2019 21:27

Eto, steta sto nismo svi u Bijeljini, tu se dise lijepo.

Name

Bijeljina re Eto

29.01.2019 21:44

Kakvi ljudi takvo i vrijeme. Ipak je Bn.metropola za B.luku pa vi pricajte, a bogami i dobri ljudi, domacini. Gdje SNSD vlada to nisu gradovi vec kasabe , B.luka najbolji primjer

Name

Gradjanin

29.01.2019 21:59

Do prosle godine sam se radovao snjegu da procisti vazduh,otkad postoji EKO PRZENA MOHUNA TOPLANA,padalo ne padalo uzasan je vazduh

Name

podatak

30.01.2019 21:41

Gradonacelnik i nadlezni nas uvjeravaju da je zrak u Banjaluci cisci i zdraviji nego na Alpama. Treba vjerovati ljudima...a nikako ovima sto izmjerise da je zrak zagađeniji nego u Sarajevu, koje je veci grad,...to su lazni podatci koji imaju za cilj rusenje RS, fakticki 113%.

Name

student

29.01.2019 20:17

Gradonačelnik unajmio i platio 92000 KM firmi SNSD IGM da izmišljaju podatke. Na osnovu pravih podataka koje posjedujem Eko toplana vrši enormno zagađenej. Izvršiti nezavisno mjerenje i sankcionisati daavoce lažnih podataka.

ODGOVORITE
Name

Bl

29.01.2019 21:48

Kad pogledas prema Eko toplani izgleda kao Rurska oblast u vrijeme ranog kapitalizma. To sto pricaju da kapacitet nove toplane moze podmiriti grad nije istina, jer cim se udje u minus rade oba dimnjaka stare toplane na mazut. Gradonacelnik prica pricu da bi optravdao nesto sto su ocito fulali. Nemaju ni pristupnog puta do nove toplane pa prolaze kroz krug el. distribucije kao da im je to tata napravio.

Name

Gradjanin

29.01.2019 21:56

Ne moze se disati od smoga

Name

Re

30.01.2019 05:48

Pitanje je šta pale uopšte? Priča se da ima opasnih hemikalija u energentu, da se u BL spaljuje ono što je u normalnoj zemlji zabranjeno.

Name

rock

29.01.2019 23:18

Strasno je koliko je zagadjen vazduh u BL

ODGOVORITE
Name

re

30.01.2019 21:47

Da ovi ne postavise mjerni uređaj, mi bi bili u uvjerenju da udisemo cist vazduh, ovako ispada da udisemo najzagađeniji ... to je ta briga za narod srpski, rekose da su nam zivot produzili 4 godine. Samo bjezati iz ove propasti.