Sedam zemalja koje imaju najbolji slatki doručak na svijetu

Kada je doručak u pitanju, postavlja se važno pitanje – slatko ili slano? Postoji mnogo zemalja koje za doručak obožavaju slatko, a ako ste i vi od tih ljudi, pogledajte koje su to zemlje.

Putovanja 18.01.2019 | 14:26
Sedam zemalja koje imaju najbolji slatki doručak na svijetu
Kada je doručak u pitanju, postavlja se važno pitanje – slatko ili slano? Postoji mnogo zemalja koje za doručak obožavaju slatko, a ako ste i vi od tih ljudi, pogledajte koje su to zemlje.

 1. Austrija: kaiserschmarrn
Kajzeršman 
 
Kajzeršman se prevodi kao „carski nered“ i predstavlja najslađi haos koji ste ikada jeli. U suštini u pitanju je punjena palačinka iseckana na manje delove. Uobičajen je preliv od oraha, grožđica, jabuka i šećera u prahu sa slatkim džemom ili nekim umakom sa strane. Varijacije možete naći u Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

2. Francuska: bostock
Bostok 
 
Francuski tost je odličan, ali imaju Francuzi daleko superiorniji doručak. Veruje se da bostok potiče sa severa Francuske i da se pravi od hleba koji je zaslađen sirupom i preliven slatkom pavlakom na bazi badema i slojem narezanih badema.

3. Holandija: hagelslag
Hagelslag 
 
Tost može biti i sladak ako ga pravite na holandski način. Hagelslag znači „oluja sa gradom“ što i jeste ako uzmete u obzir da se gore nalaze mrvice čokolade, maslaca anis i još mnogo toga slatkog.

4. Poljska: pączki
packi 
 
Pączki su punjene krofne koje su spljoštene. Ipak, one i pored toga zadržavaju penušavost, zahvaljujući tome što se obično prave sa likerom kako se ne bi natopile uljem u kojem se prže. Posipaju se šećerom ili glazurom, a unutra su punjene voćnim džemom, kremom ili nekim sezonskim voćem.

5. Kenija: mandazi
Mandazi
 
Mandazi (ili mahamri kada se doda kokos) je uobičajeni doručak ili užina u Keniji i drugim delovima obale Tanzanije. Slično je krofnama, ali nedostaje glazura i manje je slatko. Mandazi se pravi od kvašenog testa koje je kružnog ili trouglastog oblika, koje se potom gnječi u kokosu i šećeru.

6. Italija: cornetto
Kućni korneti 
 
Doručak u Italiji je uglavnom lagan. Uobičajeni jutarnji obrok koji ćete videti je korneto, koji je sličan kroasanu, ali je pun zaslađenog voćnog džema ili čokolade. Uvek ide uz kafu.

7. Danska: wienerbrod
Vienerbrod 
 
Originalno iz Beča i znači „bečki hleb“, ali uklopljen u dansko društvo. Pravi se od kvašenog testa, šećera, jaja i mnogo maslaca u tankim slojevima. Neobičnog oblika obično je punjeno slatkim kremom.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar