Укупно 13 рудара погинуло у Чешкој

У експлозији метана у руднику ЧСМ Север у Стонави на истоку Чешке погинуло је 13 рудара, од којих 11 Пољака и двојица Чеха.

Свијет 21.12.2018 | 10:46
Укупно 13 рудара погинуло у Чешкој
"Несрећу није преживело 13 рудара, од тога су 11 били из Пољске, двојица су чешки рудари. У болници су тројица рудара. По окончану спасилачке акције заседа специјална комисија да утврди узроке несреће", казао је на конференцији за новинаре портпарол власника рудника државног предузеће ОКД Иво Челаковски.

Од десеторице повређених рудара седморица су прошли са лакшим повредама, а тројица су одмах након што су их спасиоци изнели из јаме превезени у болнице са тежим повредама. Један од њих је оперисан и у критичном је стању.

У Чешку је стигао пољски премијер Матеуш Моравјецки, а рудник ће обићи и чешки премијер Андреј Бабиш да виде какву помоћ рударима и породицама могу да пруже владе Чешке и Пољске.

"То су веома опасне несреће. Најопасније по живот су унутрашње опекотине плућа. Сећам се рудара из таквих пољских несрећа, умирали су у болници након два-три дана баш због повреда плућа. Јучерашња несрећа је једна од највећих у пољским и чешким рудницима", казао је пољским медијима бивши пољски министар привреде Јануш Штајнхоф.

Он је подсетио да је слична несрећа, експлозија метана 2005. године у руднику Халемба на југозападу Пољске, коштала живота 23 рудара.

Рудник каменог угља ЧСМ Север у Стонави крај Карвине један је од два у тој области државног предузећа ОКД које рачуна ове године на експлоатацију пет милиона тона угља.

У тој пограничној области источне Чешке са Пољском бројна је пољска национална мањина, а у рудницима, челичанама и фабрикама ради и много пољских гастарбајтера.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар