Priča: Devetka lažna, desetka prava...

Eden Azar u punom sjaju!

Fudbal 11.12.2018 | 20:00
Priča: Devetka lažna, desetka prava...
Davno beše 7. oktobar i gostovanje jadnom Sautemptonu. Dade za za 1:0. Otad ni makac, a prošlo je 12 utakmica, što za klub, što za reprezentaciju, kako nije opepelio. Nije ni u subotnjem derbiju 16. premijerligaškog kola sa Mančester Sitijem, međutim, nije ni morao, jer je igrom toliko nadvisio ostale na terenu da nema spora kako je baš Eden Azar bio ključ za otvaranje brave vladajućeg prvaka Engleske i njegov prvi poraz u prvenstvu ove sezone.

Još važnije: za smenu na vrhu tabele, za „živo“ takmičenje i za dokaza da su majstori baš to – majstori – bilo gde da ih staviš. Prvi put otkako je stigao na Stamford bridž Mauricio Sari je poslao Belgijanca u špic, na mesto takozvane „lažne devetke“, shvativši da mu u duelu sa Pepovomlakom konjicom nisu potrebni teškaši (čitaj, Olivije Žiru ili Alvaro Morata) koji bi se verovatno ukopali pred kaznenim prostorom i ništa ne bi doneli. Naravno, potpuno drugo pitanje je da li klasični špicevi izumiru ili se sve manje koriste, te zašto je tako, da li je opravdano... Tek, Azar je, kako daleko pokretljivi i maštovitiji igrač, uradio ono što ni Francuz, ni Španac ne bi mogli u sudaru sa brzanjicima kakvi su Građani. Naterao je Džona Stounsa i Emerika Laporta da trče, jurcaju za njim, da ga se plaše, izvlačenjem na stranu mučio bekove Kajla Vokera i Fabijana Delfa, primoravao Fernandinja da se sa uobičajene pozicije vrati nekoliko koraka unazad i takva cik-cak kretnja predstavljalo je prekretnicu za Plavce. Svaki put kad bi Azar primio loptu oko njega bi se sjatila najmanje trojica igrača.

„Kakvo strahopoštovanje“, uzviknuo bi nekoliko puta komentator Sportkluba Darko Plavšić, precizno objašnjavajući plan Čelsija.

Posle Azarovih minijatura bi sledili pokušaju da se odigra pas za Vilijana ili Pedra. Ne baš uspešni, međutim, otvorilo se toliko prostora da je jedino pitanje bilo kad će domaćin da ga da. I dao ga je. U 45. minutu, tako što su trojica napala jednog. Engolo Kanteu je preostao lakši deo posla.

„Prvi put sam stavio Edena na najistureniju poziciju, a početnih 20, 25 minuta, nismo dobro izgledali kad je u pitanju defanziva na protivničkoj polovini. Azar je imao problema na početku, međutim, odigrao je sjajno u drugom poluvremenu. Možda je zaslužio i da on zatrese mrežu. Čini mi se da je dobra opcija kad ga stavim u napad. Kao što smo igrali protiv Sitija, sa „lažnom“ devetkom, tako bismo mogli i još neke utakmice u budućnosti“, najavio je Mauricio Sari.

Uticaj „lažne“ devetke na dešavanja na terenu bio je očigledan, jer ne samo da je Azar odvlačio štopere i bekove Mančester Sitija, nego je bio daleko bolji u svom poslu od Rahima Sterlinga, kome je Pep Gvardiola, takođe, poverio ulogu „šunjalice“ u izostanku klasičnog napadača, zbog povrede Kuna Aguera. Čak je pokušao Katalonac da Rijada Mareza u jednom trenutku pošalje u špic. Nije vredelo. Niti se nešto nabolje promenilo ni kad je ušao Gaberijel Žezus. Jednostavno, Eden Azar je na praktičnom primeru vratio Građane na zemlju, pokazavši im kako samo jedan igrač, čak i kad promeni poziciju, može da bude odlučujući.



Pogotovo što je, kad već nije dao gol, upisao i drugu asistenciju. Centaršut iz kornera na glavu Davida Luiza. Bum! Čelsi je živ, Premijer liga je živa. A mali Eden uradio ono što, na primer, spočitavaju njegovom zemljaku Romelu Lukakuu. Dokazao se opet protiv vrhunske ekipe. U mečevima sa Liverpulom, Mančester junantedom, Totenhemom, Arsenalom i Sitijem ima 25 golova i 20 asistencija. Pravi đavolak!

Ove sezone već osam asistencija. Prošle upola manje. A Englezi ne bi bili Englezi kad ne bi podsetili da je Rajan Gigs u najboljim danima stigao do „kote 12“ u jednom prvenstvu Premijer lige. Nije ni čudo što će baš Gvaridiola kazati „ljudi, uključite TV i videćete odmah da je Azar jedan od najboljih igrača sveta“. Nije ni čudo što su već krenule glasine kako Pari Sen Žermen kreće u još jedan napad za njegov potpis. Nije ni čudo što će Svecima, ako stvarno zalegnu, najveći takmac biti Real Madrid.

Jer, najbolji idu sa najboljima. A kad se Edenu Azaru igra fudbal možete samo Boga da molite da saigrači proćerdaju šanse koje im spremi. Bez obzira što ga stavljaju na „lažnu“ devetku, ipak, desetka na poleđini dresa ilustruje kakav je umetnik. Geniju nije potrebno mnogo da stvori remek delo. Dok puknete prstima...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar