Ukupno 13 rudara poginulo u Češkoj

U eksploziji metana u rudniku ČSM Sever u Stonavi na istoku Češke poginulo je 13 rudara, od kojih 11 Poljaka i dvojica Čeha.

Svijet 21.12.2018 | 10:46
Ukupno 13 rudara poginulo u Češkoj
"Nesreću nije preživelo 13 rudara, od toga su 11 bili iz Poljske, dvojica su češki rudari. U bolnici su trojica rudara. Po okončanu spasilačke akcije zaseda specijalna komisija da utvrdi uzroke nesreće", kazao je na konferenciji za novinare portparol vlasnika rudnika državnog preduzeće OKD Ivo Čelakovski.

Od desetorice povređenih rudara sedmorica su prošli sa lakšim povredama, a trojica su odmah nakon što su ih spasioci izneli iz jame prevezeni u bolnice sa težim povredama. Jedan od njih je operisan i u kritičnom je stanju.

U Češku je stigao poljski premijer Mateuš Moravjecki, a rudnik će obići i češki premijer Andrej Babiš da vide kakvu pomoć rudarima i porodicama mogu da pruže vlade Češke i Poljske.

"To su veoma opasne nesreće. Najopasnije po život su unutrašnje opekotine pluća. Sećam se rudara iz takvih poljskih nesreća, umirali su u bolnici nakon dva-tri dana baš zbog povreda pluća. Jučerašnja nesreća je jedna od najvećih u poljskim i češkim rudnicima", kazao je poljskim medijima bivši poljski ministar privrede Januš Štajnhof.

On je podsetio da je slična nesreća, eksplozija metana 2005. godine u rudniku Halemba na jugozapadu Poljske, koštala života 23 rudara.

Rudnik kamenog uglja ČSM Sever u Stonavi kraj Karvine jedan je od dva u toj oblasti državnog preduzeća OKD koje računa ove godine na eksploataciju pet miliona tona uglja.

U toj pograničnoj oblasti istočne Češke sa Poljskom brojna je poljska nacionalna manjina, a u rudnicima, čeličanama i fabrikama radi i mnogo poljskih gastarbajtera.

(Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar