EP: Greške koštale Srbiju, Rusija prejaka!

Rukometašice Srbije porazom su otvorile drugu fazu Evropskog prvenstva, pošto je Rusija bila bolja rezultatom 29:25 (16:13).  Srbija bez rešenja za brzu i snažnu Rusiju! Srbija poražena od Rusije u meču 3. kola Grupe 1 na Evropskom prvenstvu za rukometašice u Francuskoj.

Ostali sportovi 09.12.2018 | 19:45
EP: Greške koštale Srbiju, Rusija prejaka!
Srpkinje nisu uspele da ponove igru iz prethodnog dela turnira protiv favorizovanog protivnika i ni u jednom trenutku utakmice nisu bile ni blizu da trijumfuju.

Duel u Nantu odigran je u nedelju zbog protesta širom Francuske, iako je zakazan za subotu, pa posle ovog meča naš tim zauzima četvrtu poziciju sa dva boda, dok je Rusija prva sa šest.

Druga je Francuska sa pet bodova, odnosno dva više od Švedske sa kojom je nešto ranije odigrala nerešeno 21:21. 

Srbija je odlično otvorila utakmicu i energetski parirala Ruskinjama koje su bile veoma oštre. To je rezultiralo sedmercima za naš tim koje je sigurno realizovala Katarina Krpež Šlezak, a i njene saigračice su bile odlične punih 20 minuta.

Međutim, tada je krenuo pad u igri Srbije – nekoliko olako izgubljenih lopti, pa dva-tri promašena napada, dok su kazne stizale iz akcije u akciju na drugoj strani. Ruskinje su kontrama razbijale našu odbranu i rezultatski se odlepile. 

Imale su i pet golova razlike, da bi tim Ljubomira Odradovića uspeo da smanji na -3 pred poluvreme. 

Utakmica je prelomljena početkom drugog poluvremena, kada je Srbija propustila veliku priliku da se vrati u egal. Na četiri razlike za protivnički tim, Rusija je ostala sa dve igračice manje i činilo se, posle pogotka Tamare Radojević za 16:18, da ćemo gledati uzbudljiv nastavak. 

Desilo se potpuno suprotno – Srpkinje su napravile nekoliko neshvatljivih grešaka, kazna je stigla veoma brzo i Rusija je došla do šest golova prednosti. To je bilo dovoljno da rutinski privedu meč kraju za novi trijumf i prvo mesto u grupi. 

Očekivano, u našem timu je najbolja bila Krpež Šlezak sa 7 golova iz 11 pokušaja, dok je pet dodala Jovana Stoiljković. Na drugoj strani, dominirala je Darja Dimitrijeva takođe sa 7 pogodaka, jednim više od Ane Vjahireve. 

Naša selekcija nema vremena za odmor, jer već u ponedeljak igra novi meč – od 21 sat protivnik će biti Crna Gora.

Srbija je imala veliku priliku da pobedom protiv Rusije, u prvoj utakmici druge faze na Evropskom prvenstvu za rukometašice, napravi ogroman korak ka polufinalu i da praktično u naredna dva meča protiv Crne Gore i Francuske pokuša jednim trijumfom i da stigne do četiri najbolje na Starom kontinentu.

Ali, Rusija je demonstrirala snažan i brz rukomet i zasluženo pobedila 25:29 (16:13).

Odlično su "orlice" počele, igrale hrabro, čvrsto, raznovrsno i borbeno. Međutim, greške koje su napravile propustivši priliku da pobegnu na plus dva početkom 20. minuta, kao da su ih demoralisale. Rusija je ušla u seriju kontri i svaku završavala golom. I samo četiri minuta posle naše šanse – povele sa "plus pet".

Tu razliku nisu uspele da nadoknade do kraja utakmice. A, bilo je prilika…

Najbolja je propuštena na početku drugog poluvremena. Istom igrom kao i na startu utakmice, Obradovićevim tim uspeo je da stigne do 15:17 i 16:18. Dobila je Srbija isključenje i penal, ali Jelena Lavko ga nije iskoristila.

Nakon te šanse, kola su opet krenula nizbrdo i pobednik je vrlo brzo bio poznat. Doduše, Srbija je protiv sebe u ovom trenutku verovatno imala i najbolju selekciju na planeti, aktuelnog olimpijskog šampiona i prvog favorita za zlato, koja je u grupi sa Crnom Gorom i Francuskom skupila maksimalan broj bodova.

Oba tima napravila su veliki broj tehničkih grešaka, ali su "orlice" imale jednu više 19-18. Svoje propuste u napadu, Ruskinje su nadoknadile prepoznatljivom atomskom odbranom. Mi takvog aduta večeras nismo imali.

Najbolji strelac prvenstva i Srbije, Katarina Krpež-Šlezak i protiv Rusije je bila prvi golgeter Obradovićevog tima sa sedam golova. Jovana Stoiljković je postigla pet, Dragana Cvijić, Dijana Radojević, Jelena Lavko, Dijana Števin i Andrea Lekić po dva, dok su po jedan postigle Sanja Radosavljević, Tamara Radojević i Slađana Pop-Lazić.

Darija Dmitrijeva je sa sedam golova bila prvi strelac Rusije. Ana Vjakireva je postigla šest, Julija Managarova četiri…

Ruski golmani imali su tri odbrane više od Katarine Tomašević i Marije Čolić.

Srbija u naredna dva meča ne sme da izgubi nijedan bod. Već u ponedeljak od 21 sat sastaje se sa Crnom Gorom, a dva dana kasnije i sa Francuskom. 

ŠVEDSKA - FRANCUSKA 

Zanimljivo je bilo u nedelju posle podne u Nantu na Evropskom prvenstvu za rukometašice.

I dok "orlice" čekaju da konačno odigraju prvu utakmicu u Grupi 1, Švedska i Francuska su završile drugi meč i to bez pobednika 21:21 (14:11).

Skandinavke su bile nadomak trijumfa, vodile su ceo meč, ali su u poslednja dva minuta ispustile prednost, promašile napad za pobedu i dozvolile da ih u zadnjoj sekundi spasava Filipa Iden, fantastičan golman, koja je utakmicu završila sa 14 odbrana. Supruga srpskog fudbalera Igora Pavlovića, Siraba Dembele Pavlović je napala s levog krila, ali je Iden odlično zatvorila uglove i zaustavila udarac trofejne i iskusne rukometašice.

Izabel Gulden bila je najefikasnija u reprezentaciju "tri krune" sa šest golova, dok su po tri postigle Olivija Melgard, Džamina Roberts i Hana Blomstrad.

U ekipi Francuske istakle su se legendarna Aleksandra Lakraber sa pet i Orlan Kanor sa četiri pogotka.

Evropsko prvenstvo u rukometu – druga faza:

grupa A:
Danska – Francuska 23:29 (11:17)
Švedska – Crna Gora 28:30 (14:18)

Švedska – Francuska 21:21 (14:11)
Srbija – Rusija 26:29 (13:16)

ponedeljak 18.00 Danska – Rusija
ponedeljak 21.00 Srbija – Crna Gora

sreda 15.45 Danska – Crna Gora
sreda 18.00 Švedska – Rusija
sreda 21.00 Srbija – Francuska

TABELA:

1. Rusija 3 3 2 2 6
2. Francuska 4 2 1 1 5
3. Švedska 4 1 1 2 3
4. Srbija 3 1 0 2 2
5. Crna Gora 3 1 0 2 2
6. Danska 3 1 0 2 2

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar