Pored muzike uzgaja i lješnike

Nekadašnji frontmen kultne grupe “Bijelo dugme”, pjevač Alen Islamović, pored aktivnog pjevanja se već nepune tri godine bavi i uzgojem lješnika.  

Zabava 19.01.2019 | 09:56
Pored muzike uzgaja i lješnike
On za portal CdM otkriva dokle je dogurao na svom “agrobiznis” planu.

Njegova farma u Bihaću, koju sređuje i vode on i brat njegove supruge, prostire se na površini od 25.000 metara kvadratnih.

– To je moje slobodno vrijeme između vikenda, rad na plantaži kreće od marta, aprila pa do septembra ili oktobra – objašnjava Islamović.

U sedam dana dovoljna su dva da održavaš plantažu, zalivaš, štitiš od parazita, prskanje, prehranjivanje preko korijena, lista i tako dalje. Tu ljubav prema zemlji i poljoprivredi mu je, ističe, usadio otac, a bihaćko polje je najpogodnije za lješnik u BiH. 

“Moje su sorte najtraženije na svjetskom tržištu za fabrike čokolada, za pravljenje ulja… Radiću na tome da brendiram svoje plodove pod nazivom “Lješnjak s Une”, a to će početi za par godina.”

Plan je, dodaje Islamović, da kad ode u penziju farma bude kapaciteta između 10-15 tona lješnika, ističući da se za njegov prozvod već interesuju poznati prerađivači iz inostranstva. “Za mene se interesuju prerađivači lješnika Švajcarske, Austrije i Ferero Roše.”

“Farmu održavamo propisanim pesticidima Evropske unije. Da probate moj plod ne bi vjerovali, kao da ste uzeli kašičicu nutele. Poslao sam u Švajcarsku na analizu šaku lješnika i nisu mogli da vjeruju da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja.”

– Možda neko misli da je nešto moram. Ja stvarno ne moram ništa. Ja sam srećan deda koji očekuje još unučića tokom godine – objašnjava poznati pjevač.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

XXL

19.01.2019 09:50

BRAVO ALIJA....DOBAR BIZNIS..

ODGOVORITE
Name

dobar

20.01.2019 16:22

Tako to radi dobar domacin

ODGOVORITE