SIPA bi hapsila trgovce diploma

Bez ijedne preduzete radnje, Tužilaštvo BiH odbilo je provoditi istragu protiv trgovaca diplomama, među kojima je bio i Senad Pehlivanović, preko kojeg je ekipa Žurnala za 17 dana pribavila diplomu srednje medicinske škole.

Bosna i Hercegovina 05.01.2019 | 21:42
SIPA bi hapsila trgovce diploma
Naredbu o neprovođenju istrage Tužilaštvo BiH je donijelo 2. novembra 2018. godine, jer „nisu postojali osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo“.

„Dana 25. 9. 2018. godine Tužilaštvu BiH dostavljena je Informacija broj 16-04/2-04-1-6395/18 od 21.9. 2018. godine podnesena od strane Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u kojoj se navodi da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH došli do neprovjerenih operativnih saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to Visoke škole „Logos-Centar za poslovne studije“-Kiseljak, Privatna srednja škola „Kočerin“ Široki Brijeg, Srednja strukovna škola „Centar za obrazovanje“ Široki Brijeg i dr.

U informaciji se navodi da neprovjerena operativna saznanja ukazuju da se školovanje u navedenim ustanovama završava u kratkom vremenskom periodu.

Dalje se navode imena lica koja se dovode u vezu sa navodnim nezakonitim izdavanjima diploma, te se na kraju informacije predlaže da se odrede posebne istražne radnje iz člana 116 stav 2, i to nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, korištenje prikrivenih istražitelja i simulirani i kontrolisani otkup“, navedeno je u dokumentu koji je sredinom novembra Tužilaštvo BiH dostavilo SIPA-i.



U istom aktu, kojeg je potpisala državna tužiteljica Biljana Simeunović, navedeno je da „nema nijednog dokaza koji bi upućivao na osnov sumnje da je počinjeno neko krivično djelo“, pa smatra da „nema mjesta pokretanju ni vođenju krivičnog postupka“.

Dakle, Tužilaštvo BiH nije tražilo nikakve dodatne provjere SIPA-ine informacije, a Naredbu o neprovođenju istrage donijelo je u roku od 37 dana od dana dostavljanja informacije o kriminalu, što je jedna od najbrže donesenih odluka u istoriji rada pravosuđa.

Mjesec dana nakon ove odluke Tužilaštva BiH Žurnal je došao u posjed kompletne dokumentacije. Tužilaštvo BiH i danas šuti. A evo zbog čega.

„Imali smo dojavu da nas rade, ali sad je sve u redu“, kazao je na prvom sastanku sa novinarkom Žurnala prodavač diploma Senad Pehlivanović.

Uistinu, broj telefona 061 069 499 kojeg je Senad Pehlivanović koristio za „sređivanje“ diploma, uglavnom onih iz Centra za obrazovanje odraslih iz Širkog Brijega, od septembra se više ne koristi. Brojevi i ostalih članova ove kriminalne grupe, o kojima ćemo pisati u narednim danima, u istom su periodu izbačeni iz upotrebe. Sve se poklapa sa periodom kada je Tužilaštvo BiH obaviješteno o kriminalu ove grupe koja izdaje diplome visokoškolskih i školskih ustanova koje su u vlasništvu HDZ-ovog biznismena Ivana Ševe i članova njegove porodice.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, iz prostorija Tužilaštva BiH u spornom su periodu kontaktirane upravo školske ustanove koje su u vlasništvu ovog HDZ-ovog biznismena. O svemu je, naravno, bila upoznata i vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić koja je u bliskim rodbinskim vezama sa visokopozicioniranim HDZ-ovcem Mijom Krešićem. Tadićeva je bila upoznata i sa donošenjem Naredbe o neprovođenju istrage u ovom slučaju. Kao što je upoznata i da  najmanje jedan pravni savjetnik zaposlen u Tužilaštvu BiH, honorarne poslove obavlja u jednoj od obrazovnih ustanova koje su u vlasništvu Ivana Ševe.



Nermin Halilagić savjetnik je državnog tužioca Ćazima Hasanspahića koji slovi za desnu ruku Gordane Tadić. U Halilagićevoj biografiji navedeno je da je od 2014. godine bio profesor Visoke škole „Logos centar“ Mostar, te da je od 2016. godine docent na Pravnom fakultetu u Vitezu.



U pitanju su obrazovne institucije koje su u vlasništvu porodice Ševo i koje se, u kontekstu prodaje diploma,  pominju u Informaciji SIPA-e koja je dostavljena Tužilaštvu BiH, a koja je odbačena „jer ne postoje osnovi sumnje“ da se prodaju diplome.
 
(Žurnal.info)

Komentari / 88

Ostavite komentar
Name

Nemanja

05.01.2019 20:57

SIPA treba da pohapsi Dodika,Lukaca,Vrecu,Karana,Ilica i da im se sudi!

ODGOVORITE
Name

Re

05.01.2019 22:24

Vidi ti molim te vi iz RS kupite diplome u FBiH a nama nedaju tako. Zato koga god pitam ovdje u FBiH gdje završio skolu kaze u Banja Luci za dva dana. E dobro je sve mi je sada jasno

Name

Re

05.01.2019 22:33

I u SIPA-i ne cvijetaju ruze! Tu Agenciju su unistili "strucnjaci" nosonja Lujic i celavi Zubac. Ko je njima dao diplomu, mozda im je dao znanje ( koje opet nema veze sa sluzbama za provodjenje zakona i policijom,Lujic- filozof,Celavi baletan), ali su obojica korumpirani i osudjivani u Sudu BiH.

Name

Damir

05.01.2019 22:49

Uskoro ce poceti sva tri naroda politicari trebaju biti pohpseni jer su svi upetljani u kriminal i ubistava,ali oni su u svim tim institucijama i one ih stite nemogu sami sebe da hapse najbolje ifor dovesti kao 92 -96 tenkovima petrolirati sa puskama dok neiskorijene ovo zlo

Name

Ministar

05.01.2019 23:41

Tema je falsifokovanje diploma a ne David Dragicevic.

Name

novi sad

06.01.2019 07:27

U Novom Sadu na državnom fakultetu prodaju se diplome "master dipl.inž.geodezije", a za R. Srpsku preduzimač je prof.dr. Milan Trifković. procedura je ispunjena, a ispite i diplomske odrađuju asistenti. U RS je do sada tako podjeljeno oko 30 diploma geometrima, koji se kaju kako nisu ranije završili kad je lako!

Name

Igor

06.01.2019 08:37

Ko ce uhapsiti ? Pokupovali su diplome i vlast i opozicija . U RS ima 30 000 klasicnih uhljeba , 200 000 robova, 250 000 penzionera, ostali su maloljetni, nepismeni ili sa gotovim papirima za odlazak . Zapad vlast pomaze kreditima da razvale sve i nema tu pomoci dok se sistem sam ne urusi .

Name

Dositej Obradović

06.01.2019 08:41

U RS ima više dr. mr. nego u pismenih u Kraljevini Jugoslavije, a možda i do oko 1960. god.kada je uvedena obavezna osmoljetka.

Name

brčko

06.01.2019 09:13

U Brčkom ima fakultet za geometre, samo platiš asistenta dobrog i diploma "master ing."Upisuju studenti sa 40, 50 god. kao nekad viša upravna večernja.

Name

Посматрач

06.01.2019 09:35

Како да хапси те трговце кад су 90% СИПА припадника (поготово оних са ВСС) били муштерије код истих?

Name

goran

06.01.2019 10:08

Uvijek je bolje diplomu kupiti na strani.Međutim i oni koji upišu ove škole za prekvalifikaciju ne pohađaju redovno časove jer niko ne vodi evidenciju,vrlo mali procenat đaka radi sebe ide redovno na nastavu i hoće nešto da zna.Uglavnom je prolazna ocjena gratis samim tim što ste uplatili jer profesor koji ne da dvojku neće više predavati kod privatnika.Tako je to sve čista kupovina.Država se odrekla školstva a ti sa kupljenim diplomama su najaktivnji u strankama za prikupljanje glasova.

Name

Titov inspektor

06.01.2019 10:46

Ovi kupovni su agilni, jer znaju da samo preko partije mogu doći do cilja/funkcije, gde se palmudi, tj. prodaje magla, a para kaplje, jer znaju da ništa ne znaju što bi trebalo znati.

Name

re.Damir

06.01.2019 14:33

Glupsone multikulti,,,

Name

Pavle

08.01.2019 10:01

Za Posmatrača, nije istina da 90% inspektora SIPA ima "kupovni" fakultet, ima ih kao i u drugim institucijama ali još uvijek nisu dominantni. SIPA i pored svih nedaća u liku Đure, Šaje, Slađe i još nekoliko sličnih, ima kapaciteta da radi ozbiljne istrage, kvalitetno i profesionalno, ali za to treba podrška prije svega Tužilaštva. Obratite pažnju na ove detalje: SIPA je došla do saznanja da se trguje diplomama, ko je glavni posrednik, ko su "izdavači" dipolama i sl. Dovoljno da se pristupi ozbiljnijim istražnim radnjama uključujući i posebne istražne radnje propisane ZKP-om BiH ali za to treba naredba Suda na zahtjev Tužilaštva. Tu nastaje problem, tužilac (i da nije objavljeno znao bih da je Biljana Simeunović), kaže nisu dostavljeni dokazi??? Valjda se dokazi prikupljaju u istrazi koju naređuje i provodi tužilac izdajući naredbe i zahtjeve policiji i drugim agencijama! Ali ne, tužilac ne samo da je donio naredbu da neće sprovesti istragu nego su i akteri trgovine diplomama "nekako saznali" da SIPA nešto čačka pa su prmijenili brojeve telefona, privremeno i škole preko kojih se diplome "proizvode". Ovo je stvarno slučj preko kojeg se ne bi smjelo preći nikako, kada bi neko ozbiljnije analizirao koliko je ozbiljnih slučajeva kriminala ovako zataškano dočlo bi se do frapantnih podataka to reče jedan poznati političar.

Name

Па и не продају се дипломе

05.01.2019 21:01

Већ се више покљањају:)

ODGOVORITE
Name

Re pa i ne prodaju se

05.01.2019 22:21

I ti si je dobio na poklon sa slovom " LJ"

Name

Mama

05.01.2019 21:03

SVE JASNO!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Gringo

06.01.2019 01:45

Pravosudna mafija, tuzioci i sudije rade sta zele u interesu tajkuna i politike

Name

Novo

08.01.2019 10:23

DA! Svi koji su na vlasti u BiH imaju takve diplome, samo je razlika da li je ona kupljena u Mostaru, Doboju, Tuzli, Travniku, Bijeljini, ... ili u Srbiji, Kragujevac, Kamenica... Prema tome, jasno je da se ništa neće raditi po ovom pitanju. Inspektori, sudije, direktori, ... svi sa kupljenim diplomama. Jadno!

Name

seljak

05.01.2019 21:12

U ZEMLJI " SELJAKA " NA BRDOVITOM BALKANU - sve je dozvoljeno !

ODGOVORITE
Name

re

05.01.2019 21:53

Stvarno su priznate, da u CH nemozes ni WC cistiti sa tim diplomama.

Name

Hahahahha

05.01.2019 21:13

Sta je bagro? Gladni ste pravde? E neće da može. Ima da se davite u govnima koja ste izasrali! Pu stoko!!!

ODGOVORITE
Name

Re Hahaha

06.01.2019 07:47

Ti pravo smece - velika razlika izmedju tebe i bagre?

Name

Goran

05.01.2019 21:21

Pa ima i u SIPI dosta kadrova koji su u zadnje dvije tri godine naprasno završili privatne fakultete i nakon toga su ekspresno napredovali.E sad je li vi mislite da će oni raditi protiv svojeg interesa a to je da zadrže svoje pozicije sa takvim diplomama.Žalosno je što su ljudi sa takvim diplomama unapređivani u SIPI.Pogotovu što je riječ o policijskoj agenciji koja treba biti primjer drugima.

ODGOVORITE
Name

Re

05.01.2019 22:00

Vidim da poznaješ stanje u Sipi.. Pa kad već znaš podijeli ta saznanja.. Naravno mora biti sve argumentovano a ne rekla-kazala kako mi to umijemo. Zurnalovi novinari su lijepo započeli pa bi i mi mogli dati svoj doprinos. Samo bez laganija.. Istinu i samo istinu.

Name

Re Gorane

05.01.2019 22:08

Potpuno si upravu i nije samo sipa ima kupvnih diplom u svim i institucijama u BH i sad bi oni trbali da hapse svog profesora Pehlivanovica nisu ludi

Name

Novinar

05.01.2019 23:27

Ako ćemo iskreno, škola nije nikakav pokazatelj kakav će ko biti policajac. Nažalost mnogi nesposobni policajci se upravo kriju iza škola koje su završili. Svi znamo da selekcija i obrazovanje nisu kao nekad.

Name

vuk

05.01.2019 23:58

Gorane.... ja ne znam jesi li ti zbilja glup ili se samo praviš glup...jer iz teksta tj. članka je jasno da je SIPA tražila da pohapsi marvu koja prodaje diplome, a korumpirano tužilaštvo odbilo ! ? i to ni manje ni više već zbog hercegovačkog lobija koji je navodno majoriziran i ugrožen u BiH !

Name

075

06.01.2019 07:31

@Goran Upoznati ste! Rođak ove Tadićke, isto se prezivaju vam je među vodećim u SIPI u Brčko Distriktu i priča se da i on ima sumnjivu "diplomu", naravno i on je "živinička veza": Tadićka- Krešić- Jukić- Đaković koji su se instalirali u svakoj pori ovoga društva (SIPA, SUD BiH, VSTV BiH, državni parlament, neke državne agencije, etc.) i sve su Hrvati i svi su "ugroženi"!

Name

Re Novinar

06.01.2019 10:01

Potpuno si u pravu ne treba škola ni fakultet neko se rodi samouk i prirodno nadaren.E novinare pametan si da ne znaš ni iole kvalitetan članak napisati. Ako imaš tu diplomu odmah je poderi bez razmišljanja jer je ne zaslužuješ.

Name

Top Kiki

05.01.2019 21:26

I pojedini policijski službenici SIPE i Ministarstva sigurnosti BiH predavaju na Ševinim fakultetima te im je od strane rukovodilaca dato odobrenje da to mogu raditi.Naravno niko nije provjeravao o kakvim fakultetima i školama se radi i ko stoji iza njih.

ODGOVORITE
Name

Imt

05.01.2019 22:25

Koliko samo sa ovakvim diplomama ima u UIO od 2012 godine.,a nije ni cudo; kad je direktor profesor na ovim brzo poteznim skolama i fakultetu.

Name

Sarajlija

05.01.2019 23:01

Nemoze sipa da hapsi kad korumpirano tuzilastvo to nedopusta.mala tuziteljica radi kako dragan covic naredi

Name

aaa

06.01.2019 06:14

Sipa je podnijela tužilaštvu prijavu, pa zašto tužilaštvo ne sprovede istragu pa ne lete svi koji su umiješani?

Name

Pad skolstva evidentan

05.01.2019 21:28

Pa zasto bi se hapsili prosvjetni radnici? Sada imamo takvo skolstvo kakve i drzavne norme i pravila ponasanja.

ODGOVORITE
Name

Istok

05.01.2019 22:52

Pravo zboris. Ja tu nista ne bi mijenjao. Pa da svi idemo u lepu p.m..

Name

Vica

05.01.2019 21:31

Svi su mi se ogadili.Bez komentara

ODGOVORITE
Name

Ja

05.01.2019 21:32

Ovu državu treba zakonom zabraniti da postoji

ODGOVORITE
Name

BOBA

05.01.2019 21:38

OVO NE MA NIGDJE NA SVIJETU.LJUDI KOJI SU UNIŠTILI FIRME POSLIJE RATA SADA PREDAJU I PRODAJU DIPLOME JEDNI SE BOGATE A DRUGI PATE.SASTANU SE TRI PROFESORA OTKUCAJU DIPLOMSKI DAJU DOTIČNOJ OSOBI ZA VELIKE PARE I TAKO POSTNEŠ BITAN FAKTOR U DRUŠTVU.OVO JE ŽIVA ŽALOST.SVE NAM JE LAŽNO OD VRHA DO DNA.

