Počela kineska bajka na ledu i snijegu

Harbinu, gradu na severu Kine poznatom po ljutim zimama, počeo je Međunarodni festival leda i snega. Više od 300 muškaraca i žena, samo u kupaćim kostimima, prkose ledenoj vodi na takmičenju u plivanju, kao delu festivala koji je među najvećim u severnoj hemisferi.

Zanimljivosti 05.01.2019 | 11:27
Počela kineska bajka na ledu i snijegu
Temperature u ovom gradu, koji se nalazi u kineskoj provinciji Hejlongđijang, mogu da se spuste na čak 35 Celzijusovih stepeni ispod nule.

Strastveni plivač Ju Hongtao (50) mesecima je trenirao u ledenoj vodi reke Songhua kako bi se takmičio na zimskom turniru u plivanju na Festivalu leda, koji se svake godine održava u Harbinu, prenosi Rojters.

„Morate početi s plivanjem od jeseni kako bi vaše telo moglo da prevaziđe nagli uticaj hladnoće na kardio-vaskularni sistem. Kada zaronite u vodu, osetite ogromnu hladnoću“, kaže Ju, stanovnik Harbina.

Festival leda u Harbinu
Otkako je prvi put održan početkom osamdesetih godina prošlog veka, Festival leda svake godine privlači milione posetilaca iz celog sveta.

Među najvećim atrakcijama su vožnje sankama na reci Songhua, grupna venčanja i ogromne skulpture od leda i snega koje oblikuju hiljade umetnika i radnika.

Posetioci imaju prilike da se dive minijaturnim ledenim replikama Koloseuma i Milanske katedrale, posebno u dugim večerima kada skulpture obasjaju nežna svetla u boji.

Festival privlači i mnogobrojne domaće turiste, koji ga opisuju kao „zimski Diznilend“, a predstavlja najveći svetski festival leda.



RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar