Igrom i pjesmom razgalili dušu

Ansambl narodnih igara „Lijevče“ iz Razboja u prepunom srbačkom Domu kulture večeras je priredilo tradicionalni koncert pod nazivom „Novogodišnje veče igre i pjesme“. Ovu kulturnu manifestaciju uveličali su i gosti – članovi kulturno-umjetničkih društava „Ilićka“ iz Brčkog, „Lepa Radić“ iz Gradiške, Udruženje „Prijedor“ i „Beli andjeo“ iz Srpca sa kojima Razbojčani imaju dugogodišnju uspješnu saradnju.

Republika Srpska 28.12.2018 | 22:06
Igrom i pjesmom razgalili dušu
Prvi dio programa bio je posvećen tradiciji srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, a u drugom dijelu predstavljene su igre, pjesme i običaji Srba iz raznih krajeva Srbije.

„Cilj našeg  društva  je čuvanje ličnog i teritorijalnog nematerijalnog blaga, kao i poštovanje tradicije srpskog roda iz drugih krajeva Balkana. Tako smo predstavili igračko-pjevački  repertoar uz korišćenje koreografija kojima smo sumirali rezultate ovogodišnjeg uspješnog rada“, naglasio je predsjednik ansambla „Lijevče“ Jordan Kuvalja.



Nastupom učesnika  koncerta bili su oduševljeni brojni posjetioci, koji su istakli da je večerašnja manifestacija bila pravo osvježenje za dušu i srce u ovom turobnom vremenu opterećenom brojnim društvenim problemima i teškim životom.

Pored napora na čuvanju narodnih običaja, tradicije i kulture vrijednost ovakvih manifestacija je i u tome što se njeguje ljubav i prijateljstvo medju mladima i starima.



„Ponosni smo na to što smo za kratko vrijeme postali prepoznatljivi kroz brojne nastupe u zemlji i inostranstvu, gdje smo istovremeno na najbolji način afirmisali naše društvo, lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku“, izjavio je član uprave i tehnički rukovodilac asambla Jovica Ećimović.

Organizatori koncerta, kao i uvijek, potrudili su se da obraduju i najmladje učesnike programa novogodišnjim poklonima koje je uručio Djeda Mraz.

(BN/S.K.)



 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

opancari

28.12.2018 21:09

Ojhaaaa, ozezi...udri brigu na veselje.

ODGOVORITE
Name

divno

29.12.2018 07:12

Kako je lijepo to sto oni izvode.Svi su stvarno dobri a ovi iz Brckog slobodno mogu na svjetsku scenu....treba pohvaliti i podrzati nesto tako lijepo cime se omladila bavi...svaka Vam cast folkorasi...bas smo uzivali...

ODGOVORITE
Name

Ljepota

29.12.2018 08:04

Cijenim omladinu koja se otrgne od telefona sjedenja po kaficima i svoje vrijeme iskoriste da se bave folklorom...to je umjetnost.

ODGOVORITE