ODGOVORITE
Name

Besmisao

05.01.2019 22:20

U skladu sa navedenim, proživljavamo privredno i društveno propadanje. Sve i jeste ovako, jer je pravni i zakonodavni sistem srozan i beskoristan, vlada totalno bezvlašće i neodgovornost, po svim nivoima i zakonodavne i izvršne vlasti. Životi većine ljudi, ovdje su dovedeni do besmisla i dna dostojanstva. Ko je god u prilici, treba iči, za spas života i duše pogotivo.

Name

Ma bolan

08.01.2019 18:29

Koji diplomski i za koje pare???? Ta 3 profesora i ne znaju napisati diplomski a i nisu neke pare da se razumijemo....to je koliko para toliko muzike kao i sve ostalo.

Name

Zile

05.01.2019 21:44

istraga obustavljena za kupovinu diploma sremska kamenica sada siroki pa palamentarci koji su kupili svoje diplome mogu odahnuti jer nece biti istrage sramotno i zalosno nije ni cudo sto mladi odlaze skole zavrsili diplomirali a nemogu doci do posla zbog lopovske drzave sveje korumpirano nema zivota u ovoj zemlji samoce ostati penzioneri a oni nece moci raditi za ovu bagru gotovana lopova ubica sami cese ubijati izmedu sebe

ODGOVORITE
Name

Adi

05.01.2019 21:45

Ispitati sve diplome od svih guzonja i funkcionera. Krenuti od vrha do lokala. Evo npr od Natalie Trivić, Milana Dakića do Cicka Bjelice, Nine Lasice koji je završio večernju školu kod Cicka, Peđe Vućićevića sa Đordinog brda iz Mokrog,

ODGOVORITE
Name

Greska

05.01.2019 22:25

Dakic je završio državni, o čemu pričaš. Trenutno je na master studijama u NS.

Name

titov dipl.inž

06.01.2019 09:07

Fakulteti se završavaju od 23-25 god.. mr. do 30, a dr. do 40. god. Sada na ovim falš fakultetima i prof. završavaju sve do smrti. Ja sam završio sa 23 god. u Sarajevu kao bolji student, a već sa 30.god. nisam bio u formi za učenje, izgubio kontinuitet, a ovi Dakići, makići, draške, mastila, gligori,viške...sa 50 svež i čio za nauku, m...u im.

Name

Tužilaštvo

05.01.2019 21:47

Lijepo naše "nezavisno" i dobro plaćeno Tužilaštvo... čak bih rekao i preplaćeno.

ODGOVORITE
Name

Građanin

05.01.2019 21:49

Da bi se spriječilo dalje obesmišljavanje svakog školovanja: 1.zatvoriti sve privatne srednjoškolske i visokoškolske ustanove do nove akreditacije 2.zabraniti zapošljavanje u državnim i javnim ustanovama sa diplomama privatnih škola i fakulteta 3.otpustiti iz državnih i javnih ustanova sve koji su primljeni bez javnog konkursa, a to su većinom oni sa kupljenim diplomama 4.otpustiti iz državnih i javnih ustanova sve čije kvalifikacije ne odgovaraju konkurs im uslovima. To su opet oni sa kupljenim diplomama zaposlenim preko stranačke ili rođačke veze. Čeka se stranka koja će ove konkretne stvari staviti u program umesto uopštenih fraza o reformi obrazovanja. Naravno, ukoliko i sama nema ovakvih "stručnjaka" u svojim redovima!?

ODGOVORITE
Name

Doo

05.01.2019 22:28

Kakav je god Causevic bio direktor UIO dizem mu kapu samo zato sto niko nije mogao da radi ko je zavrsio privatni fakultet,a danas obrnuto.

Name

Re Građanin

05.01.2019 22:28

5.Šta ti misliš kad će se početi realizovati ove tvoje četiri tačke?

Name

Petar

05.01.2019 22:59

A šta ćemo sa državnim fajultetima, pa šta misliš da je tamo sve po zakonu? Nisu ni državni fakulteti kao što su nekada bili.

Name

Nostradamus

05.01.2019 21:53

Kako da ih Sipa hapsi kad u sudu rade upravo oni koji su na taj nacin i dosli do diplome da bi se zaposlili u sudu

ODGOVORITE
Name

Da

05.01.2019 23:13

Upravo tako. U Cavicevoj stranci ih bas ima, svi su dobili pozicije sa takvim diplomama. Prvo srednju pa fakultet u petoj deceniji.

Name

Goran

05.01.2019 21:53

Zavod za obrazovanje odraslih RS je produžena ruka Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega. Osnovan je u vrijeme kada je ministar prosvjete RS bio Antun Kasipović. Da li vam to nešto govori ...

ODGOVORITE
Name

Re Goran

05.01.2019 22:19

Sta je sporno ljudi vrse prekfalikaciju diplome iz Sirokog su priznate u Njemackoj profesori su osposobljeni za rad sa odraslim sve je po zakonu.

Name

Re goran

05.01.2019 22:31

Ovi jadnici i ZURNALA Kao misu znali do sad pa u tim skolama imaju udijo svi politicari BIH tako da im nemogu nista i diplome su priznate svukuda to je EU odobrila da se sto vise ljudi iseli iz bih njima treba radna snaga .

Name

pop

05.01.2019 22:37

Niko nije zaoslen u BiH sa tim diplomama,to je samo viza za EU, njima treba diploma zbog protokola,ako ne znas raditi dzaba ti i drzavni fakultet,ako dobro peres guzica dobra je i ova diploma,kada Mesar kobasicar zavrsi fakultet Politickih nauka to je sasvim OK, a jadan Gimnazijalac prekvalifikuje da bih prao Svabske guzice je problem,u ovoj drzavi nista nije legalno sve stvoreno na kriminalu i tudjoj muci.

Name

re

05.01.2019 23:07

Treba iz Posavine otici do Sirokog i u toku dana sve zavrsiti.

Name

Mirko

05.01.2019 22:12

Sipa treba uhapsiti vecinu tuzitelja oduzetijim imovinu I pravo na pemzionisanje.zamisli ti dragana covica drugovi koji drze kladionice nemoraju da placaju porez.nije ni cudo daje dodik I dragan covic drugovi.omladino trazi radne vize I na zapad u novi zivot.u bih djeca oboljela od raka moraju da placaju ljekove a kladionice dragana covica nece da placaju porez.u bih ima zaposleni25hiljada politicara pored plati izglasali sebi astronomske benificije

ODGOVORITE
Name

Dvorovi

05.01.2019 22:17

Kako da Sekretar Vlade RS, koja je odobrila, osnivanje privatnih škola i fakulteta, u liku, Tužioca Tužilaštva BiH, naredi hapšenja. Nema šanse..

ODGOVORITE
Name

Pravda

05.01.2019 22:29

Naravno, sve je u sprezi sa bjelosvjetskim zlikovcima preko njihovih vjernih saradnika u BiH od kojih je snsd i Republici Srpskoj, da sve degradiraju do krajnjih granica, rasprodaju i naprave od naroda samo jednu poslusnu gomilu debila. Od stancanja diploma svi u lancu imaju jasnu finansijsku korist, sve je pokriveno procentima obrazovanih ljudi koje trazi EU a krajnji cilj razvljivanja se savrseno ostvaruje! Narode probudi se!

ODGOVORITE
Name

Mirko

05.01.2019 22:59

Oduzmite toj tuziteljici imovinu lsto prije doknam nije svu drzavu korumpirala I porezni obaveznici sta vi sve placate.u bosnu moja marka nece vise nikad

ODGOVORITE
Name

Leo

05.01.2019 23:12

Ljudi, recite jednu samo jednu instituciju koja u BiH funkcionise? Kad kazem u BiH mislim na njene entitete i drzavni nivo... Jednostavno nema demokratije, nema pravne sigurnosti, nema odgovornosti...neki mogu sta hoce dokle hoce... raja placa za sve

ODGOVORITE
Name

Re

06.01.2019 13:14

Funkcioniše SIPA, sa kojom komanduje SDS, pa neka rade svoj posao.

Name

Exit

05.01.2019 23:38

Ruka ruku mije.Stara izreka,sta očekivati u državi u kojoj je na sceni instituciona mafija.Zarobljena država to je izraz koji se može upotrijebiti za ovo stanje.Posle ovoga ide red 9 Januar,red Doma naroda FBiH,Ustavni Sud ,Britanski špijuni ,CIA .A narod nek vidi kako će preživjeti do prvog.Dok je vune bice i ovaca .Pasos u ruke i idemo.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

05.01.2019 23:50

Fuj.Ali baš Fuj.

ODGOVORITE
Name

U svoj nesreci

05.01.2019 23:51

zmate sta je najgore, sto su otanjili i drzavni fakulteti, a mladost i daalje odlazi. Mislite da sam lud ali mozda u ovoj tragediji bude cak i nesto dobro. Poslodavci ce morati zaposljavati ljude koji mogu zavrsiti posao, bez obzira na papir, a tako je i na zapadu.

ODGOVORITE
Name

Linux

06.01.2019 10:53

Moraju otanjiti i državni kada su im ovi sa privatnim kupljenim diplomama konkurencija. Da bi se to spriječilo treba,kao što predloži čitalac gore,zabraniti takvim zapošljavanje u državnoj i javnoj službi pa neka svoje znanje pokažu u realnom sektoru. Takav je slučaj u Finskoj koja ima najbolji obrazovni sistem na svijetu.

Name

Mrki

06.01.2019 00:07

Ode sad u siroki breg kupiti diplomu sudije da osudim ovu tuziteljicu kad sud korumpirani bih nesmije.

ODGOVORITE
Name

K55

06.01.2019 00:25

SIPA BI HAPSILA ALI KAKO CE KAD SKORO SVI U VRHU VLASTI A I SUDIJE IMAJU LAZNE DIPLOME.SAMO PO KRATKOM ILI PRIJEKI SUD

ODGOVORITE
Name

Pero

06.01.2019 09:43

Lako je hapsiti ali treba dokazati kriminal.Ali kako da kriminal dokažu ljudi koji su kupili diplome i ne znaju raditi.Prvo trebaju provjeriti diplome svojih ljudi koji su u ekspresnom roku diplomirali na "prestižnim" privatnim fakultetima pa tek onda druge da provjeravaju.Žalosno što su ovakvi kadrovi u agenciji ali i u mnogim drugim institicijama BIH.

Name

Student

06.01.2019 02:13

Koji se to ispit ne može kupiti bilo na državnom ili privatnom fakultetu, samo su cijene možda različite. Od 1992 sve završene škole i fakultete na reviziju

ODGOVORITE
Name

Realno

06.01.2019 03:47

Najveci problem ove drzave su nesposobni tuzioci koji pored nestrucnosti su ujedno I politicke marijonete... Ta govna treba mjenjati..

ODGOVORITE
Name

@Роки

06.01.2019 04:49

Лјепо лјепо , чека нас добар глас у свету. Ни Јапанци немогу овако брзо школовање извести. Ово је за Гинисову књигу . Добро је да Медицинске сестре са таквим дипломама већином иду вани па неће мени давати инфекцију, ух добро је. Људи се уклапају у систем , лоповска држава , поштени су давно нестали , Ил су пропали у послу или отишли да несвједоче лоповском систему.

ODGOVORITE
Name

Cg

06.01.2019 06:52

Pustite sirottinju nek zavrsi skolu Ionako je sve djavo odnio te diplome bikome naskoditi nece ionako nikonnista nezna

ODGOVORITE
Name

Zoran

06.01.2019 07:24

Cijeli balkan zna vec 20 god da se diplome kupuju, sramota za Sipu ali nista novo

ODGOVORITE
Name

Darko

06.01.2019 09:45

Ko da istražuje kupljene dipleme kad su i među njima oni sa kupljenim diplomama.

Name

Srđan

06.01.2019 09:56

Direktor Granične policije završio Fagus Sremska kamenica fakultet istureno odjeljenje Posušje.Direktor Službe za poslove sa strancima Poljoprivredni fakultet.Eto kadrova. To su pravi stručnjaci potpuno kompetentni.Nije bitno ništa samo donesi papir.

Name

Tužilaštvo

06.01.2019 19:33

Tužiteljica treba otvoriti istragu i za sve uposlene pogotovo rukovodni kadar u svim institucijama na bih nivou provjeriti njihove diplome.Jedino na taj način se može neprostrasno i cjelovito istražiti ova pojava koja je uzela neviđene razmjere.

Name

Svedno

06.01.2019 09:25

Će biti manjak radne snage pa neka se završavaju škole na ovakav način.nesto će ostati nesto će otići al uglavnom biće svi školovani

ODGOVORITE
Name

Nemoguće

06.01.2019 09:41

Pa to bi tek bio državni udar... Jer bi 80% radnika u javnom sektoru ostalo bez posla i bio bi onemogućen rad državnih institucija.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

06.01.2019 14:22

U Bijeljini su 90% direktori sa kupljenim diplomama,pocem od Mladena Milica direktora PIO-a zatim Veseljko direktor filijale PIO -a,Nedeljko Coric doskorosnji direktor Elektrobijeljine a sad je i narodni poslanik,Jovic direktor Fonda za djeciju zastitu,Savo Jovanovic izvrsni direktor u AD Gradu ,koji je prvo kupio srednju pa onda fakultet u 50 godini itd.To je vecinom Dodikov kadar koji ne zna vola u du.e ubosti.Sram vas bilo preko noci ste dosli do diploma i sad se izivljavate nad narodom.Pod hitno narode dizite se protiv ovih majmuna,ovako vise ne ide.

Name

Kad fazani lete

06.01.2019 15:48

Razmišljam na koji način da podnesem tužbu protiv svih organa koji su nečinjenjem a posjedujući informacije meni i drugima poput mene nanijeli veliku materijalnu štetu vezano za ove falsifikovane diplome . Kćerka mi je prije 5 godina završila državni fakultet , diplomirala 10 . Podnosila je dvadesetak molbi za posao i ništa dok su njeni vršnjaci sa privatnih fakulteta već poodavno zaposleni . I još kako voze teče džabe vam fakultet ako niste sa nama u stanci . Sve ću ih tužiti .

Name

Re Bijeljina

08.01.2019 10:10

A Zoran Peric sef geodetske u Bijeljini, kum Nedeljka Corica? Do juce bio obicni geometar u Elektro Bijeljini a sad je toboze master inzinjer geodezije, kukavan i on njegova geodezija....

Name

E sada....

06.01.2019 15:29

Treba kao kada je Putin postao predsjednik: Specijalne jedinice policije, samo ostro, pokupiti dokumentaciju, aktere poznate i nepoznate zatvoriti i ispitati....Inace, one koji su ove diplome kupovali jako strogo opaliti po dzepu. Znaju da Evropa trazu tzv. "pflegekraefte", i eto ovim cinom ce da probude skeptiku kod evropskih poslodavaca, tako da ce vjerovatno i posteni ljudi sa medicinskom strukom da imaju poteskoce... Ajd, sto neki unistavaju drzavu, ali unistavaju i ono malo skolskog sistema postenim ljudima....ZATVOR, ROBIJA...i jos nesto: STA CEKA DRZAVNO TUZILASTVO? - ili je i drzavni tuzilac kupio diplomu??????

ODGOVORITE
Name

polupismeni doktor nauka

06.01.2019 16:23

Koliko je pismen ovaj doktor vidi se iz biografije. "DR."

ODGOVORITE
Name

šigni migni namigni

07.01.2019 12:50

Mena zanima kako bi Ja mogla dobit Diplomu Frizerke,Jer u Mom mjestu nema ko da Brije Frizira i Šiša ove po Kafanama pa prave ispade,Neznam šta radit sa njima ?? ,Dođe Mi da ih Predam na sud, Ali se ne usudim,Morat ću u Salon na posao sa Policijskom Pratnjom.-Ps.ANĐA.

ODGOVORITE
Name

Сергеј

08.01.2019 17:47

Продаја диплома је највеће зло и рак рана сваке државе.

ODGOVORITE
Name

Радивоје

08.01.2019 18:05

Што прије их треба похапсити на суд и одузези незаконито стечену имовину. То је горе од диловања дроге.

ODGOVORITE