Priča: Džikiću majstore, praviće te Budućnost od blata!

Osvrt Dnevnih novina na odlazak sposobnog i harizmatičnog Aleksandra Džikića sa klupe plavih, trenera koji je donio istorijsku titulu u Podgoricu.

Košarka 02.01.2019 | 19:30
Priča: Džikiću majstore, praviće te Budućnost od blata!
Preživio je prvu krizu, ali drugu nakon šest vezanih poraza od čega dva od Krke i Cibone koja nijesu smjela da se dese - očigledno - nije mogao!

Aleksandar Džikić više nije trener KK Budućnost Voli, saopšteno je prije tri dana, a odzvanja i danas u Podgorici dan nakon velikog derbija sa Crvenom zvezdom. Njegov nasljednik je Jasmin Repeša, ali je to u ovoj priči manje bitno. Odlaskom 47-godišnjeg Beograđanina, otišao je ne samo sposoban i harizmatičan stručnjak (i izuzetno težak u odnosu sa medijima), već čovjek koji je radom i rezultatima “kupio“ i zadužio Podgoricu.

Očigledno je istorijska titula ABA lige bila ogromna zadužbina, sa kojom se u glavnom gradu balkanske ljepotice većina ne zna nositi. Tolika da mu je došla “glave“!

Naravno, Džile nije bezgrešan.

Izgubio je titulu od Mornara, pa je na startu sezone lutao u koncepciji, dugo i u taktici, “dozvolio“ je podjelu na domaće igrače i strance (većina njegovih pojačanja su, makar za sada, promašene investicije), izgubio i svlačionicu kažu zli jezici, ispustio minus 17 protiv Bajerna, napadao igrače nakon šok poraza od Cedevite...

Bilo je grešaka dosta.Međutim, Džile je zaslužio mnogo više od novogodišnje čestitke u vidu - otkaza, pišu Dnevne novine.

Zato što je prije svega osvojio ABA ligu i vratio Evroligu. Uradio ono o čemu njegovi prethodnici i sa jačim timovima nijesu ni sanjali. Zato što je od igrača čiji su kvaliteti upitni napravio - šampione. I što od toga ima koristi Crna Gora, koja se nalazi nadomak plasmana na istorijsko Svjetsko prvenstvo.

Zato što je vratio Moraču u neko davno vrijeme, kada su žute stolice pucale na sve strane.

Zato što je izjavom ‘ovo nije pozorište’ zapalio šminkersku atmosferu i pretvorio je u grotlo od koga strijepi svaki evroligaš. Zato što je osvajanjem regionalne titule zajedno sa momcima sklonio klince sa ulice i “potjerao“ ih na basket. Zato što je od Nikole Ivanovića i Nemanje Gordićanapravio heroje.

Zato što je projektovani cilj ‘osvajanje titule do 2020’ ispunio već prve sezone u glavnom gradu Crne Gore. I napisao sebi već tada otkaz u ovoj učmaloj, nerealnoj sredini. Koja ne trpi uspjeh. I pobjednike. Zato što je naučio klub da ne bude puki posmatrač u evropskim takmičenjima, jer je skor u Evrokupu prije Aleksandra Džikića bio poražavajući (0-10).

Baš zbog svega toga, možda je klub trebalo da se izdigne iznad mentaliteta provincije, ostavi ga makar do kraja sezone, pa ako ne odbrani krunu u ABA ligi - neka bude kraj ljubavi, navode Dnevne novine.

I tek sad na naplatu dolaze riječi legendarnog Svetislava Karija Pešića, koji zna koliko je treneru potrebno vrijeme. A do kraja sezone i završetka ABA lige ga ima dosta. I na kraju krajeva april je mjesec odluke, a Džikić je prošlog aprila pokazao da zna da tempira formu tima.

“Pokazao vam je da nije loš. Donio vam je titulu poslije toliko godina, a vi ga mijenjate. Zamisli tog bezobrazluka“, obratio se Pešić dijelu sveznajućih novinara i kvazidomaćin stručnjaka.

Kvazistručnjaka koji haraju. A loptu nikada u ruke nijesu uzeli.

Izvor: mondo.me

Komentari / 0

Ostavite komentar