Тачи Харадинају: ''Укинути таксе''

Предсједник Косова Хашим Тачи је затражио је од Рамуша Харадинаја да се укину таксе које су уведене за робу која су увози из Србије и БиХ, што је захтјев и САД.

Регион 19.01.2019 | 19:00
Тачи Харадинају: ''Укинути таксе''
Тачи је поручио и да треба престати са популистичким одлукама.

Тачи је на Фацебооку, не спомињући именом Харадинаја, подсјетио да је пријатељство Косова и САД стално, али да се подршка САД не може сматрати безусловном.

"Америчка подршка се не може сматрати безусловном ако чинимо грешке који доводе у питање америчке интересе и вриједности на Косову, региону и Европи. Наше вриједности и визије су у сагласности са америчким" поручио је Тачи на Фацебооку додајући да је без помоћи САД и савезника историјски успјех Косова био немогућ.

Косовски предсједник истиче да се актуелна кретања и дјеловање државних институција Косова са забринутошћу прате од стране америчке владе.

"Ова је ситуација за жаљење. Зато је сада вријеме да поштујемо америчке пријатељске савјете који имају за циљ јачање државе Косова и пацификацију региона. Одлуке било ког државног лидера не смију да доведу у питање државни и стратешки интерес САД за Косово и шире. Популистичко деловање не сме да доведе у питање визију у стратешке одлуке Косова", написао је Тачи.

Према њему довођење у питање односа са САД, ове свете алијансе, представља почетак довођења у питање државе Косово.

"Такође ни ароганција која се показује у односу на Европску унију не служи на част нашој држави нити чини поносним наше савезнике и САД", написао је Тачи.

Према њему "алијанса Косова са САД вриједи више и значајнија је од интереса било кога".

Претходно је Харадинај 15. јануара из Рачка изјавио да захтјеви за укидање таксе за производе из Србије и Босне и Херцеговине (БиХ) њега могу коштати положаја премијера, да га могу послати у Хаг, али да се никада неће одрећи таксе за одбрану територије Косова.

"Обећавам да ћу наставити овај пут. Ако ме велика сила (САД) и подметања буду оборили (са власти) и ван владе ћу наставити овај пут, како са улице, тако и са њиве или из шуме и ако будем иза решетака, где је баш добро, ја ћу наставити (да дјелујем), али наше (албанско) право нико не може да доведе у питање. То треба да схвате сви и нико нас не може поколебати. Ми ћемо ићи овим путем", казао је Харадинај, пренио је портал газетаеxпресс.цом.

Не помињући имена Харадинај је рекао да се "све ово спрема на Косову, а не од пријатеља Косова".

Харадинај је и комесару за проширење ЕУ Јоханесу Хану током овонедјељне посјете Косову поручио са Косово неће укинути одлуку о увођењу таксе за робу из Србије и БиХ.

(Б92)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Милко

19.01.2019 18:04

овај це ускоро на листу са Бајом, Абу Хамзом и осталим талибанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.19.1.12019

19.01.2019 18:26

Стоко без репа,ништа ниси бољи од фашиста,Амера.Они су ваши саветници,змијо шиптарска,ратни злочинац доће ти кад тад црни дан.

Name

ре МИлко

19.01.2019 18:36

Имаш ли иоле паметан коментар на овај текст. Логично би било очекивати да се каже како би било добро да се укину таксе и да народ на Косову и Метохији почне да живи колико толико нормално било да се ради о Србима или Албанцима. Наравно, поштовао бих и супротно мишљење. Ваљда би било нормално да они који прочитају коментар имају неки свој став. Из твог коментара видим само фрустрацију и ништа више.

Name

ре ре Милко

19.01.2019 19:46

Ста је погресно? Коме је од политицара на Балкану стало да народ зиви боље? Засто је американцима висе стало да Никола Спириц заврси у затвору него нама?

Name

Ментхол

19.01.2019 18:29

Е ја сад намјерно не бих пристао на укидање такси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.01.2019 20:07

Да, да Срби да зиве у енклавама и јос да немају ни храну у "земљи" у којој се скоро нико не бави пољопривредом. Довде смо досли пријатељи, ово нико не коментарисе и јос вас нервира када се о томе писе. О свацијој другој дјеци се писе и о злоцинима, само никад о насој. Срби су увијек као најгори, сви остали су дивни.

Name

Деда

19.01.2019 18:30

Сто рекли наси,вези коња гдје ти Газда казе.Албанци се могу опаметити али ми Срби никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.19.1.2019

19.01.2019 18:34

Хан,Тачи,Харадинаји исти шљам и смеце.

ОДГОВОРИТЕ