Pozitivan poziv Majkla Pompea

- Bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić pozitivno su reagovali na pismo državnog sekretara SAD Majkla Pompea, u kojem on poziva Predsjedništvo BiH da usvoji Nacionalni godišnji plan koji se tiče Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/.

 

Bosna i Hercegovina 09.01.2019 | 16:04
Pozitivan poziv Majkla Pompea
Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da DŽaferović smatra da su stavovi izneseni u pismu potpuno kompatibilni sa glavnim spoljnopolitičkim ciljevima i opredjeljenjem BiH potvrđenim ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Zakonom o odbrani i Strategijom spoljne politike BiH.

"Pozdravljam i stav državnog sekretara da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost, kao i iskazanu želju SAD da saradnja sa BiH bude podignuta na viši stepen, što je u interesu svih naroda i građana u BiH", zaključio je DŽaferović.

Komšić smatra da Pompeovo pismo treba shvatiti kao dodatni podstrek za BiH da prihvati pruženu ruku i pomoć SAD i NATO za produbljenje reformskih aktivnosti u svim sferama društvenog života koje MAP donosi.

"Taj proces obezbjeđuje dugotrajan mir, stabilnost i, što je najvažnije, ekonomski razvoj. BiH i njene institucije već su se ranije opredijelile i obavezale da nastave put ka evroatlantskim integracijama kroz relevantne zakone i strategije, i mi ćemo insistirati da taj put bude nastavljen", istakao je Komšić.

Prema njegovim riječima, jasno je da BiH pripada porodici evropskih, demokratskih, pluralističkih zemalja koje su okupljene oko zajedničkih vrijednosti i interesa, te oblikovane kroz institucije EU i NATO saveza.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

pitanje

09.01.2019 15:45

Sta kaze Covic i Dodik

ODGOVORITE
Name

Da

09.01.2019 15:56

Jedan u dva!

ODGOVORITE
Name

Hrk

10.01.2019 09:35

Gledaj lideraa bog te maz'o k'o da upravljaju Švajcarskom. Ozbiljni k'o brižne face.

ODGOVORITE
Name

007

10.01.2019 15:46

Malo sutra u Nato.Niste rešili ni međusobne nesporazume,a hočete u Nato.

ODGOVORITE