SP: Švedska se provukla protiv Katara, Španci i Hrvati 4/4!

Danijel Šarić i Katar nisu uspjeli da iznenade Šveđane, na čijem golu je bio sjajni Andreas Palička. Španija slomila Makedonce i zadržala maksimalan učinak na Svjetskom prvenstvu.

Ostali sportovi 16.01.2019 | 22:55
SP: Švedska se provukla protiv Katara, Španci i Hrvati 4/4!
Poslije Njemačke, Francuske, Norveške i Danske dobili smo još četiri putnika u narednu fazu takmičenja na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj.

Nakon uzbudljivih utakmica i dva derbija u srijedu, među 12 najboljih našli su se i Hrvatska, Španija, Švedska i Mađarska.

Četvorostruki šampion svijeta, selekcija Švedske, savladala je Katar rezultatom 23:22, ali tek poslije velike drame u finišu, u kojem je malo nedostajalo da prokocka četiri gola prednosti.

Poslije ekspresne serije 3:0 njegove ekipe Dobojlija Danijel Šarić 30 sekundi prije kraja skinuo je zicer i dao šansu vicešampionima svijeta da u posljednjem napadu stignu do važnog boda, ali je na drugoj strani uzvratio Andreas Palička.

Golman Rajn Neker Levena upisao je 15. odbranu i promovisao se u junaka Švedske, uz Nilsona i Zahrisona koji su postigli po sedam golova.

Na drugoj strani uz Šarića, sjajan je bio Benali sa osam golova, ali to nije bilo dovoljno Kataru koji će u posljednjem kolu za prolaz u drugi krug morati da savlada Argentinu, ali i da se nada REMIJU Angole i Egipta.

EGIPĆANI NISU USPJELI DA SE OSVETE MATIĆU

U grupi D uz Švedsku plasman u naredni krug sa druge pozicije obezbijedila je i Mađarska.

Selekcija koju sa klupe vode srpski stručnjak Vladan Matić i Ištvan Čoknjaji svojim drugim remijem na prvenstvu, ovog puta 30:30 protiv Egipta zadržala je drugu pozicijusa nedostižnih šest bodova, dok će se preostale četiri reprezentacije boriti za još samo jedno mjesto.

Ipak, malo je nedostajalo da Egipćani u potpunosti zakomplikuju situaciju u Grupi D.

„Faraoni“ su vodili do 20 sekundi prije kraja kada su Mađari sa dva igrača više stigli do konačnih 30:30.

Možda bi rezultat bio drugačiji da Egipćani prethodno nisu napravili veliku grešku i zaboravili da imaju igrača manje. Posljednji napad krenuli su da brane sa šest igrača, da bi nakon dodatne kazne završili sa četiri igrača u polju, što su Mađari iskoristili da stignu do pogotka.

Egipćani tako ipak nisu uspjeli da se revanširaju Vladanu Matiću za poraz u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kairu 2001. Matić je tada sa selekcijom Jugoslavije slavio 27:17 i osvojio bronzanu medalju. To četvrto mjesto najbolji je rezultat na svjetskim smotrama za  „Faraone“, koji će biti domaćini narednog Svjetskog prvenstva.

Zahvaljujući ovom remiju Egipat je ostao u igri za treće mjesto, za šta će mu biti potrebna pobjeda protiv Angole, ali i trijumf Argentine protiv Katara.

MAKEDONCI IGRALI 30 MINUTA, PA STALI 

U Grupi B plasman u naredni krug obezbijedili su Španija i Hrvatska i ove dvije selekcije u međusobnom okršaju u posljednjem kolu odlučivaće o „broju jedan“.

Španija je rezultatom 32:21 dobila veliki derbi protiv Makedonije, odigran u Olimpijskoj dvorani u Minhenu, iako je prvo poluvrijeme nagovještavalo da bi se „furija“ mogla naći u nezgodnoj situaciji pred posljednje kolo u kojom igra sa „maksimalnom“ Hrvatskom.

Makedonski selektor Raul Gonzales odlično je pripremio ekipu za meč protiv svojih sunarodnjaka, a Mitrevski zaključao svoju mrežu odbranivši šest od prvih sedam udaraca protivnika i početak je pripao Makedoniji koja je stigla do „plus tri“.

Španci su mini-serijom izjednačili, a onda i preokrenuli na 8:7, da bi u posljednjim sekundama prvog dijela sačuvali gol prednosti – 13:12.

Taj gol kao da je tokom odmora donio dodatno samopouzdanje Špancima koji su na startu drugog dijela za samo minut i petnaest sekundi postigli tri gola, što ide na dušu i Raulu Gonzalesu koji je forsirao igru bez golmana.

Serijom 5:0  Španci su se odlijepili na 18:12 i praktično prelomili meč u Olimpijskoj dvorani obojenoj kompletno u žuto-crveno, boje oba današnja protivnika.

Kako je meč odmicao podrška španske polovine dvorane bivala je sve glasnija, dok su Makedonci morali da se pomire sa porazom i borbom za treće mjesto.

Za njega će se u posljednjem kolu boriti protiv selekcije Islanda, koja je ranije danas savladala Japan rezultatom 25:21.

Hrvatska je predvođena fenomenalnim Štrlekom, strijelcem 11 golova bez problema savladala Bahrein 32:20 i tako zadržala maksimalan učinak.

Hrvatska savršena posle četiri kola. Rukometaši Hrvatske zabeležili su novu, četvrtu pobedu u dosadašnjem delu Svetskog prvenstva u Nemačkoj i Danskoj.

Ovoga puta rival Hrvatske bio je Bahrein i "vatreni" nisu imali problema da tu reprezentaciju savladaju sa 32:20.

Hrvati su zabeležili četvrti trijumf u isto toliko mečeva u prvoj grupnoj fazi, nakon što su bili bolji od Makedonije, Japana i Islanda. U narednom, poslednjem kolu očekuje ih duel sa Španijom za prvo mesto u grupi.

Najefikasniji u dresu Hrvatske bio je Strlek sa čak 11 golova, dok su Vida i Bicanić imali po pet. 

Očekivane pobede su ostvarili i Argentina i Island. "Gaučosi" su bili bolji od Angole sa 33:26, dok su veoma bitnu pobedu ostvarili i Islanđani, koji su nadigrali Japan sa 25:21. 

Grupa B, Minhen

Japan - Island  21:25 (12:13)

Hrvatska - Bahrein 32:20 (19:9)

Makedonija - Španija 21:32 (12:13)

TABELA: Hrvatska 4-0-0 (+33), Španija 4-0-0 (+32), Island 2-0-2 (+11), Makedonija 2-0-1 (+5), Japan 0-0-4 (-26), Bahrein 0-0-4 (-45).

Naredno kolo (u četvrtak): Bahrein - Japan, Makedonija - Island, Španija - Hrvatska.

Grupa D, Kopenhagen

Angola - Argentina 26:33 (12:17)

Mađarska - Egipat 30:30 (14:14)

Katar - Švedska 22:23 (11:10)

TABELA: Švedska 4-0-0 (+37), Mađarska 2-2-0 (+16), Egipat 1-1-2 (-6), Argentina 1-1-2 (-10),Katar 1-0-3 (-3), Angola 1-0-3 (-34),

Naredno kolo (u četvrtak): Egipat - Angola, Katar - Argentina, Švedska - Mađarska.

Izvor: mondo.ba/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar