Nikola Janković o tome kako dođe u Partizan...

Trinkijeri jedan od najvećih razloga što sam u Partizanu! “Svako ko dolazi ovde svestan je gde dolazi. Ja sam igrao protiv Partizana, sada imam čast da igram za njega, znam šta da očekujem. Igrati u Pioniru to je najbolji osećaj za bilo kog igrača koji može da doživi. Svako igra za to. Za tu emociju. To je nešto specijalno i posebno u celoj Evropi”, kaže novi košarkaš crno-belih.

Košarka 05.01.2019 | 22:45
Nikola Janković o tome kako dođe u Partizan...
I dok su se navijači Partizana spremali za doček 2019. godine, pojavila se infromacija: Partizan ima novog centra - Nikolu Jankovića. Srpski 24-godišnji košarkaš obukao je crno-beli dres i na taj način ulepšao kraj godine svima kojima je crno-bela boja u srcu.

Posle Aleksa Renfroa, Partizan je dobio snagu u reketu, baš ono što mu je nedostajalo. Crno-beli će pored Lendejla, Gagića, Sija, Pecarskog i Jankovića dobiti još jednog snažnog igrača koji može da pomogne u borbi ispod koša.

Pozvali smo Jankovića da za naš sajt prokomentariše sve što se dogodilo proteklih dana, a odmah na startu razgovora za MOZZART Sport rekao nam je da se njemu novogodišnja želja - ispunila.

"Novogodišnji poklon njima, ali i meni. Meni je to bila želja. Dobili smo i jedni i drugi poklon. Desilo se sve jako brzo. Završio sam trening 30. decembra. Najnormalnije sam trenirao i posle treninga sam dobio dozvolu da potpišem za Partizan. Sve se desilo u dva dana, da se spremim i dođem. Postojala je ideja o tome, ali isprva mi Estudijantes nije dao da dođem jer imam važeći ugovor. Sve se desilo u par sati. Bio je to šok u jednom momentu, ali sada sam tu, kući, danas je prvi trening, jako sam srećan, zadovoljan i ispunjen. Sve je na pravom mestu", kaže Janković za MOZZART Sport.

Da li je bilo ranije kontakata pre ove zime?

"Iskreno da, ali nikada ništa nije bilo konkretno. Sada smo vrlo lako našli dogovor, ali je jedina kočnica bio Estudijantes koji me nije puštao. Da jeste, ranije bih bio ovde. Ali, eto, sve se poklopilo u ovom momentu".

Janković je igrač koji može da igra i na petici i na četvorci, pa smo ga zato pitali šta više voli da igra od te dve pozicije, gde sebe vidi?

"Ja sam pet na četiri, četiri na pet. Partizan ima jako dobre igrače na obe pozicije. Tako da je to više pitanje za trenera. Iskreno, više igram na poziciji pet poslednjih godina, a u mlađim kategorijama sam bio čista četvorka. Nekako mislim da sam na poziciji pet dominantniji. Ali ne isključujem ni mogućnost četvorke. Sve zavisi šta trener kaže Spreman sam za obe pozicije".

Ti si u sezoni 2016/2017 bio MVP ABA lige. Kako ti je to ostalo u sećanju?

"Stvarno mi je ostala ta sezona u lepom sećanju ne samo zbog te nagrade, već i zbog toga što Olimpija sedam godina pre toga nije osvojila prvenstvo. Osvojili smo duplu krunu. I timski i individualno je bila uspešna godina. I život u Ljubljani mi je prijao, to je jako lep grad, bila mi je bitna ta godina za košarkaški razvoj. Dosta sam sazreo tamo".

Sada si u Partizanu. Da li si pratio crno-bele ove sezone?

"Naravno. Pratio sam skoro svaku utakmicu zato što imam dosta prijatelja i drugara u Partizanu. Navijač sam Partizana, pratio sam tim svake godine. Pratio sam i ove. Tim raste. Ima veliki potencijal. Sa Trinkijerijem koji ima neverovatno iskustvo. Partizan je jako napredovao otpočetka sezone i ovo nije kraj. Još više ćemo napredovati".

Nikola, pomenuo si Trinkijerija. Imaćeš priliku da sarađuješ sa trenerom evroligaškog kalibra. Da li te raduje što ćeš moći sa njim da sarađuješ?

“Iskreno, to je bio jedan od najvećih razloga zašto sam došao u Partizan. Imali smo par razgovora, sviđa mi se njegov način razmišljanja, njegov stil košarke. To je jedan od glavnih razloga što sam ovde. Jako ga cenim i poštujem kao stručnjaka, ali i kao čoveka”.

Ambicije? Koliko po tvom mišljenju može Partizan u Evrokupu i ABA ligi?

“Grupa u Evrokupu je jako zanimljiva i iskreno mislim da tu možemo da imamo prolaz. Momci su juče to pokazali. Jedna lopta je odlučivala. Cela grupa će takva biti, neizvesna do kraja. Imamo svoju šansu. U ABA ligi je svima prioritet osvajanje tog takmičenja. Siguran sam da ćemo se umešati u borbu za titulu”.

Rekao si da si navijač Partizana, verovatno ti je u odluci da dođeš u Partizan veoma važno bilo to što ćeš igrati pred Grobarima.

“Svako ko dolazi ovde svestan je gde dolazi. Ja sam igrao protiv Partizana, sada imam tu čast da igram za Partizan, znam šta da očekujem. Igrati u Pioniru to je najbolji osećaj za bilo kog igrača koji može da doživi. Svako igra za to. Za tu emociju. To je nešto specijalno i posebno u celoj Evropi”.

Mnogi gube iz vida činjenicu da je Janković sa mlađim kategorijama reprezetacije osvajao medalje. Na Evropskom do 18 godina imao je srebro i bronzu, na Svetskom do 19 je uzeo srebro, a na Evropskom do 20 godina bronzu.

“Imam četiri medalje. Nažalost nemam zlato. Ali, reprezentacija meni mnogo znači. Reprezentacija mi je mnogo donela. Svaki igrač u svom sazrevanju mora da prođe mlađe kategorije da bi kasnije mogao da pravi rezultate. Mnogo mi je to donelo. Sem medalja - i druženje i prijateljstva”.

Kada smo kod prijateljstva - sa kim se Janković zna iz sadašnjeg tima Partizana?

“Rade Zagorac mi je jedan od najboljih prijatelja u privatnom životu. Počeli smo da se družimo u Megi. Bili smo nerazdvojni. Sa njim sam bio u kontaktu i dok sam bio u Španiji. Znam Novicu, Gagića, Nikolića iz reprezentacije, on je igrao za Sloveniju pa smo igrali jedan protiv drugog. Da ne zaboravim Vanju Marinkovića, Aranitovića… Generalno znam veći deo tima. To su sjajni momci sa kojima sam se sretao svakog leta po gradu ili na treninzima individualnim”.

Dosta će to pomoći da se što pre adaptira u redove crno-belih. Mnogo će to značiti i Jankoviću, ali i Partizanu. Još jedna snaga ispod koša biće zlata vredna za Andreu Trinkijerija u nastavku naporne sezone.

Janković je već pokazao da može mnogo. Sada samo to treba da učini u crno-belom dresu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar