Mnogim zanatima prijeti nestanak

Iz godine u godinu sve je manji interes učenika za upis srednjih strukovnih škola. Zato, brojnim strukama i zanatima prijeti izumiranje. Takvom scenariju u prilog ide i masovni egzodus stanovništva.

Republika Srpska 09.12.2018 | 16:30
Mnogim zanatima prijeti nestanak
Neki zanati nestaju, neki su i dalje tu, ali interesovanje za njih je malo. Iako, bavljenje zanatom donosi hljeb u ruke, u današnje vrijeme zanatlijama je teško očuvati posao.

“Da nisu toliki nameti moglo bi se živjeti. Dok poplaćete sve režije jako malo ostaje. Svako jutro kad stavim ključ u bravu meni treba 60 KM da podmirim obaveze prema radnji, tek to preko 60 KM mogu računati nekom svojom zaradom”, kaže krojačica Bojana Kerleta.

Mnogi proizvodi koji su bili neophodni za život prije sto godina, danas više nisu. Promjenom načina života došlo je i do gubljenja određenih zanata.

Mnogi su zaboravljeni, a neki na granici iščezavanja. Ćurčija Đorđe Drvenica kaže da je Bijeljina nekada bila i zanatski grad. Postojalo je šest, sedam ćurčijskih radnji. Danas samo njegova prkosi novom vremenu.

“Sve do rata ovaj zanat je bio zlatan, a onda je počeo da propada. U zadnjih deset godina prođe i mjesec dva da ne pazarim nijednog dinar”, kaže Drvenica.

Neko od zanata može da živi, neko jedva preživljava, ali svim zanatlijama je zajedničko jedno - svoj posao ne bi mijenjali ni za šta na svijetu. Ali, ono što bi mijenjali je okruženje u kojem će raditi. Zato ih sve više odlazi trbuhom za kruhom.

“Najveći dio takvih radnika ovdje ima plate od 400 do 600 KM, uz to je dobar dio neprijavljen ili prijavljen na minimalac. 4Zanatlija tamo kad ode ima od 1000 do 1.500 eura platu”, kaže sekretar Udruženja “Preduzetnik” iz Bijeljine, Mile Stević.

Potreba za zanatlijama u današnje vrijeme je velika. Zato treba stvarati uslove da se takva radna snaga i zadrži, ističe Stević.

“Mi godinama ukatujemo na potrebu da se smanje porezi i doprinosi uz tvrdnju da će se povećati priliv u budžetu jer će se povećati broj prijavlenih radnika. Nije interes poslodavca da drži neprijavljenog radnika”, kaže Stević.

Vrijedne ruke zlata vrijede, kaže stara poslovica, ali te vrijedne ruke treba zadržati ovdje stvarajući povoljan ambijent za poslovanje.

(BN televizija)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jaffa

09.12.2018 16:55

Da trebaju opstali bi...nama treba samo hipoteka da dižemo kredite.

ODGOVORITE
Name

Petyr Baelish

09.12.2018 16:57

Jeste li možda shvatili da živimo po zakonima konzumerizma i kapitalizma? U takvom sistemu se malo šta popravlja, nego kad se pokvari, baca se i kupuje novo. Ko će danas nositi da krpi cipele sa pijace? Kad se poderu ode i kupi druge.

ODGOVORITE
Name

Veteran

09.12.2018 17:09

Zanati su vec nestali, ima starih zaliha pa se jos ne primijeti.. To mi liči na slučaj kad su Srbiji uveli sankcije i oni nakon mjesec dana kažu , evo ništa nam se ne dešava, a nakon godinu dana kuku lele...

ODGOVORITE
Name

pop

09.12.2018 17:29

Zato nastaje novo zanimanje PAPAK

ODGOVORITE
Name

PA PO

09.12.2018 18:07

Trenutno najunosniji zanat , POLITICAR PAPAK ( u prevodu savremene inovativne tehnologije ili ti IT SEKTOR )

Name

Direkt

09.12.2018 18:27

Kao i samom narodu pod ovakvom vlasti.

ODGOVORITE
Name

Austria

10.12.2018 06:14

Sa ovim guzonjama ostcete vi obez prehrane molicete dodik davam da da prizivete toste zeljeli i trazili i volite biti praznihdzepova lijep je to zivot vama je bitno davam kaze dodik daste veliki srbi i srbski narod dok on odnosi iz rs stotine milona avi mozete komotno da u praznim dzepovima igrate klikera zato nazdravlje

ODGOVORITE
Name

Odavno to datira

10.12.2018 10:17

Nije to sada nastao problem. Istina to je sada najvise kulminiralo. Ali korijeni tog problema sezu u davne 80-te godine i prije toga. Znam kada smo bili djeca i isli u osnovnu skolu prije rata, nasi roditelji su govorili ako ne budete ucili i isli na fakultet ostacete na selu, baviti se poljoprivredom, seoskim zanatima, gradjevinom i sl. Oni su nas nesvjesno odvracali od strukovnih zanimanja. Ocito da to nisu radili namjerno vec su oni prosli tesko djetinstvo posle drugog svjtskog rata i namucili se pa su sa tom pricom htjeli da nama pomognu. Za njih je pojam bio da zavrsimo fakultet i da radimo negdje u nekoj modernoj kancelariji. Ocito da se i pod uticajem takvog razmisljanja otislo u drugu krajnost gdje su se zapustili zanati koji su lijepo placeni. Sad smo tu gdje smo. Nema ovdje iskljucivih krivaca jer smo svi pomalo krivi.

ODGOVORITE
Name

Laki

10.12.2018 16:46

Zapadni sistem usvojit.1godina 150km mjesecno, 2 mjeseca skola 9 mjececi praksa. 2 godina 200km skola i praksa isto. 3 godina 250km skola i praksa.Ucenici prakticno sami sebe finaciraju. Ulaze se samo u studente,a zanati zapostavljeni.Treba o tome razmislit.