Tači Haradinaju: ''Ukinuti takse''

Predsjednik Kosova Hašim Tači je zatražio je od Ramuša Haradinaja da se ukinu takse koje su uvedene za robu koja su uvozi iz Srbije i BiH, što je zahtjev i SAD.

Region 19.01.2019 | 19:00
Tači Haradinaju: ''Ukinuti takse''
Tači je poručio i da treba prestati sa populističkim odlukama.

Tači je na Facebooku, ne spominjući imenom Haradinaja, podsjetio da je prijateljstvo Kosova i SAD stalno, ali da se podrška SAD ne može smatrati bezuslovnom.

"Američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako činimo greške koji dovode u pitanje američke interese i vrijednosti na Kosovu, regionu i Evropi. Naše vrijednosti i vizije su u saglasnosti sa američkim" poručio je Tači na Facebooku dodajući da je bez pomoći SAD i saveznika istorijski uspjeh Kosova bio nemoguć.

Kosovski predsjednik ističe da se aktuelna kretanja i djelovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošću prate od strane američke vlade.

"Ova je situacija za žaljenje. Zato je sada vrijeme da poštujemo američke prijateljske savjete koji imaju za cilj jačanje države Kosova i pacifikaciju regiona. Odluke bilo kog državnog lidera ne smiju da dovedu u pitanje državni i strateški interes SAD za Kosovo i šire. Populističko delovanje ne sme da dovede u pitanje viziju u strateške odluke Kosova", napisao je Tači.

Prema njemu dovođenje u pitanje odnosa sa SAD, ove svete alijanse, predstavlja početak dovođenja u pitanje države Kosovo.

"Takođe ni arogancija koja se pokazuje u odnosu na Evropsku uniju ne služi na čast našoj državi niti čini ponosnim naše saveznike i SAD", napisao je Tači.

Prema njemu "alijansa Kosova sa SAD vrijedi više i značajnija je od interesa bilo koga".

Prethodno je Haradinaj 15. januara iz Račka izjavio da zahtjevi za ukidanje takse za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) njega mogu koštati položaja premijera, da ga mogu poslati u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova.

"Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili (sa vlasti) i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume i ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti (da djelujem), ali naše (albansko) pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem", kazao je Haradinaj, prenio je portal gazetaexpress.com.

Ne pominjući imena Haradinaj je rekao da se "sve ovo sprema na Kosovu, a ne od prijatelja Kosova".

Haradinaj je i komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu tokom ovonedjeljne posjete Kosovu poručio sa Kosovo neće ukinuti odluku o uvođenju takse za robu iz Srbije i BiH.

(B92)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milko

19.01.2019 19:04

ovaj ce uskoro na listu sa Bajom, Abu Hamzom i ostalim talibanima.

ODGOVORITE
Name

Neđo.19.1.12019

19.01.2019 19:26

Stoko bez repa,ništa nisi bolji od fašista,Amera.Oni su vaši savetnici,zmijo šiptarska,ratni zločinac doće ti kad tad crni dan.

Name

re MIlko

19.01.2019 19:36

Imaš li iole pametan komentar na ovaj tekst. Logično bi bilo očekivati da se kaže kako bi bilo dobro da se ukinu takse i da narod na Kosovu i Metohiji počne da živi koliko toliko normalno bilo da se radi o Srbima ili Albancima. Naravno, poštovao bih i suprotno mišljenje. Valjda bi bilo normalno da oni koji pročitaju komentar imaju neki svoj stav. Iz tvog komentara vidim samo frustraciju i ništa više.

Name

re re Milko

19.01.2019 20:46

Sta je pogresno? Kome je od politicara na Balkanu stalo da narod zivi bolje? Zasto je amerikancima vise stalo da Nikola Spiric zavrsi u zatvoru nego nama?

Name

Menthol

19.01.2019 19:29

E ja sad namjerno ne bih pristao na ukidanje taksi!

ODGOVORITE
Name

Re

19.01.2019 21:07

Da, da Srbi da zive u enklavama i jos da nemaju ni hranu u "zemlji" u kojoj se skoro niko ne bavi poljoprivredom. Dovde smo dosli prijatelji, ovo niko ne komentarise i jos vas nervira kada se o tome pise. O svacijoj drugoj djeci se pise i o zlocinima, samo nikad o nasoj. Srbi su uvijek kao najgori, svi ostali su divni.

Name

Deda

19.01.2019 19:30

Sto rekli nasi,vezi konja gdje ti Gazda kaze.Albanci se mogu opametiti ali mi Srbi nikad.

ODGOVORITE
Name

Neđo.19.1.2019

19.01.2019 19:34

Han,Tači,Haradinaji isti šljam i smece.

ODGOVORITE