EL - Kreće sedmica košarke: Poslastica u Istanbulu!

Evroliga - od utorka do petka!

Košarka 18.12.2018 | 16:30
EL - Kreće sedmica košarke: Poslastica u Istanbulu!
Možda je nekome 13 baksuzni broj, ali ljubitelji evropske košarke radovaće se evroligaškom programu za predstojeće 13. kolo, jer donosi nekoliko strašnih utakmica. Tačnije, klasika košarke na Starom kontinentu. Na sve to, ova sedmica donosi i dupli program, što znači da ćemo od utorka do petka svakog dana imati po četiri duela elitnog takmičenja.

Kakvu nam poslasticu spremaju Fenerbahče i CSKA? Svetla pozornice biće uperena u reprizu finala iz 2016. i polufinala iz 2017. godine. Fenerbahče ovaj prvi deo sezone igra konstantnije nego prethodnih godina, kada je Željko Obradović znao da promeša karte i polako diže formu svojim igračima. Zato i ne treba da čudi što je Fener jedini tim Evrolige sa jednim porazom, mada moskovski CSKA ima tek jednu pobedu manje.

Fenerbahče nije poražen u bezmalo dva meseca košarke, gde je naređao 15 trijumfa u svim takmičenjima, s tim da kod kuće nije nadigran preko osam i po meseci! I tada je Unikaha slavila tek nakon produžetka. Zanimljivo, Fener je poslednji put nadigran u Istanbulu upravo od CSKA, sredinom marta ove godine. Tada je ekipa Dimitrisa Itudisa slavila s tesnih 81:79, kada su Andrej Voroncevič i Kajl Hajns zablistali i zaustavili ljutog protivnika.

U poslednje vreme CSKA ne igra baš dobro u gostima, o čemu najbolje govore porazi od Budućnosti i Baskonije u neizvesnim završnicama. Itudis nije bio zadovoljan zalaganjem svojih igrača u odbrani i naveo je ozbiljne padove u koncentraciji kao važne faktore ovih neuspeha.

Interesantno, svi okršaji dva velikana u psolednje tri godine završeni su ili posle produžetka, ili posle drame, gde je konačna razlika bila jednocifrena, pa čak i manja od pet poena. Ove sezone Fenerbahče je podigao napadačku gotovost na viši nivo i nalazi se odmah iza CSKA i Reala na listi najefikasnijih timova, dok odbrana dopušta oko 76 poena, što je nešto iznad nekih ranijih proseka.

Biće ovo utakmica za uživanje, gde osećamo da bi moglo da padne više poena od ponuđene granice.

Barselona pred sobom ima još jedan težak posao, a to je da nadigra Olimpijakos koji, istini za volju, ne igra tako dobro na strani i ima tek jednu pobedu u poslednja četiri meča van svoje Dvorane mira i prijateljstva.

Opet, u poslednje tri godine imena pobednika u Blaugrani smenjivali su se naizmenično i ako bismo gledali ovaj parametar, onda je red da Olimpijakos dobije. Međutim, Svetislav Pešić je zategao redove, Barsa igra odličnu košarku kod kuće, a posle serije od tri poraza ima obavezu da pobedi, kako bi vratila samopouzdanje. Kec je nešto bliži.

Poslednji par za utorak čine Gran Kanarija i Baskonija, gde tradicija kaže da je domaćin nepobediv pet godina (osam vezanih trijumfa), a kako gosti iz Vitorije igraju po sistemu toplo-hladno na strani, možda je i realno da tim Viktora Garsije produži niz nepobedivosti.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar