Rudari odbijaju sići u jame

Sindikat rudara RMU Zenica sinoć je i zvanično donio odluku o stupanju u štrajk tako da zenički rudari, koji su zbog neisplaćenog toplog obroka za novembar prošle godine, juče odbili u drugoj smjeni sići u sve tri jame, i dalje ostaju na površini.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Kako je kazao član Sindikata Nijaz Subašić, rudari očekuju da se tokom dana riješi problem s Gradskom upravom Grada Zenica, koja im je u petak blokirala račun zbog prekida isplate duga za naknadu za korištenje komunalnog zemljišta.

''Naše vodjstvo, zajedno s menadžmentom firme, ponovo je otišlo u Gradsku upravu, da pokušaju postići dogovor. Gradonačelnik Fuad Kasumović ih juče nije mogao primiti'', navodi Subašić.

Ističe da su iz objektivnih razloga bili pronađeni obustaviti isplatu duga po sporazumu pa im je zbog duga od milion KM Grad Zenica odlučio blokirati račun.

''Proteklih 20 godina niko ništa nije platio, a ovaj menadžment je platio 1,2 miliona KM. Ne bježi se od plaćanja ni ostataka duga na rate, ali čim se deblokira račun. Novac je spreman'', ističe Subašić, dodajući da rudari žive od tog toplog obroka.

Rudari, koji nisu radili ni treću smjenu, jutros se nisu okupili na kapiji ispred uprave poduzeća, ali nisu sišli u jame.

Izvor: N1

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

kuku nama sa nama

08.01.2019 09:52

Kakav treba biti UM da zakida i od ovog najcrnjeg posla..strasno

Parazit "gradska uprava" ko im je dao pravo na naknadu

Re

08.01.2019 10:17

ЧикаВеља

08.01.2019 11:08

Овако се живи и ради у бољем "беиха"ентитету,људи живе од топлог оброка а сад и њега не исплаћују. Бакир се буса у прса производњом оружја а народ им ни за хљеб нема.

Niko

08.01.2019 11:14

Nekako je tu Dodik kriv, samo se to jos krije.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.