Novakovo polufinale koje je promijenilo perspektivu!

Maestralna, praktično perfektna igra Đokovića protiv Puja, nakon možda i ne previše impresivnog početka Australijan opena opet ga je stavila u poziciju najboljeg i favorita protiv Nadala.

Tenis 25.01.2019 | 20:50
Novakovo polufinale koje je promijenilo perspektivu!
Nedelja 09.30 po srednjeevropskom vremenu. Sudar Novaka Đokovića i Rafaela Nadala za grend slem titulu na Australijan openu. Da se naježiš! I to ne samo iz istorijske perspektive, već i takmičarske pošto su i jedan i drugi odigrali neverovatna polufinala i dokazali da trenutno nema boljih u svetu belog sporta. I kao takvi za dva dana staju jedan naspram drugog na impresivnoj velikoj sceni Rod Lejver arene.

I pred jednim i pred drugim pali su momci koji su planirani da ih kad-tad naslede. I to kako su pali... Kao da nikada nisu ni uzimali rekete u ruke. Rafi i Noletu tako nešto se nije dešavalo na početku karijere, što u suštini dovoljno govori o kvalitetu "naslednika".

Nadal je u borbi za finale bio neumoljiv prema 20-godišnjem Grčkom supertalentu Stefanosu Cicipasuprepustivši mu samo šest  gemova, dok je Srbin bio još ekspeditivniji dozvolivši četiri godine starijem Francuzu Luki Puju samo četiri gema za 83 minuta igre. Igre kakva se pamti jer je bila blizu perfekcije. Pritom je naš as imao neverovatnih pet neiznuđenih grešaka, kao da se igrao u školskom dvorištu protiv nekog amatera, a ne na jednoj od najvećih sportskih scena na svetu i to u polufinalu grend slema! Kao da je ovim nastupom Nadalu poručio da sve što on može da uradi, Nole može bolje! A to je i hteo, naravno.

Igre brojki tu ne staju, pa tako možemo još da izdvojimo da se Novak do finala suočio sa samo 21 brejk šansom protivnika, a pritom je izgubio samo osam servis gemova, a ukupno tek 54. U polufinalu je od 11 servis gemova, sedam završio bez izgubljenog poena! Nadal se sučio sa dve manje brejk-lopte, a samo dva puta izgubio servis na AO.

Statistika nam otkriva još jedan zanimljiv detalj, a to je da je Nadal proveo više vremena na terenu od Novaka u Melburnu iako nije izgubio niti jedan set, za razliku od našeg asa koji je protivnicima predao dva. Naime, Španac je odigrao 12 sati i 11 minuta, a Srbin tek nešto manje - 11 sati i 59 minuta na šest odigranih mečeva.

Biće to borba teniskih giganata koju ne treba propustiti! Nedelja, 09.30 po srednjeevropskom vremenu. Mozzart kvote već čekaju.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar