AO - finale: Bitka za Melburn i WTA vrh!

Petra Kvitova i Naomi Osaka u subotu ujutru jedna naspram druge u finalu Australijan opena.

Tenis 25.01.2019 | 22:47
AO - finale: Bitka za Melburn i WTA vrh!
Sutra u 09.30 ujutru po srednjoevropskom vremenu kreće borba za titulu u ženskom singlu Australijan opena. Za upisivanje u istoriju belog sporta, uvećanje bankarskog konta za čak 2,6 miliona evra (duplo mnaje sleduje poraženoj), ali i prvo mesto na svetskoj lestvici boriće se Naomi Osaka i Petra Kvitova.

Dve, ne računajući neprikosnovenu Serenu Vilijams, fizički najjače igračice na turu sa paklenim servisima i forhendima koji mogu da se porede sa muškim kolegama. Mogao bi ovo da bude jedan sasvim poseban meč ženskog tenisa kakav možda nikada nismo gledali.

Zanimljivo je da se njih dve nisu do sada sastale, ali treba istaći da se ovo finale zapravo i očekivalo, iako je Serena slovila za najveću favoritkinju. Brzo se pokazalo da Amerikanka ipak još nije u vrhunskoj formi, dok su Japanaka i Čehinja ispunile očekivanja.

Osaka, o čijoj formi brine nemački stručnjak našeg porekla, Saša Bajin ima priliku da veže dve grend slem titule pošto je letos osvojila US Open. Pakleno je talentovana, ali još nije potpuno zrela tako da joj se s vremena na vreme desi da pogubi nit i koncentraciju i doživi težak poraz. Tako je bilo i na turniru koji je prethodio Australijan openu, u Brizbejnu gde ju je u polufinalu zaustavila Lesija Curenko sa 6:2 i 6:4.

Prednost 28-godipnje Petre Kvitove, koja je ovim finalom i definitivno stavila tačku na najteži period njenog života, pošto je pre dve godine umalo ostala bez prstiju nakon što ju je u rođenoj kući lopov napao nožem, je veliko iskustvo. Dve titule na Vimbldonu su i dalje vrhunac njene karijere, ali bi ih ovaj trofej iz Melburna, koji bi joj doneo i prvo mesto na WTA listi sigurno nadmašio. 

Prednost Kvitove je i to što je provela sedam sati i pet minuta na terenu u Melburnu, dok je njena oponentkinja igrala do sada osam sati i 51 minut. Razlika je velika i pitanje je u kakvom je fizičkom stanju Japanka. Ali, mlada je ona, brzo se oporavlja tako da to ne bi trebalo da joj ovo predstavlja veliki problem.

Za kraj da se ne zaboravi - pobednica finala će se popeti na vrh svetske lestvice umesto Rumunke Simone Halep, dok će poražena biti druga.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar